Следва

Пролет 2021: НАЙ-МОДЕРНИТЕ обувки на сезона

Еволюция на вечността: раираната блуза от Коко Шанел и Одри Хепбърн до днес

От моряшко облекло, раираната блуза се превърна в икона за модния свят

All fashion преди 3 години

Тя се завръща на модните подиуми през 2021 г. Блузата на райе не е просто моментна тенденция. Тя има богато минало, което я превръща във вечна класика.

Модните колекции за сезон Пролет/Лято 2021 я посрещат с отворени обятия отново на подиума. Louis Vuitton предлага раираната блуза в комбинации с овърсайз пуловер, с контрастиращ флорален панталон или с костюм. Ясно е, че това не е преходна тенденция, това е поредното завръщане на една вечна класика, неподвластна на времето. Обичана от знаменитостите още от дебюта й и аплодирана от някои от най-великите стилисти в историята.


Коко Шанел

Подобно на други емблематични облекла, раираната блуза е инспирирана от работническия свят. Всъщност, тя е популярна униформа на моряците през XIX век. Визионерката Коко Шанел я вкарва в гардеробите ни, като през 1913 г. я лансира и я превръща за много кратко време в символ на морския шик. Международният й успех идва чрез големите звезди от миналото. Към края на 40-те, Мерилин Монро позира с тази дреха във вариант с червено райе, за няколко кадъра край морето в Санта Моника. Одри Хепбърн предпочита да я носи в ежедневието си. Раираната блуза много добре се съчетава с шикозния, изчистен стил на фината Одри.


Одри Хепбърн

Обичана от „джет сет” обществото, дрехата се появява и на големия екран. Лансирана е в два филма на Жан-Люк Годар. В „До последен дъх” от 1960-та, Жан Себерг я комбинира с панталон с маншети и много къса коса, докато Бриджит Бардо я носи възхитително във филма „Презрението” от 1963 г.


Анна Карина

Списъкът продължава, особено като се има предвид френското кино: образът на Жана Моро, която кара велосипед, облечена с блуза на райе бретон в „Жул и Жим” от 1962 г. или тази на Анна Карина в лентата „Всичко за любовта“ от 1964г. на Жан Аурел.


Кари Грант

От другата страна на Атлантическия океан, раираната блуза също е широко разпространена сред рок стила. Пати Смит през 70-те излиза на сцената в Ню Йорк, съчетавайки тениска с райе бретон с чифт семпли дънки.

И до днес раираната блуза продължава да бъде обичана от знаменитостите, включително кралските особи и от нас. 


Бриджит Бардо


Джийн Сибърг


Браян Джоунс


Пати Смит


Мадона


Шарлот Генсбур


Жан Пол-Готие


Жан Пол-Готие


Кърт Кобейн


Уинона Райдър


Алекса Чунг


Наоми Кембъл


Клаудия Шифър


Роузи Хънингтън-Уайтли


Кейт Мидълтън


Каролин де Мегре


Даян Крюгер

More All fashion

Аксесоарен флирт: тези 9 модела

All fashion преди 2 дни

И нека сезонът на слънчевите очила, освен да започне, да приеме точно определени форми и окраски: сърца, цветя, животински щампи. Най-добрите модели на Лято 24 следват, като гарантираме, че ще издигнат на друго ниво всяка визия, дори и най-семплата.