Следва

Не червен диван, а жълт стол

Ерих Фром, "Любовта е единственият нормален и задоволителен отговор на проблема за човешкото съществуване" и други цитати

Обичаме да цитираме... 

Celebrities преди 3 години

Феноменалният Ерих Фром, починал днес преди 41 години, е автор на една от най-хубавите, дълбоки и докосващи философски книги за Любовта - "Изкуството да обичаш". Припомняме на себе си и сърцата си 15 цитата за Любовта от Него, почитайки способността му да казва много с малко. 

В любовта присъства парадоксът, че две същества се превръщат в едно цяло и въпреки това остават отделни личности.

Любовта не е нещо естествено; тя изисква дисциплина, концентрация, търпение, вяра и отказ от нарцисизма. Тя не е чувство, а практика.

Парадоксално, способността да бъдеш сам е условие да можеш да обичаш.

Егоистичните хора не са способни да обичат другите, нито са способни да обичат себе си.

В еротичната любов двама души, които са били разделени, се превръщат в едно. В майчината любов двама души, които са били едно, се отделят.

Няма дума в езика, която да се простира по-далеч от думата "любов".

Незрялата любов казва: "Обичам те, защото имам нужда от теб". Зрялата - "Имам нужда от теб, защото те обичам".

Любовта обикновено е благоприятен обмен между двама души, които извличат максимума от стойността си като личности.

Кой би могъл да каже дали щастието, изразено в любовта, в радостта от дишането, в разходката по време на слънчева сутрин и ухаещия чист въздух, не заслужава всичките усилия и страдания, присъщи на живота.

Ако човек иска само един човек и е безразличен към всички останали, тогава неговата любов не е любов, а символична привързаност и огромно его.

Това, което повечето хора мислят, е, че за да бъдат обичани, трябва да са популярни и сексуално привлекателни.

Любовта е единственият нормален и задоволителен отговор на проблема за човешкото съществуване.

Ако човек не е продуктивен в много различни аспекти, той не е продуктивен и в любовта.

Любовта означава да се ангажираме без гаранция, да се отдадем напълно с надеждата, че нашата любов ще произведе още любов. Тя е акт на вяра и всеки, който носи поне малко вяра, носи и малко любов.

Любовта е решение, преценка, обещание. Ако любовта беше само чувство, нямаше да имаме основание за обещанието да се обичаме завинаги.

Съкровената и проницателна книга е във всяка книжарница, а според нас задължителна за всяка библиотека и всяка душа.

More Celebrities

Тенис мода номер 4 от Зендая, този път в бяло

Celebrities преди 16 часа

Тенис модното турне на Зендая вече е към своя край. Признаваме се, никога не сме се радвали толкова на буквалната мода. Стилът на актрисата, вдъхновен от тениса, за премиерата на предстоящия филм Challengers, обаче, определено е нещо много специално. През уикенда видяхме разнообразие от бели тенис визии в Милано, следващи показаното в Сидни, Париж, Рим и други столици, така че се гмурваме в приказния стилов свят на талантливата актриса, създаден от стилиста Лоу Роуч (Law Roach), за пореден път.