Следва

Истории от живота: Златан Ибрахимович, 11-години по-голямата от него Любов и Санремо

Полицай отвлече и уби Сара Еверард в Лондон, случаят потресе света

#SarahEverard

All About Life преди 3 години

В началото на месеца една млада лондончанка изчезва на път за вкъщи. Сара се връща от гости в дома на приятел, говори по телефона с гаджето си. 33-годишната Сара Еверард е видяна за последен път на кадри от улична камера, докато се прибира в квартал Clapham на 3 март, около 9:30 вечерта. По-рано тази седмица, лондонската полиция задържа един от собствените си служители по подозрение в отвличане и убийство. След мащабно разследване, в което се съобщава за претърсване на стотици домове и дворове, останките на Сара са намерени в съседен окръг. На 12 март полицията потвърждава, че останките са идентифицирани (чрез зъбен отпечатък) и са на изчезналата млада жена. 

Изключително неприятната тема е във фокуса на общественото внимание вече доста дни, както във Великобритания, така и по целия свят. Темата за насилието над жени, включително познати и напълно непознати, в сърцето на оживен световен мегаполис, какъвто е Лондон, при това с намесата на полицейски служител, който е основният заподозрян, е неприятна, непонятна, разтърсваща и плашеща.

Ето всичко, което знаем до момента за случая Сара Еверард и за все още продължаващото разследване. 

За последно момичето е видяно на кадри от видеокамера, докато се прибира.

Според Би Би Си, Еверард, която по профeсия е маркетинг директор, е видяна за последно да излиза от къща на приятел на Leathwaite Road в Clapham, Лондон, около 21 часа на 3 март. Тя планира да се разходи до Брикстън, където живее. Разходката отнема около 50 минути. Съобщава се, че тя прекосява Clapham Common и е забелязана на охранителна камера около 21:30 часа. Според Evening Standard, младата жена разговаря по телефона с приятеля си за около 15 минути, докато ходи, правейки планове за следващия ден - той съобщава това на полицията, след като тя не се появява повече и започва издирването й. По време на изчезването си, Сара носи яркозелен дъждобран, бяло-син панталон, зелени слушалки и бяла шапка. 

На 5 март полицията се обръща за помощ към обществеността, като пише в Twitter, че е „все по-загрижена" относно местонахождението на изчезналата жена. На 6 март семейството й настоява, че „тя винаги е в редовен контакт с нас и приятелите си и е напълно нехарактерно за нея да изчезва по този начин", предава BBC. Полицията разпространява видеокадри на  Еверард и призовава лондончаните, които живеят в района, да проверят охранителните си камери за възможни кадри с изчезналата жена. 

Междувременно столичната полиция претърсва над 750 жилища в Южен Лондон, според New York Times. Те претърсват още езерата в Clapham Common и разширяват разследването си до графство Кент, където извършват два ареста на 9 март.

Полицията арестува член на звеното за дипломатическа защита на Met.

Късно същата нощ полицията обявява ареста на служител на Met police (общинската полиция на Лондон), по подозрение за отвличане, което впоследствие ескалира до подозрение в  убийство. Полицейските служители арестуват и 30-годишна жена, заподозряна в съучастничество. Met не идентифицира незабавно заподозрения, но според The ​​Guardian полицаят е 48-годишният Уейн Кузънс, член на парламентарния и дипломатически отряд за защита, който патрулира в и около правителствени сгради като Даунинг Стрийт 10. Според The ​​Guardian, Кузънс вече е бил заподозрян в неприлично държание и ексхибиционизъм при друг инцидент, едва няколко дни преди убийството на Сара, и полицията го задържа в дома му в Дил, Кент. 


Уейн Кузинс

„Това е сериозно и значително развитие в нашето търсене на Сара, а фактът, че арестуваният е служител на столичния полицейски патрул, е шокиращ и дълбоко обезпокоителен", казва помощник-комисарят на лондонската полиция Ник Ефгрейв, докато съобщава за ареста в полунощ на същия ден. Комисарят, протоколиращ срещата - Дейм Кресида Дик - отбелязва, че арестът провокира „ударни вълни на гняв сред обществеността, включително и насочени към полицията". 

„Говоря от името на всички мои колеги, като казвам, че сме напълно ужасени от тази страшна, ужасна новина", добавя тя. "Нашата работа е да патрулираме по улиците и да защитаваме хората." 

По време на претърсването са открити човешки останки, които не са идентифицирани веднага. Напрежението нараства изключително много, започват бдения, надигат се вълни от спонтанни протести. До момента, в който става ясно, че намереното тяло е на Сара, а престъпникът е от органите на реда.  

Освен дома на заподозрения в Дил, властите претърсват и гориста местност в Ашфорд, Кент, където откриват „онова, което изглежда като човешки останки", казва комисар Дик на 10 март. Пред „Таймс" тя подчертава, че процесът на идентификация може да отнеме „значително време." И заявява, че вече са изпратени патрули в района, където Еверард е видяна за последен път, добавяйки: „Изчезването на Сара при тези ужасни и порочни обстоятелства, е  най-лошият кошмар за всяко семейство."  

На следващия ден столичната полиция прави изявление от името на семейството на Еверард с молба за помощ от обществеността. „Нито една информация не е твърде незначителна", пишат те, описвайки Сара като „мила и внимателна, грижовна и надеждна". Изявлението продължиава така: „Тя винаги поставя другите на първо място и има най-невероятното чувство за хумор. Тя е силна и принципна, и е ярък пример за всички нас. Ние сме много горди с нея и тя носи толкова много радост в живота ни."

Междувременно е съобщено, че арестуваният полицай се е самонаранил в килията си.  

На 11 март Met обявява, че заподозреният е хоспитализиран след нараняване на главата, докато е в ареста, пише Telegraph. И макар твърде малко официални подробности да са оповестени публично, неназован източник твърди, че според таблоида Сън, Кузънс е „открит в безсъзнание в килията си" и му е оказана „незабавна първа помощ", преди да бъде откаран в болница. "Това предизвиква адска паника и се задават сериозни въпроси как е възможно да се случи това", казва източникът на "Сън" и добавя, че раната в главата изглежда е в резултат на самопричинена травма през нощта, когато Кузънс е оставен сам. Разбира се, това е таблоидна дописка със съмнителна достоверност, но Telegraph цитира Скотланд Ярд, че заподозреният вече е излекуван и върнат в ареста. 

В същото време полицията потвърждава, че останките са идентифицирани като принадлежащи на Еверард. 

На 12 март помощник-комисарят на столичната полиция Ник Ефгрейв изнася трагичната новина: намереното тяло е на Сара Еверард. „Знам, че обществеността се чувства наранена и гневна по повод случилото се, и това са чувства, които споделям лично, тъй като познавам колегите си тук, в Скотланд Ярд, както и в другия район на Met", казва той. Междувременно отбелязва, че „разследването продължава с добра скорост и имаме стотици служители, които работят денонощно, за да установят пълните обстоятелства за изчезването на Сара и нейното убийство."

Срещу Уейн Кузънс вече е повдигнато обвинение. Още на 12-ти март, след като полицията официално обявява, че тялото е на изчезналата млада жена, властите предявяват обвинение в отвличане и убийство на полицай Кузънс. Съобщава се, че жената, арестувана с него на 9 март, е освободена под гаранция. Предполага се, че инцидентът с хулиганско поведение и ексхибиционизъм от страна на Кузънс е станал в ресторант за бързо хранене в Южен Лондон три дни преди изчезването на Еверард. Кузънс бе изслушан в Уестминстърския магистратски съд в събота и ще се яви в Old Bailey (Централният наказателен съд на Англия и Уелс) днес, на 16 март. Междувременно Независимата служба за полицейско поведение обяви на 11 март, че е изискала отделно разследване по доклада за неприлично поведение на полицейския служител от 28 февруари.

Следим случая, надявайки се, че ще остане изолиран кошмар. Полицейски служител, който се показва гол из Лондон, след което отвлича и убива невинна млада жена. Звучи ужасяващо, и е ужасяващо. Светла памет на Сара!

More All About Life

Tanqueray с нов продукт в България

All About Life преди 3 дни

Световноизвестната марка джин Tanqueray пуска нов продукт на българския пазар. Продуктът е изненада за мнозина, тъй като е безалкохолната алтернатива на Tanqueray London Dry и е създаден за безалкохолни коктейли със същия, неустоим вкус. Идеята на бранда е, че всеки може да се наслади на Tanqueray 0.0 без да прави компромис с вкуса.

Може ли чешмяната вода да съсипе кожата и косата ни

All About Life преди 6 дни

В обществото битува схващането, че някои видове чешмяна вода могат да повлияят негативно на кожата и косата ни, но преди да навлезем в дълбочината на въпроса, нека първо се попитаме къде се корени проблемът.