Следва

Еволюция на вечността: раираната блуза от Коко Шанел и Одри Хепбърн до днес

Гъба>крава: Стела Макартни и компания изобретиха "кожа" от мицел

Бъдещето тук 

All fashion преди 3 години

Няма как въздействието на модата върху околната среда да е обратимо. Или? Стела Макартни повдига този въпрос и по-шокиращото е, че дава категорично неочакван отговор, включващ думата "гъби".  Злодеят в нейните очи е животинската кожа, а супергероят - вече казахме. Като познавачи на 20-годишния й бизнес, не се изненадваме, че дизайнерката все още категорично се придържа към веган философията (тя самата не консумира и потребява никакви животински продукти и никога не използва животински кожи в колекциите си), отново ни смая иновативността. В миналото нейните щадящи решения се приписват най-вече на любовта й към животните, но напоследък тя е тотално откровена, стане ли дума за екологичните щети от преработката на животинска кожа (често изискващи химикали, силно токсични за хората и планетата) и отглеждането на животни като обект на хранителната и модната индустрия.

Животновъдството е водещ фактор за изменението на климата, а кравите, които се отглеждат за производство на говеждо месо и кожа, са особено свързани с глобалното затопляне, обезлесяването и замърсяването на водите. Организацията по прехрана и земеделие изчислява, че отглеждането на животни е отговорно за между 14% и 18% от глобалните емисии на парникови газове, 65% от които са вследствие на краварството. Ние тотално не ядем месо, почти никакви млечни продукти, а вече официално сме готови да се откажем и от кожените си ботуши (освен, разбира се, ако не са секънд хенд или направени от гъбки).


Да направим модата eco-friendly


Изкуствената кожа често се счита за нискокачествена, а и се прави от нефт, което вдъхновява голям дебат за това коя кожа е "по-лошата“ за околната среда. Макартни твърди, че нейният рециклиран полиестер "alter-nappa" има експоненциално по-лек отпечатък - уебсайтът на бранда съобщава, че е 24 пъти по-"окей" за планетата от телешката кожа, но за един върхов еко-ентусиаст и това не е опция. През 2016-та Стела отива за пръв път е Bolt Threads, Сан Франциско, където се запознава с паяковата коприна и умопомрачителните възможности на биофабриката.

Оттогава тя работи в тясно сътрудничество с екипа на Bolt за разработване и мащабиране на най-обещаващата растителна иновация: "не-кожата" Mylo, произведена от мицел, вегетативната част на гъбите. Дизайнерката работи с учените по Mylo, за да усъвършенства теглото, вида и текстурата на материала - процес, който първоначално е бавен, "но много бързо става ужасно вълнуващ", казва тя. През 2018-та е направен прототип на Mylo във формата на чанта Falabella, показана на изложбата “Fashioned From Nature" в музея "Виктория и Албърт", а миналата есен се сформира консорциум с Kering, Adidas и Lululemon, които инвестират сериозно в развитието на Mylo. Днес вече виждаме първите по рода си облекла от Mylo: черно бюстие и панталони. 

"Вече имаме чанта, така че исках да направя ready-to-wear визия, за да дам малко по-голяма представа за това колко може да се направи с този материал и как той може да бъде обхванат в индустрията, за да замени кожата. Това очевидно е крайната цел", казва Стела. "Най-хубавото е, че не правим никакви компромиси. Не искам никой да знае, че нашите продукти не са изработени от естествена кожа и за мен е невероятно важно как те могат достойно да застанат рамо до рамо с първообраза. И всичко това е много по-добро за планетата - независимо дали го правим по етични причини или не, няма спор, че това е по-доброто."

Тъй като Mylo "расте" върху лист дървени стърготини за около две седмици, неговият въглероден отпечатък се счита за изключително малък, особено в сравнение с този на кравите, които изискват много ресурс и се отглеждат с години, но екипът на Mylo заявява, че е твърде рано да съобщава реални цифри около самия  еко-отпечатък: "Нашата предварителна оценка за въздействието показва невероятните ползи за околната среда от кожата на основата на мицел“, казва Дан Видмайер, откривател на материала и главен изпълнителен директор на компанията. "С нарастването на разполагаемите доходи по света ще нараства и търсенето на месо и кожени изделия. Това търсене не може да бъде задоволено, като се използват земята и водата, необходими за отглеждане на добитък. Имаме нужда от по-интелигентни, по-устойчиви решения. "

"Това е бъдещето на модата“, добавя Макартни. "Ако успеем да го използваме правилно, ще  окажем наистина огромно въздействие върху планетата.“  Това включва допълнително усъвършенстване на материала и мащабирането му за масово производство на точната цена.

Вече изгаряме от желание да пипнем тези дрехи, но, за жалост, не се предлагат за продажба и няма да бъдат масово произвеждани; по-скоро функционират като експонат на това, което предстои. За Макартни "постигането на това добро“ изисква също голям ангажимент от страна на марките и готовност да се откъснат от дългогодишните традиции. "В момента това все още може да се разглежда като изгоден маркетингов инструмент“, казва тя. "Въпросът е дали ще прерасне в по-голямата част от това, как брандовете печелят парите си. Така че, има още много работа за вършене."

Дизайнерката акцентира и върху необходимостта от регулации и стимули за насърчаване на този вид иновации, подобно на крайния срок до 2030 година, който Обединеното кралство определи като задължителен за гражданите да преминат към електрически автомобили. "В момента плащам с 30% повече данък за внасянето на не-кожа в Америка. Ако това беше естествена кожа, данъкът щеше да е по-нисък. Трябват промени в политиката. Не става въпрос само за физическия продукт, а за работа ръка за ръка с хора, които могат да защитят този продукт в бъдеще."

More All fashion