Следва

Ralph Lauren създадоха първата система за оцветяване на памук без водни отпадъци

Елза Перети, дизайнерът на Tiffany & Co., преди която среброто не бе достоен материал за бижута

На 18 март легендата на бижутерийната мода напусна този свят 

All fashion преди 3 години

На 81-годишна възраст почина дизайнерът на бижута и модел Елза Перети. Новината бе съобщена от едноименната фондация: "Жена, еманация на щедрост, филантроп и световноизвестен дизайнер. Свободна и силна, безстрашен мечтател. Примерът й ще се помни завинаги". От Тифани казват за нея: "Елза Перети бе по-голяма от живота".


Снимка: Duane Michals

Наричат Елза най-успешната жена в ювелирната индустрия. В продължение на няколко десетилетия тя прави дизайна на бижутата на Tiffany & Co.: през 1974-та е поканена да разработи сребърна линия за бранда, пет години по-късно заема поста Главен дизайнер. Лаконичните й дизайни от сребро бързо стават любими на клиентите - продажбите на бижутата на Елза няколко години съставляват около десет процента от приходите на цялата бижутерийна къща. Първата й авторска колекция е изкупена изцяло едва 24 часа след пуска й, а сребърните часовници придобиват иконичен статут. 


Eлза Перети за Vogue, 1974

"Денят, в който Елза Перети дойде в Tiffany & Co., бележи нова епоха и в историята на нашата компания, и в историята на съвременния ювелирен дизайн", категоричен е Майкъл Ковалски, екс-председател на съвета на директорите и главен изпълнителен директор на Tiffany & Co. За пръв път Елза се пробва като бижутер през 1969 година - създава украшения, напомнящи по формата си черупки, и ги продава в дизайнерските бутици на Манхатън. В онзи момент Елза вече е добре позната в светските кръгове, благодарение на моделската си кариера и шумните танци в компанията на Анди Уорхол в шармантния клуб "Студио 54".

Американският моден дизайнер Джорджо ди Сант-Анджело използва някои от бижутата й в свое модно ревю. Специално за него Елза прави висулка под формата на неголяма колба от сребро. Близкият й приятел, легендарният дизайнер Рой Халстън (когото всички наричат просто Халстън), който облича половината звезди от епохата на 70-те, подарява бижуто на Лайза Минели с думите: "Ти не можеш да си позволиш злато, диамантите трябва да ти ги подаряват мъжете. Остава само среброто". 


Възходът и падението на Рой Халстън – дизайнерът, който предефинира американската мода



Елза Перети, Джак Хейли, Лайза Миннели, Халстон и Марго Хемингуей; снимка: Ron Galella

От този момент актрисата носи изключително бижута на Перети. Само от сребро. Всъщност, може да се каже, че именно на Елза дължим популярността на среброто: преди нея на метала се гледа като на нещо твърде демократично, твърде достъпно - да се появиш със сребърни бижута на светско мероприятие се смята за провал. 

Бижутата на Елза от сребро привичат към Tiffany тези, които не могат да си позволят злато, но мечтаят да получат по нещичко в заветната синя кутийка. След младите поколения, среброто обикват и звездите, а днес творенията на Елза са част от постоянните експозиции на Британския музей в Лондон, Метрополитън музей в Ню Йорк, Музея за изящни изкуства в Бостън и Музея за изящни изкуства в Хюстън. 

През 80-те години Елза започва да прави мраморни, кристални и сребърни изделия за Тифани. Както и бижутата й, те се отличават с плавни линии и изящество, и с невероятно красив финиш. "Съприкосновението, допирът, имат огромно значение. Черпя вдъхновение от тактилното усещане", споделя Елза за работата си. 

Перети напуска компанията по собствено желание през май 2012 година на 72 години. "Tiffany & Co. направи изгодно предложение на госпожа Перети за сума, на която бижутерийната марка оценява интелектуалната й собственост", казват тогава от компанията. Брандът придобива правата и няколко пъти преиздава легендарните колекции на Елза. Последните няколко години тя живее в дома си в Испания, ангажирана с благотворителност и продължавайки да прави бижута от всичко, което има подръка. 

 

More All fashion

Аксесоарен флирт: тези 9 модела

All fashion преди 2 дни

И нека сезонът на слънчевите очила, освен да започне, да приеме точно определени форми и окраски: сърца, цветя, животински щампи. Най-добрите модели на Лято 24 следват, като гарантираме, че ще издигнат на друго ниво всяка визия, дори и най-семплата.