Следва

Hermès, Fall 2021, READY-TO-WEAR

Палто като никое друго: историята на бежовия разкош на Max Mara 101 801

Моделът 101 801 в цвят камила е създаден през 1981 г. от сътрудничеството на бранда с дизайнерката Ан-Мари Берета и бързо се превръща в една от легендарните връхни дрехи на съвременната мода

All fashion преди 3 години

Всяка модна къща има за цел да създаде емблематичен продукт, който да надхвърли сезонните тенденции и да намери своето място в колективното въображение и гардеробите по целия свят. Камилското палто 101 801 на Max Mara е един от тях, а неговите характеристики разкриват предприемаческата история на марката, създадена през 1951 година.

Палтото 101 801 на Max Mara

От вълна и кашмир, палтото, модел 101 801 е дълго 120 см и тежи 1,5 кг. Състои се от 18 части и се изработва в 89 стъпки за общо производствено време от 245 минути. „Палтото Max Mara се ражда от търсенето на баланс между плата, формата, цвета и изработката, за да се постигне съвършенство“, казват създателите му.

Най-отличителният мотив на модела е "точката", шевът, който отдавна е привилегия на мъжките костюми и който марката за първи път възпроизвежда индустриално, превръщайки го в символ на успеха на италианското prêt-à–porter.

Скроено е дотолкова съвършено, че се превръща в синоним на италианския стил, перфектна симбиоза между креативност и бохемски дух, постигнат чрез използването на новаторски и смели техники на производство. С течение на времето, моделът е надграждан многократно с участието на съвременни художници, сред които Уилям Уегман и Франсоа Берто, които добавят от енергията си, за да остане духът на дрехата неизменно жизнен. 


Алекса Чънг с палтото 101 801 на Max Mara

Историята на Max Mara

Акиле Марамоти основава Max Mara през 1951 г. с идеята да продължи семейната традиция. Неговата прабаба, Марина Риналди, притежава шивашко ателие, докато майка му Джулия преподава техники за шев и кройка в училище в Реджо Емилия. Основна роля в посоката на развитие на новата компания заема именно палтото. Първата продуктова категория тръгва в серийно производство, следвайки системата, която Марамоти научава по време на пътуванията си до Съединените щати. Качеството на италианските материали и шивашките техники се комбинират с идеята на дизайнера за индустриално производство в различни размери.

Винаги воден от ясната цел за създаване на компания, способна да изнася качествата на италианското облекло в чужбина, Марамоти прибавя към Max Mara и други линии. „Sportmax” е лансирана през 1969 г., „Marella” през 1971 г., „IBlues” през 1975 г., „Pennyblack” през 1978 г., а след това „Marina Rinaldi”, „Weekend Max Mara”, „Max & Co.” и „Persona”. В същото време създава Diffusione Tessile, система от пунктове за препродажба, които по-късно преминават в онлайн аутлет за управление на складовата наличност.

Друга новаторска концепция, замислена от Марамоти е създаването на смесени екипи. Става дума за изработването на линии за дрехи и аксесоари в колаборация с новоизгряващи дизайнери, които носят ново усещане за визия чрез свежи идеи, при това са далеч по-малко обвързани с установените конвенционалности.

Да познаваш Max Mara

На палтата на марката е посветена книгата COATS! Max Mara, издание на Skira от 2006: над 300 илюстрирани страници ни водят през историята на прочутия дизайн на Max Mara. Подобен реверанс към вечната италианска класика е ретроспективната изложба от 2017-та в Сеул, дело на архитектурното студио MIGLIORE+SERVETTO ARCHITECTS и показана в мултифункционалното пространство DDP (Dongdaemun Design Plaza), чийто автор е Заха Хадид. 

През 2019 година се навършиха 50 години от раждането на Sportmax, отбелязани от специално издание на Assouline и посветена на повода капсулна колекция. 

 

More All fashion

Аксесоарен флирт: тези 9 модела

All fashion преди 2 дни

И нека сезонът на слънчевите очила, освен да започне, да приеме точно определени форми и окраски: сърца, цветя, животински щампи. Най-добрите модели на Лято 24 следват, като гарантираме, че ще издигнат на друго ниво всяка визия, дори и най-семплата.