Следва

Paco Rabanne, Fall 2021, READY-TO-WEAR

Ламя - почит към традициите през погледа на съвремието

Живяла някога една Ламя...

All fashion преди 3 години

Приказката е с щастлив край, защото "някога" всъщност е сега. Вдъхновени от българския фолклор, две момичета се заемат с мисията да покажат красотата на нашата богата и магическа култура - преработена през един по-модерен поглед, но носейки същата несравнима сила, точно като митологичното създание, което краде златни ябълки и красиви девойки - Ламята.

Кои са те, момичетата зад Ламя?

Приятелки повече от 14 години, до много скоро живеят в чужбина, виждат и преживяват голяма част от модната индустрия. Накратко - Катя и Силвия, върнали се в България, за да създадат и развият един различен моден бранд.

Какво научават от модната индустрия - това съкровище и чудовище едновременно?

Индустрията ни показва много неща, които впоследствие определят нашите ценности. За жалост има много големи модни брандове, които все още не обръщат достатъчно внимание на екологичността на своите материали. При нас стойността на дрехата се състои в това човек да се чувства удобно, материалите да са напълно безвредни от самото начало на производството до естествения си край. Двете ръчно изработваме дрехите, не в масово количество, а само по поръчка. Това е още един начин да пазим нашата планета и да не я претоварваме излишно, защото неприятен факт е, че голяма част от непродадените дрехи, завършват на бунищата и замърсяват околната среда.

Какви магии и мъдрости владее Ламята? С други думи - с какво се отличава брандът?

Трябва да започнем с един факт, а имено, че модната индустрия е вторият най-голям замърсител на планетата след петролната индустрия. Най-често използваните платове замърсяват не само околната среда, но са и вредни за човешкото здраве. Точно това е причината, поради която ние използваме органични и натурални материали, които не вредят на Земята, както при производството, така и при био разграждането в края на техния живот. Платовете ни са с най-високите сертификати и с това сме сигурни, че гарантират безопасност и най-високо етично производство.Не използваме пластмаса или метал в нито един от продуктите си, а някои дизайни са изцяло веган. Винаги се опитваме да подкрепим местния Български бизнес, като поръчваме различни материали и принт от България. С това не само подпомагаме местната икономика, но и намаляме вредните емисии от потенциален транспорт.

Съсредоточеността е върху женската мода и енергия, а изворът на вдъхновение е българската народност, нали?

Да, ние сме насочени към дамската мода, като колекциите ни съдържат както ризи, поли, така и ежедневни и официални рокли. Голяма част от еко-брандовете не се концентрират толкова много върху самия дизайн, моделите и принтовете, а ние залагаме имено на това. Дизайните са вдъхновени от български шевици, като по този начин се връщаме назад към своите корени, запазваме традициите, но и гледаме напред, използвайки екологично чисти иновативни материали и осъвременяваме това вдъхновение.

В колекциите ни, освен представяне на модела, накратко разказваме откъде, буквално, идва  музата ни - от кой край на България е даденият елемент или шевица, но ние ги пречупваме и модернизираме, като променяме цветовете - опростяваме ги по такъв начин, че да се впишат в съвремието. Също така, много ни се иска да покажем на световния пазар нашето културно наследство.

А каква е приказката за Новата колекция?

Новата колекция е отново вдъхновена от българските шевици и включва различни платове:

- ЕкоВеро (EcoVero), което е натурална и екологична вискоза - добива се в затворен процес от дървета, посадени само и единствено за тази цел;
- Органичен памук - ръчно тъкан и боядисан от малко занаятчийско семейство в Индия, което работи в колаборация с женски колектив от 18 жени, като по този начин се осигурява тяхната независимост и прехрана;
- За да сме напълно рециклируеми, не използваме ципове в колекциите, а корозо (corozo) копчета - остатъчен продукт от палмова костилка;
- Мастилата, които се използват при принтирането на платовете са напълно безвредни за човешката кожа;
- Принтираният органичен памук има световен GOTs сертификат, гарантиращ изцяло етичното му производство.

Колекцията има повече дълги вечерни рокли и е в синьо-сивата гама, за разлика от предишната, която изобилстваше от червени и бордо нюанси. Шевиците са от районите на Разград, Варна и София. Залагаме на това нашите моделите да не са сезонни. Винаги могат да се носят и не са нещо, което би могло да излезе от мода, което на практика ги прави "вечни“.

Нещо, което е много важно за нас в тази колекция, са имената на дизайните. Те са вдъхновени от нашите майки, баби и прабаби. Посвещаваме тази колекция на тях - силните жени, отгледали други силни жени. А в самата фотосесия сме използвали автентични килими и черги, ръчно тъкани от нашите баби и прабаби.

Какво предстои да видим от Ламя?

Всъщност имаме няколко замислени проекта, но Ковид ни научи да внимаваме какви планове си правим. Ще загатнем леко, че смятаме да въведем една по-уютна колекция. Поради обстоятелствата, в които живеем през последната година, разбрахме колко е важно човек да се чувства добре в у дома, което не се отнася само до това, което го заобикаля, но и до това, което носи. Затова сме замислили нещо в тази насока, но засега няма да издаваме повече, следете нашите профили в социалните мрежи и много скоро ще разберете.

More All fashion