Следва

Какво ЩЕ гледаме ние на тазгодишния Sofia Film Fest

100 филма, които ЗАДЪЛЖИТЕЛНО гледаме поне веднъж в живота си: последните 25

"Киното е експлозия от любов към действителността" Пиер Паоло Пазолини 

Movies & TV преди 3 години

 Последните 25 са надолу, но всичките 100 от поредицата ни са вечни.


100 филма, които ЗАДЪЛЖИТЕЛНО гледаме поне веднъж в живота си: първите 25


100 филма, които ЗАДЪЛЖИТЕЛНО гледаме поне веднъж в живота си: вторите 25


100 филма, които ЗАДЪЛЖИТЕЛНО гледаме поне веднъж в живота си: третите 25


Шоуто на Труман (1998)

Ако някога сте се чудили дали животът ви е просто една голяма комедия, препоръчваме "Шоуто на Труман". Филмът илюстрира какво се случва, когато един мъж, изигран от Джим Кери, осъзнава, че целият му живот е телевизионно шоу.

Буги нощи (1997)

"Буги нощи" на Пол Томас Андерсън е класика, говореща за секса и ексецесивността през призмата на разтърсващите 70-години.  Доста по-добър е от порното, когато човек иска нещо по-разгорещено и по-секси. 

Добрият Уил Хънтинг (1997)

Стелан Скарсгорд играе професор, който открива, че училищният портиер (Мат Деймън) всъщност е суперматематик. А Робин Уилямс играе ролята на терапевт, който помага на размирен младеж. Между силния саундтрак на Елиът Смит и завоалираната игра на Мат Деймън се намира основата на от филма, разказващ историята на едно тъжно момиче през 90-те. 

Баровки (1995)

Шер Хоровиц пленява всяко сърце през 90-те години с тази роля на добронамерено момиче със завиден въртящ се гардероб, което се заема да докаже, че не е "просто някой с кредитна карта“. Вдъхновен от Ема на Джейн Остин, филмът показва как тя се опитва да играе сватовница в училище, докато не се увлича в собствения си любовен триъгълник.

Фарго (1996)

Тази весела черна комедия, режисирана от братя Коен, вдъхновява едноименното телевизионно предаване през 2014-та - и с основание: оригиналният филм е пълен с мрачно иронични обрати, закотвени от звездното изпълнение на Франсис Макдорманд (тя печели Оскар за най-добра актриса тази година), която играе бременна (!) шеф на полицията, разследващ сделка за отвличане и откуп, излязла извън релсите. О, и сериалът е страхотен! 

Криминале (1994)

Заговори ли се за Куентин Тарантино, заговорва се за "Криминале", тоест за тъмни престъпления, Джон Траволта и Самюел Л. Джаксън, които играят наемни убийци, опитващи се да си върнат откраднат куфар на своя шеф-мафиот. Химията между изключителните членове на актьорския състав (включително любимата на Тарантино Ума Труман) и причудливият сценарий рутинно поставят този филм на върха на списъците на критиците за най-добър филм на века.

Изкуплението Шоушенк (1994)

Когато хората обсъждат затворническите филми, може би първото, което им идва на ум, е "Изкуплението на Шоушенк." Очаквайте отлична актьорска игра, напрегнат край и (моооже би) сълзи.  

Когато Хари срещна Сали (1989)

Ако не сте гледали "Когато Хари срещна Сали“, поне със сигурност сте чували култовата фраза" "Ще имам това, което тя има“. Но определено си струва да чуете всичко в този филм, защото новаторският сценарий на Нора Ефрон трябва да се изживее, чаровната закачка между Мег Райън и Били Кристал - също (този филм някак подготвя сцената за съвременните ром-коми, каквито ги познаваме и харесваме).

Едуард Ножиците (1990)

Джони Деп и Уинона Райдър през 90-те са в разцвета на странностите си. Особено в този филм на Едуард Бъртън, който улавя Деп като човек оръжие - буквално - но и като невероятно емоционално същество. 

Опасно привличане (1988)

Уинона Райдър винаги в нестандартни тъмни комедии е mood, а тази я поставя в гимназията, където нейният персонаж, Вероника, е поканен да се присъедини към популярната групичка - "Хедърс" (буквално три момичета, чиито имена са Хедър). И после те я предават. Вероника и нейният partner in crime Дж. Д. Дийн (Крисчън Слейтър) се заемат да поправят всички неправди, отправени към нея, по жестоки и необичайни начини. 

Играта на играчките (1995)

Вероятно бихме могли да включим всички филми от поредицата "Играта на играчките" в този списък, но оригиналът е по-страхотен от продълженията, както винаги. Том Ханкс и Тим Алън са само двама от професионалистите, които отдават своите емблематични гласове на ролите, а Pixar наистина започва да усъвършенства формулата си, която е: представяме герои, които да заобичате, поставяме ги в опасност, те научават нещо, всеки накрая плаче. 

Синьо кадифе (1986)

"Синьо кадифе“ е типичният филм на Дейвид Линч, в който режисьорът изследва умението си за тъмни визуални ефекти и всяването психологически ужас. Кайл Маклоклан от "Twin Peaks" се заплита в мистериозен заговор, след като открива отрязано ухо на паркинг.

Клуб "Закуска" (1985)

В каталога на Джон Хюз с филми от 80-те години (най-често с Моли Рингвалд в главната роля) всичко от-до е класика, въпреки че тази история за неочаквано приятелство, което процъфтява по време на училищно наказание, обира точките за най-емблематична 80-тарска сцена - координирани танци и красота - не може да е по-хубаво. 

Завръщане в бъдещето (1985)

Този научно-фантастичен филм показва Майкъл Джей Фокс като Марти Макфлай, пътешественик във времето, който отива със своя летящ Делореан обратно в 50-те години след експеримент, който се обърква. Забавен факт: продължението се развива в далечното бъдеще, известно още като 2015-та...

Апокалипсис сега (1979)

Вдъхновен от новелата на Джоузеф Конрад "Сърцето на мрака“, "Апокалипсис сега“ на Франсис Форд Копола актуализира обстановката на филма до ерата на Виетнамската война. Във Виетнам американска група на борда на военноморски патрулен кораб пътува по река Виет Конг, където преживява всички ужаси, свързани с разрухата и корупцията. 

Блейд Рънър (1982)

Смятан за един от най-изпреварилите времето си научно-фантастични филми, "Блейд Рънър", с участието на  Харисън Форд, се вихри във футуристичен свят на репликанти или роботи, създадени да приличат на хора. Неговата работа е да преследва и намира репликанти, които са избягали, докато не попада на робот на име Рейчъл.

Животинска къща (1978)

Всички знаем за колежанските суитчери и касти. Кой е източникът им? Тази типична коледна комедия за гръцкия живот, с участието на Джон Белуши.

Монти Пайтън и Свещеният граал (1975)

Никога няма да мислите за кокосовите орехи по същия начин, след като гледате тази глупава британска комедия, развиваща се по времето на крал Артур и легендарната кръгла маса. Бог изпраща група рицари в търсене на Светия Граал, а те срещат немалко безсмислени препятствия по пътя.

Шоуто на Роки Хорър (1975)

Вижте колко е фешън този свръх-отличен мюзикъл! Вижте младата Сюзън Сарандън!

Полет над кукувиче гнездо (1975)

Джак Никълсън е най-доброто си актьорско Аз в този филм, разказващ за обикновен престъпник, който е осъден да живее известно време в психиатрична болница. Там той заплашва естествения ред, внасян под наблюдението на жестоката медицинска сестра, и се опитва да избяга с колегите си пациенти. Филмът печели пет награди "Оскар“, от най-добър филм до най-добър актьор и най-добра актриса. 

Кръстникът (1972)

Да, има три части, които всеки път ни причиняват една безсънна нощ и много, много ядене. Но всъщност няма нищо подобно на Франсис Форд Копола и картината за мафиотското семейство на Дон Вито Корлеоне. Това е смразяваща до кости, изпълнена с екшън история, от най-вечните. 

Абсолвентът (1967)

Между саундтрака на Саймън и Гарфънкъл и лесния за окото любовен триъгълник - Дъстин Хофман като странстващ завършил колежанин, омъжената му съседка г-жа Робинсън и дъщеря й - този филм гарантира емоционално обвързване. 

Психо (1960)

Един от първите слашър филми е страховитата история на Алфред Хичкок за Норман Бейтс и неговия Хотел на хълма.

Някои го предпочитат горещо (1959)

Ако не знаете защо госпожица Мерилин Монро е толкова голяма работа, гледайте това. Филмът показва нейните вокални умения като фронтпевица на изцяло момичешка група, която мечтае да има мъж милионер. Докато групата пътува до слънчева Флорида, тя се сприятелява с двама нови музиканти, които не осъзнава, че са маскирани мъже, бягащи от нещо и някого...

Прозорец към двора (1954)

Този ранен филм на Хичкок е един от малкото филми, събрали 100 процента в Rotten Tomatoes и все още се смята за един от най-добрите за времето си. С участието на принцеса Грейс Кели и Джеймс Стюарт, филмът се върти около човек, прикован към инвалидната си количка, чието забавление включва шпиониране на съседите. Нещата се обръщат към най-лошото, когато той вярва, че става свидетел на убийство.

More Movies & TV