Следва

Серумът, моят приятел

15 бюти причини МАСЛОТО от БАОБАБ да е новото ни любимо масло

То се пресира от плодовете на баобаба и за продукцията не се изсичат дървета, което ни прави happy 

Face преди 3 години

Който е казал "малкото е достатъчно“, очевидно не е чувал за маслото от баобаб. Пресовано от семената на дървото баобаб, маслото е луксозно, богато на хранителни вещества и с много ползи за здравето. Това е овлажнител на растителна основа с множество антиоксиданти, витамин А, витамин Е и омега мастни киселини - идеално за използване върху кожата и косата поради своята лека, гладка текстура, която се абсорбира бързо и не омазнява. Звучи съвършено и е! Тези ползи и плюсове от маслото от баобаб са познати на общностите в Африка от векове, но остават неоткрити от останалия свят доскоро. И така, какво прави маслото от баобаб толкова специално? Ето 15 причини, поради които започваме да го ползваме и поради които кожата, косата и ноктите ни го обожават. 

1. Поддържа здрава кожната бариера
Бариерата на кожата е най-външният слой на епидермиса, който играе ключова роля за поддържането на хидратацията и нужните нива на себум. Здравата кожна бариера капсулира влагата вътре в клетките, предпазва от изсушаване и поддържа кожата мека и гладка. Ако се грижим за нея, с течение на времето тя се заздравява, предотвратяваме стареенето и я поддържаме на еластична. Докато някои продукти за грижа за кожата действително увреждат кожната бариера (скрабове, парфюм и спирт в козметиката), маслото от баобаб я подхранва, то съдържа витамин Е, който е чудесен за овлажняване и заздравяване на кожата. 

2. Запазва нивата на колаген
Колагенът съставлява една трета от протеина в тялото и именно той придава на кожата сила и младост. Колкото повече остаряваме, толкова по-бавно се синтезира колагенът, така че е важно да поддържаме здравословна кожна диета. Баобабовото масло е богато на антиоксиданти, които, когато попаднат върху кожата, спомагат за запазването и продукцията на колаген.


Защо няма смисъл от продуктите с колаген и как да стимулираме продукцията на магичния белтък


3. Бори се с фините линии и бръчки
Фините линии и бръчки са причинени от, както се досещате, разграждането на колагена. UV лъчите, лошата храна, недостатъчният сън и много други могат да са причите за ниски нива на на колаген (и в крайна сметка появата на бръчки). За щастие, богатите и силни антиоксиданти на масло от баобаб, запазвайки високите нива на колаген, предотвратяват появата на бръчки. 

4. Почиства нежно
Оказва се, че маслото от баобаб може да се използва като средство за почистване като първа стъпка в рутинната за грижа за кожата. Изпозваме продукт с баобаб върху суха кожа, за да махнем грима, слънцезащитния крем и всичкото ежедневно замърсяване на кожата.

5. Полезно е за микробиома на кожата
Терминът "кожен микробиом“ се отнася до всички бактерии, полезни и неполезни, които живеят в слоевете на кожата ни. За разлика от козметичните продукти, които разрушават микробите по кожата, маслото от баобаб е еко-съставка, която не пречи на живота на кожния микробиом. Поради това маслото от баобаб е чудесно за всеки тип кожа, включително мазна, суха кожа и чувствителна.

6. Бори се с акнето
Ако имате мазна кожа, склонна към акне, маслата изглеждат като последното нещо, което бихте сложили върху лицето си, но това е греш-ка! Маслото от баобаб (а и някои други масла - от макадамия, бадем, шипка) всъщност е полезно за мазна кожа. То е леко, не запушва порите, овлажнява кожата и по този начин предотвратява излишното омазняване, което води до акне.

7. Поддържа косата
Косата се нуждае от хидратация и мощните овлажняващи свойства на маслото от баобаб влизат "на купона" точно навреме. В зависимост от структурата на косата, маслото от баобаб може да се нанесе от корена до върха и да се остави за една нощ, да се използва за изглаждане на къдрици и стърчащи кичури или за защита на косата през деня. Като алтернатива, добавяме няколко капки масло от баобаб към балсама за коса, а най-добре е да си намерим продукт, в който то е формулирано във висока концентрация. 

8. Хидратира скалпа
Здравата коса започва със здрав скалп! Можем да помолим любимия или приятелка, на която после да върнем услугата, да масажира няколко капки масло от баобаб в скалпа ни. Супер приятно преживяване, с което да кажем чао на сухотата и лющещия се скалп.

9. Укрепва ноктите
Стимулира растежа им. Маслото от баобаб попива бързо и не е твърде тежко, което го прави чудесен овлажнител за ноктите. Нанасяме капка върху всяка кутикула или си купуваме крем за ръце с любимото масло. 

10. Лекува напукани устни
Мразим устните ни да са сухи, напукани, наранени. За щастие можем да слагаме масло от баобаб вместо балсам за устни - най-добре действа нощем, защото тогава тялото ни цялостно се регенерира, включително кожата. Събуждаме се и еха! толкова целувчени устни. 

11. Успокоява дразнене и екземи
Баобабовото масло е богат източник на омега мастни киселини, които се борят с възпаления. Противовъзпалителните свойства на маслото от баобаб успокояват дразненето и дори могат да помогнат при кожни заболявания като екзема и псориазис.

12. Бори се със свободните радикали
Свободните радикали са нестабилни атоми в тялото, които могат да увредят клетките и да причинят стареене чрез разграждане на колагена. Това увреждане обаче може да бъде предотвратено чрез молекули, които неутрализират свободните радикали: антиоксиданти! Маслото от баобаб е претъпкано с естествени антиоксиданти, които предпазват кожата от окислителни увреждания.

13. Намалява щетите от UV-лъчите
Съдържа витамин Е, както казахме, който е доказано полезна съставка за намаляване на уврежданията на кожата, причинени от ултравиолетовите (UV) слънчеви лъчи. Витамин Е може да абсорбира енергията от ултравиолетовите лъчи и да предотврати индуцираното от тях увреждане на кожата. Това не ни освобождава от слагането на слънцезащитен крем - напротив, комбинацията от двете е чудно ефективна.

14. Предпазва от замърсяване и външни фактори
Замърсяването на въздуха (особено като се има предвид къде живеем) е повече от лошо за кожата. Частиците от въздуха проникват през кожната бариера и предизвикват образуването на свободни радикали. Антиоксидантите и в това помагат. 

15. То е чисто, устойчиво и екзотично
Дървото баобаб се счита за Lost Crop™ - подценено диво растение с мощни ползи за здравето. Включвайки масло от баобаб в своя ритуал за грижа за кожата, помагаме за остойностяването на това дърво и защита на биологичното разнообразие.

Чисто пресовано масло от баобаб си купуваме ОТТУК, а продуктите, които обичаме, са тази есенция и този почистваш балсам за лице. Определено сме в търсене на още... 

More Face