Следва

Най-важните тенденции за Есен/Зима 2021 от Седмицата на модата в Милано

Yves Saint Laurent и най-скандалната модна колекция

Подробности и любопитни факти покрай така наречената „The Scandal Collection” на Yves Saint Laurent, представена през 1971-ва, за да шокира Париж

All fashion преди 3 години

Мода, която има свое значение, кара да се замислиш, шокира и скандализира. Всичко това отговаря на профила на дизайнера Ив Сен Лоран, който винаги действа смело със своите творения, без да мисли твърде много за реакциите на парижката публика, дори когато е начело на Dior. Едно черно кожено яке с крокодилски принт за малко да застраши позицията му на „Avenue Montaigne”, но в същото време дързостта му остава следи в модната история завинаги.

Първата му поява като соло дизайнер е през 1962 г., в спокойния и потопен в женствен блясък Париж, обвит в тъкани с флорални мотиви и съответни шапки. Първите години на това десетилетие в действителност се свързват с появата на нови идеи и тенденции. Изкуството, киното, музиката и модата се сливат с улицата и субкултурата. Даяна Врийланд от Vogue America веднага усеща гениалността на дизайнера и е в екстаз по време на първото му шоу, след което споделя: „Стилът на Сен Лоран е напълно в крак с времето: елегантен, но с онзи фрисон, който придава привлекателност, освен оригиналност. Творчеството му може да се сравни с неповторима индивидуалност, защото това, което вижда, той смесва с небивало въображение, изследвайки нови пътища ".


Истории от живота: Ив Сен Лоран, гениално-депресивното момче от Алжир


Ужас, шок и скандал предизвика друга негова колекция, представена на 29 януари 1971 г., а именно Haute Couture Пролет/Лято. Алисън Адбъргъм от Guardian я определя като "обиколка на лошия вкус". Смазваща критика или може би неразбиране? Модното шоу не издържа парижкия изпит. Но какво вижда всъщност тогавашната публика?


Yves Saint Laurent, Summer 2021 READY-TO-WEAR


Млади момичета с тежък грим, с червени устни и силно подчертани с молив очи, който ги прави да изглеждат по-възрастни. Те носят тоалети, които нямат връзка както помежду си, така и със съвремието. Комбинацията от материали и шарки, елементи, които заедно напомнят за стила на приятелката на Ив Сен Лоран, Палома Пикасо: якета с широки рамене, доближаващи се до мъжките кройки, блузи от креп коприна, рокли с малки буфан ръкави и V- образни деколтета, изкуствено оцветени кожи, дължини до коляното, обувки на високи платформи и изкуствени цветя.

Френската преса атакува дизайнера, защото с тези дрехи и аксесоари прави завръщане към Втората световна война. „Тази мода няма нищо общо с елегантността. Първоначално си помислихме, че това е едно от обичайните изпълнения на дизайнера, след което разбрахме, че не е така: тези ексцесии са умишлени, тъжни и деморализиращи.“, пише журналистката Алин Мосби.

За сметка на това младата Анджелика Хюстън, снимана от Боб Ричардсън за корицата на Vogue Italia през юни 1971 е облечена именно в най-скандалната колекция на Yves Saint Laurent.

Елегантните материи, пластмасовите цветя, възлите от пайети и къдравите ръкави са показани в престижното издание, докато актрисата пуши цигара с мундщук. Ревюто от 1971 г. е скандално, защото прави препратка към миналото и ужаса от нацистката окупация. Пресата вижда загиващо бъдеще в тези намеци за миналото. Креативността не изненадва с нещо ново, а с нещо вече видяно и преживяно. Във всеки случай, колекцията представлява първата винтидж визия в историята на модата. Тук способността на дизайнера да предвижда се дължи на един от най-големите му провали, който 50 години по-късно изглежда по-съвременен от всякога.

More All fashion

Тилда Суинтън за Chanel и всичко придобива нов смисъл

All fashion преди 1 седмица

Изкуството и модата винаги са вървели ръка за ръка, тясно преплитайки се, като едното вдъхновява другото и обратното, за наша, на наблюдаващите процеса, огромна радост (вижте още: Големите модни изложби: Ирис ван Херпен в Musée des Arts Décoratifs в Париж).