Следва

Грами 2021: Тоалетите и блясъкът плюс наградените

Тайната сватба на Меган и Хари и има ли тя юридически последствия

Ние като казахме, че интервюто на Опра Уинфри с Хари и Меган ще е тв-събитието на годината... 

 

Celebrities преди 3 години


Джъстин Уелби венчава принц Хари и Меган Маркъл в църквата Свети Георги в Уиндзор, 19 май 2018

Сред многото откровения на Меган пред Опра в интервюто от 7 март, има едно, което мнозина от зрителите и от двете страни на Океана възприеха за оскърбително. Става дума за признанието на съпрузите Съсекс, че са се "оженили" три дни преди официалната церемония в присъствието единствено на Кентърбърийския епископ в черквата на замъка Уиндзор. 


Кралската сватба в 200 кадъра


Новината резонно предизвика дискусии, въртящи се около законността на действието - тази ли, едва сега призната публично церемония, се счита за реално бракосъчетание, или другата - публичната, за която бяха изхарчени милиони, и която още повече милиони гледаха по телевизията в захлас преди почти три години. Британците са в пълен шок - означаве ли това, че парите им са били похарчени само за помпозност и показност, след като церемонията е била ненужна? Следва експертното мнение на запознати със законите на англиканската църква. 


Меган Маркъл крачи към олтара, 19 май 2018

На 19 май 2018 година принц Хари и Меган Маркъл разменят брачни клетви на публична церемония в замъка Уиндзор, която е гледана с жадни очи от над половината свят. "Ние се оженихме три дни преди това, - казва Меган на Опра, - извикахме архиепископа и му казахме, че искаме да се вречем тайно, само двамата, защото другото е зрелище, нещо, посветено за целия свят, а ние искаме да го направим за нас двамата". Съпругът на Меган потвърждава: Бяхме само тримата. Клетвите, които си разменят, са лична тяхна импровизация, а събитието се случва в двора на замъка в присъствието на архиепископа на Кентърбъри. 

В онзи момент двойката живее в имението Нотингам на територията на двореца Кенсингтън. След като интервюта на Съсекс е излъчено в ефир, архиепископът на Кентърбъри - Джъстин Уелби отказва да разкрие каквито и да е подробности около историята и участието си в нея. От канцеларията на архиепископа съобщават на медиите, че "архиепископът не коментира лични въпроси или такива на паството". 

Поради липсата на коментар, експерти от Великобритания решават да се обърнат към законите на англиканската църква. Подозрението е, че церемонията в задния двор вероятно не може да се счита за официално бракосъчетание, защото противоречи на църковните правила, които предполагат венчанието да се съсстои под ръководството на представител на духовенството в църква или на нарочно указано със специално разрешение място, и в присъствието на двама свидетели. По канон, мястото на провежадено на венчанието трябва да е с осигурен достъп за всеки, който желае, поради презумпцията, че някой би могъл да възрази на съюза. 


Принц Хари и Меган Маркъл на сватбата в Уиндзор, 19 май 2018

Англиканският викарий Джордж Питчър, бивш старши съветник на предния архиепископ на Кентърбъри, в ефира на Radio National's Religion and Ethics Report заяви, че гореспоменатите церемониални правила са принципиално важни. "Сключвайки бракове, аз често се извинявах на двойките, уверявайки ги, че без да съм строг привърженик на форматите и традициите, все пак съм длъжен да се уверя, че всяка възможност някой някога да оспори брака, е изключена", твърди Питчър, и подчертава, че наличието на свидетели има решаващо значение.

"Свидетелите трябва да сложат подписите си в брачното свидетелство; подписвайки го, те официално потвръждават, че са били свидетели на свещеното обвързване на двойката при съблюдаване на всички необходими правила и изисквания, необходими за признаване законността на брака, - пояснява викарият. - Ако на частната им сватба (на Меган и Хари) е нямало свидетели, това не може да се приеме за церемония, която се равнява на сключването на брак". 


Сассекс на вечерния прием след сватбата, 19 май 2018

По думите на Питчър, архиепископът на Кентърбъри отлично познава въпросните правила, следователно церемонията "в задния двор" е била просто неформално мероприятие без юридически последствия. Викарият предполага, че архиепископът може би е погледнал на случката като на "генерална репетиция". И уверява, че двойката не е женена два пъти, изразявайки едновременно съчувствие към херцогинята, пожелала да направи момента с любимия интимен - "церемонията в замъка Уиндзор не е била обикновена сватба, а ние трябва да се отнесем към обстоятелствата с разбиране." 

Ситуацията може да си изясни единствено ако се представи свидетелство за сключен брак, в което е посочена датата на сватбата. Отчитайки, че то трябва да е подписано и от двама свидетели, по-скоро допускаме, че реалната дата на сватбата е 19 май 2018 година, когато Хари и Меган се венчаха в присъствието на хиляда гости и милиони зрители по целия свят. 

More from View Sofia

Бенедикт Къмбърбач излезе с украинското знаме на сцената на фестивала в Санта Барбара

Celebrities преди 2 години

Всички, целият свят, всеки отделен човек, независимо дали звезда или неизвестен на обществото мъж, жена и дете на земята в момента, са солидарни с Украйна и нейния народ. Всички сме съпричастни, всички сме със стегнати сърца. Един диктатор убива деца, жени и мъже пред очита на всички. Резонно, цивилизованият свят се обедини както никога преди в единодушието си - това е варварско и трябва да спре! И като казваме всички, имаме предвид именно всички. От Мила Кунис, през Шон Пен и Ленордо ди Каприо, принц Уилам и херцогиня Катрин, кралица Летисия на Испания, Анджелина Джоли, Дженифър Анистън, Райън Рейнолдс и Блейк Лайвли, Виктория и Дейвид Бекъм, Джорджо Армани, Демна Гвасалия и още, и още, и още... 

More Celebrities

Внезапно слабичката Кейти Пери и пак ли за онова лекарство става въпрос

Celebrities преди 1 час

Кейти Пери и силно вталената й фигура, демонстрирана в прозрачна мрежеста рокля на музикалните награди iHeartRadio 2024 възбудиха добре познатия ни шум около "обичайния заподозрян" - Оземпик. 

Тенис мода номер 4 от Зендая, този път в бяло

Celebrities преди 22 часа

Тенис модното турне на Зендая вече е към своя край. Признаваме се, никога не сме се радвали толкова на буквалната мода. Стилът на актрисата, вдъхновен от тениса, за премиерата на предстоящия филм Challengers, обаче, определено е нещо много специално. През уикенда видяхме разнообразие от бели тенис визии в Милано, следващи показаното в Сидни, Париж, Рим и други столици, така че се гмурваме в приказния стилов свят на талантливата актриса, създаден от стилиста Лоу Роуч (Law Roach), за пореден път.