Следва

Всичко, което знаем за филма House of Gucci c Лейди Гага и Адам Драйвър

Christian Dior, Fall 2021, READY-TO-WEAR

Тази е за октомври... 

Runway преди 3 години

"Говорите с жена, която няма огледала в къщата си. Всъщност имам едно огледало, зад  вратата на банята“, казва Мария Грация Кюри, говорейки за новата приказна есенна колекция на Christian Dior, озаглавена Disturbing Beauty и показана в Огледалната зала във Версай - където всичко може да се отрази в собственото си величие. 

Кюри облицова залата с произведения на италианската художничка Silvia Giambrone: навосъчени огледала, които затъмняват отражението, осеяни с тръни, напомнящи "Красавицата и Звяра". "Тя вижда връзката, която хората имаме с огледалото - тя е едновременно атрактивна, но и отблъскваща“, казва дизайнерът, а към моделите се обръща: "Ако искате да изградите идентичността си, не се гледайте в огледалото."

Мрачните мотиви от "Красавицата и Звяра" - за суетата и предразсъдъците - вдъхновяват Кюри да ги интерпретира в съвременен прочит. Тя наслоява колекцията с теми от приказки, съсредоточени около идеи за външния вид и характера: Пепеляшка, Червената шапчица и Спящата красавица, истории, презаписани от Шарл Перо във Версай през 18-ти век. Колекцията е някак стопирана между идеята за класическия и вечния гардероб плюс малко от примамливата опасност на приказния свят.

Това е абсолютната психология на модата: копнеж за разкош, потиснат от строгост. От една страна, Кюри олицетворява чувството си за прагматизъм в строгите шивачески похвати и скромни тъкани, въплътени в мъжкото облекло (по-конкретно в перфектни пухени пуловери). И обратно, тя противопоставя стерилността на изкушението и приказното обличане - качулки и драматични пелерини, образи на рози и ябълки (устойчиви приказни симвoли), адаптирани от създадените нарочно за Dior от Андре Бросин де Мере, главният текстилен дизайнер на Диор, през 50-те.

Семплите черни "ученически" рокли препращат към "Алиса в страната на чудесата", но материализирани в опасна кожа с лазерно изрязване, венчаеща надвиснала опасност. Обувките с шипове около глезена са намигване към Оз, или може би към "Червените обувки“ на Ханс Кристиан Андерсен, брутална история за желанието и суетата.

Любопитно е колко приказки са се занимавали с теми за нарцисизма и алчността още преди "Портретът на Дориан Грей“ и "Странният случай с доктор Джекил" и дори приказките на Андерсен като "Малката русалка“, "Снежната кралица“ и "Новите дрехи на царя“. "Предпочитам оригиналните приказки. Посланията в тях са страшни. Те са начин да научим младите хора какво се случва в света. Начин да ги подготвим за бъдещето.“

More Runway

Седмица на модата в Париж Есен/Зима 2024: простата гениалност на Miu Miu

Runway преди 2 седмици

Не знаем как, но Miuccia Prada не спира да ни учудва, впечатлява и вдъхновява с желанието си да разглоби всяка колекция и всеки тоалет, независимо дали в Prada или Miu Miu, на неговите зъбчета и компоненти.