Следва

Miu Miu, Fall/Winter 2021

Chanel Есен 2021: всичко, което блести, е злато

Празник от Виржини Виар

Runway преди 3 години

Нито цветята на бюрото от вчера, нито сладкото следобедно кафе, нито мекия мартенски ден зад прозорците не успяха да ни вдъхнат такава естетическа и визуална наслада като ревюто на Виржини Виар за Chanel, показано под формата на мини-филм. Колекцията е Есен 2021, а освен прекрасните дрехи, аксесоари и модели на френската модна къща, във видеото оживява цял Париж, точно какъвто го помним отпреди локдауна и какъвто мечтаем да го видим съвсем скоро пак.

 

Филмът започва с танци и разговори на посланиците на Chanel: актрисата Маргарет Куоли, моделът Каролин де Мегре, певицата Анжел, корейският рапър G-Dragon и много други. Всичко това се случва под акомпанимента на диджея Мишел Гобер, прекрасен в цялостния си фасон, видно място в който заема кейса за слушалки с перлена връв и лого. След началото моделите минават през бекстейджа (конкретно, из задните стаи на парижкия клуб Castel), смеят се, поправят косите си, освежават червилото, оглеждат се палаво, преди да излязат на подиума, осветен с прожектори.

Ярката светлина вади най-доброто от лурекса и пайетите, с които този път са покрити класическите туид костюми на Chanel, както и роклите. Аксесоарите също сияят: гривни, вериги, колиета и дори бутилки за вода, които за идния сезон Виар решава да превърне в гердани. От видяното отново разбираме, че Виржини е сред топ-дизайнерите, зажаднели за излизания, шумни партита и светски мероприятия, за които този блясък е предназначен. Признаваме, че оптимистичната прогноза на Chanel ни харесва много, защото ни връща вярата, че "животът, този весел карнавал" ще се върне в обичайното си, че и далеч по-интригуващо русло - смело, уверено, лъскаво, празнично и пребогато.

Специално внимание заслужава музиката (виновник за нея е отново Гобер). Още в самото начало на видеото чуваме Shazam и идентифицираме най-жизнерадостната песен от всички, избрани от Мишел - тракът Free на младата британска алтернативна група Sault, част от последния им албум Untitled (Rise). За самият филм отговаря прочутият дует фотографи Инес и Винод, които успяват прекрасно да уловят и предадат атмосферата на празник. Особено трогателен е финалът на видеото, в който моделите излизат от Castel на Rue Princesse, прегръщат се, аплодират се една друга и заедно с Виржини Виар тръгват на разходка из парижките улици. Доза чиста радост, от която, да носим Шанел ни става ПАК идея фикс, а че за жадните ни за радост от живота сетива има надежда, благодарим на Франция, Париж, Шанел, Виар и останалите.

More Runway

Седмица на модата в Париж Есен/Зима 2024: простата гениалност на Miu Miu

Runway преди 2 седмици

Не знаем как, но Miuccia Prada не спира да ни учудва, впечатлява и вдъхновява с желанието си да разглоби всяка колекция и всеки тоалет, независимо дали в Prada или Miu Miu, на неговите зъбчета и компоненти.