Следва

Readers' choice: Още 25 филма, които ЗАДЪЛЖИТЕЛНО гледаме поне веднъж в живота си

The Drops и Тита Димова: общуване на рядък език

"Харесвам красотата, даже и в сълзата и болката. Ние трябва да възпитаваме в себе си онова чувство, с което да я разпознаваме в нейната чистота. Не харесвам, когато хората правят нещата по инерция и взимат решения който не са техни... това е пагубно за изкуството..."

People of art преди 3 години

Тя е Тита Димова - Вантек, художник, сценограф, костюмограф, скулптор и визуален артист. Завършва „Изобразително изкуство и педагогика” в СОУ „Любен Каравелов“- Варна и сценография в НБУ. В периода 2001-2015 работи с украинския режисьор Андрей Жолдак. В периода 2006-2011 г. е главен художник на Сатиричния театър „Ал. Константинов“ София. От 2020 преподава Съвременно и концептуално изкуство в сценография в НБУ, София.

Автор е на сценографията и костюмите за спектакли в Украйна, Русия, Германия, Австрия, Швеция, Финландия, Бразилия, Румъния, Македония. Работи в сферата на театъра, киното и телевизията, музикални клипове, художествени проекти и арт инсталации. Спектакли с нейна авторска визия са играни в Австрия - Wiener’Festwochen, Босна и Херцеговина, Словения, Хърватия, Испания, Украйна, Русия, Полша, Германия, Австрия, Швеция, Финландия, Бразилия, Румъния и Македония.

Носител е на наградите UNITER Gala Prize for the best Romanian performance Othello; UNESCO.Laureates.Performing Arts - Goldoni Venice, Andriy Zholdak и номинация за декор на „Златна Маска“ Москва.

Поводът да поканим изключително интересната Тита Димова за интервю е изложбата й в галерия Doza (ул. "Цар Самуил" 52 в София - 11-25 март 2021) - The Drops.   

View Sofia: Здравей, Тита! Много отдавна не сме имали в София изложба керамика. Разкажи ни за твоята.
Тита Димова: The Drops е заглавието на изложбата, в която заедно със Станислав Тодоров - Роги - видео арт, Георги Георгиев - Остава и Слав Симеонов - саунд дизайн и музика се опитваме през различна материалност да пресъздадем собствената си кардиограма на душата. 17 керамични скулптури, застинали в своите емоции. В минимализма, с който са създадени главите, залагам гнезда за въображението. Скулптури в сакрален ритуал. Като паралелен свят, в който капки вода отмерват времето. Като въображаем храм, в който всеки е добре дошъл да сподели.

VS: Колко време ти отне подготовката?
Т.Д.: Около 1 година с паузите на пандемията, затворени ателиета и всичко, което произхождаше от ситуацията на непредвимите обстоятелства, като затваряне и на галериите, разбира се.

VS: Ти си сценограф основно, но и художник, понякога и стилист.
Т.Д.: Аз съм сценограф. Това е професия, в ,която се изисква да си художник,.да четеш текстове, да редиш осветление, да познаваш дрехата, да работиш с всички служби от дърводелец, железар до помощник-режисьор. Изисква се определена грамотност.

VS: Правиш ли и интериорен дизайн? Как изглежда един добре аранжиран дом? Какво му трябва?
Т.Д.: Преди всичко на един дом му трябва уют. Много от домовете изглеждат по калъп, липсва им вдъхновение. Със сигурност произведенията на изкуството го одухотворяват.

VS: Твоите керамични глави имат ли прототипи? А имена?
Т.Д. Не. Те нямат характери, те са различни в еднаквостта си и носят белези на различни културни митове. Както написа Мариета Ценова - нашият куратор: “Като сталкери, обитаващи собствен свят, общуващи на рядък език.“

VS: Най-добрите съвременни български художници?
Т.Д.: Много са талантливите български автори. Проблемът е те да бъдат видени и оценени подобаващо. Няма какво да се лъжем, средата тук не е много благоприятна за тяхното израстване.

VS: Три трика за интелигента инвестиция в изкуство в днешния момент?
Т.Д.: Хората, които купуват и се интересуват, знаят как. Но истината е, че често се робува на клишета и няма толкова смелост в избора на млади автори. Едва ли биха могли да бъдат приложени трикове.

VS: Как си представяш арт-сцената у нас след година? А след 10?
Т.Д.: Не съм експерт, но знам, че сцената не се влияе само от авторите и изпълнителите, а и от нивото на публиката и нейните потребности. Засега те за съжаление са много занижени, ако трябва да правим аналог с други европейски държави с традиции в това.

VS: Иска ни се да изгледаме две-три постановки в следващите няколко седмици - препоръки от експерта?
Т.Д.: Много е трудно да се изкажа по този въпрос. Но бих препоръчала един спектакъл, близък до моите търсения в изложбата. Това е спектакъл на Катя Петрова - "Колекционерката", моноспектакъл на Мая Бежанска.

VS: В какво се корени добрият стил?
Т.Д.: Добрият стил е като да се учиш да пишеш. Трябва да работиш върху него и да си много любознателен. Да не ставаш роб само на тенденциите, но и да търсиш собствена идентичност. В крайна сметка добри са тези, които разпознаваме заради тяхната индивидуалност.

VS: Кои са най-важните неща, както в битово, така и в духовно отношение, за да оцелее духа ни във времето, в което живеем?
Т.Д.: Да се опитваш да съхраниш чистите мисли в теб. Да подадеш ръка на друг. Важно е да се оглеждаме и в другите, не само в себе си. Това ще ни донесе пълнота.

VS: Защо не сменяме София за никое друго място в света? Докога продължава изложбата? Пожелай ни нещо за финал.  
Т.Д.: Изложбата в Доза ще продължи до 25.3.21. Не сменяме София заради хората преди всичко и свободния дух. Пожелавам ви публика с открити сърца!

More from View Sofia

Летопис на смутното време: Аделина Дуцкинова

Interviews преди 3 години

"Летопис на смутното време", като романа на Вера Мутафчиева, е една поредица, която цели да систематизира настроенията в това особено, смутно време, в което се намираме в момента. Тук ще видите и прочетете посланията на прекрасни хора, на чиято емоционалност разчитаме и в чиито усещания вярваме; ще ни споделят как усещат момента, как си представят, че ще минем през него, какво е най-важното, кои са устоите, какво препоръчват, как виждат нещата след ступора. Какво ще се промени, какво трябваше да се промени, кои са позитивите в тази непреживявана от никой съвременник ситуация. Нека си дадем надежда и да структурираме заедно проблема така, че да излезем от това по-устойчиви и по-мислещи, по-съчувстващи и по-смирени!  

More People of art

Болшой театър премахна имената на противниците на "спецоперацията" от афишите за предстоящия сезон

People of art преди 6 месеца

Директорът на Болшой театър Владимир Урин даде интервю за "Российская газета" и заяви, че спектакли на режисьори, които са се противопоставили на руската "спецална военна операция" в Украйна, се премахват от репертоара на театъра