Следва

Най-важните тенденции за Есен/Зима 2021 от Седмицата на модата в Милано

Yves Saint Laurent и най-скандалната модна колекция

Подробности и любопитни факти покрай така наречената „The Scandal Collection” на Yves Saint Laurent, представена през 1971-ва, за да шокира Париж

All fashion преди 3 години

Мода, която има свое значение, кара да се замислиш, шокира и скандализира. Всичко това отговаря на профила на дизайнера Ив Сен Лоран, който винаги действа смело със своите творения, без да мисли твърде много за реакциите на парижката публика, дори когато е начело на Dior. Едно черно кожено яке с крокодилски принт за малко да застраши позицията му на „Avenue Montaigne”, но в същото време дързостта му остава следи в модната история завинаги.

Първата му поява като соло дизайнер е през 1962 г., в спокойния и потопен в женствен блясък Париж, обвит в тъкани с флорални мотиви и съответни шапки. Първите години на това десетилетие в действителност се свързват с появата на нови идеи и тенденции. Изкуството, киното, музиката и модата се сливат с улицата и субкултурата. Даяна Врийланд от Vogue America веднага усеща гениалността на дизайнера и е в екстаз по време на първото му шоу, след което споделя: „Стилът на Сен Лоран е напълно в крак с времето: елегантен, но с онзи фрисон, който придава привлекателност, освен оригиналност. Творчеството му може да се сравни с неповторима индивидуалност, защото това, което вижда, той смесва с небивало въображение, изследвайки нови пътища ".


Истории от живота: Ив Сен Лоран, гениално-депресивното момче от Алжир


Ужас, шок и скандал предизвика друга негова колекция, представена на 29 януари 1971 г., а именно Haute Couture Пролет/Лято. Алисън Адбъргъм от Guardian я определя като "обиколка на лошия вкус". Смазваща критика или може би неразбиране? Модното шоу не издържа парижкия изпит. Но какво вижда всъщност тогавашната публика?


Yves Saint Laurent, Summer 2021 READY-TO-WEAR


Млади момичета с тежък грим, с червени устни и силно подчертани с молив очи, който ги прави да изглеждат по-възрастни. Те носят тоалети, които нямат връзка както помежду си, така и със съвремието. Комбинацията от материали и шарки, елементи, които заедно напомнят за стила на приятелката на Ив Сен Лоран, Палома Пикасо: якета с широки рамене, доближаващи се до мъжките кройки, блузи от креп коприна, рокли с малки буфан ръкави и V- образни деколтета, изкуствено оцветени кожи, дължини до коляното, обувки на високи платформи и изкуствени цветя.

Френската преса атакува дизайнера, защото с тези дрехи и аксесоари прави завръщане към Втората световна война. „Тази мода няма нищо общо с елегантността. Първоначално си помислихме, че това е едно от обичайните изпълнения на дизайнера, след което разбрахме, че не е така: тези ексцесии са умишлени, тъжни и деморализиращи.“, пише журналистката Алин Мосби.

За сметка на това младата Анджелика Хюстън, снимана от Боб Ричардсън за корицата на Vogue Italia през юни 1971 е облечена именно в най-скандалната колекция на Yves Saint Laurent.

Елегантните материи, пластмасовите цветя, възлите от пайети и къдравите ръкави са показани в престижното издание, докато актрисата пуши цигара с мундщук. Ревюто от 1971 г. е скандално, защото прави препратка към миналото и ужаса от нацистката окупация. Пресата вижда загиващо бъдеще в тези намеци за миналото. Креативността не изненадва с нещо ново, а с нещо вече видяно и преживяно. Във всеки случай, колекцията представлява първата винтидж визия в историята на модата. Тук способността на дизайнера да предвижда се дължи на един от най-големите му провали, който 50 години по-късно изглежда по-съвременен от всякога.

More All fashion

От ципа на Ема Стоун на Оскарите до ципа като символ на независимост

All fashion преди 1 ден

След широко обсъждания фатален цип на роклята, която Ема Стоун беше избрала за Оскарите, се връщаме назад във времето, за да разберем какво общо имат Първата световна война, детска реклама, Елза Скиапарели и Емил Хермес със „закопчаването на кукички за обувки“.

Техни височества Обувките, ревюта Есен/Зима 2024

All fashion преди 1 ден

Вълнението от модния месец отминава бавно и блажено: след като седмици наред пистите бяха сцена за развихреното въображение на най-великите дизайнери на нашето време, следите в съзнанието ни са все още ярки.