Следва

Истории от живота: Ирен Голицина, княгинята, която измисли панталона палацо

След 80 години ще живеем на Марс, Градът се казва...

- Къде живееш?
- В Nüwa.

All About Life преди 3 години

Замразете тялото ми за 79 години време и ме събудете на Марс, окей? Обръщаме се с тази молба към Архитектурно студио ABIBOO, което преди часове разкри плановете си да създаде първия устойчив и самофункциониращ град на Червената планета, който ще "отвори врати" за жители през 2100 година. Градът ще се казва Нюва, а точната локация е Темпе Менса, една от големите марсиански скални маси. Разположението му в билото на стръмната скала може да подслони и предпази 250 000 жители от радиация и метеорити (чисти битовизми в космоса), като същевременно осигурява достъп до непряка слънчева светлина.

Планът на ABIBOO е да проектира Nüwa като устойчив град. Отначало ще трябва да разчитаме на доставки и капиталови инвестиции от Земята, но надеждата е, че в крайна сметка ще може градът да се развива сам, използвайки само локални ресурси. 

Живеещите на Марс ще работим и ще живеем в "Макро сгради“ - изкопани в скалата помещения, свързани помежду си с мрежа от тунели, влакове и автобуси, а "Зелените куполи“, разпръснати из града, ще предлагат изкуствено парково пространство. На върха на скалата е центърът "Меса“, където ще се извършват производството на енергия, храна и други материали - посевите, отглеждани на място, ще осигуряват 50% от прехраната на жителите, а останалата част от диетата ни там ще е съставена от микроводорасли.

Що се отнася до комуникацията и социалните интеракции, в подножието на скалата - наречена Долината - ще има павилиони, мини-заведения, където можем да отидем с приятели и да се наслаждаваме на червения пейзаж (благодарение на "полупрозрачната кожа“ на сградите). В тази зона ще са също болниците, училищата, университетите, центрове за спортни и културни дейности, търговските и земеделски площи. Прасетата, пилетата и рибите ще осигурят незначителен принос към диетата на живущите, но най-вече ще имат "висока психологическа стойност“ - вероятно като домашни любимци.

В Долината ще имаме и гари, които ще комуникират с космическата совалка, ако случайно ни залипсва Земята и пожелаем да се върнем... Совалката е настроена да пътува до Земята на всеки 26 месеца, като времето за пътуване е от един до три месеца. Еднопосочният билет ще струва приблизително $300 000 (493 443 лева), но за тези, които се установяват на Марс, тази цена включва също жилищна единица, достъп до общи съоръжения, услуги за поддържане на живота и храна, както и договор за работа, който се покрива от 60 до 80 процента от вашия трудов живот, изразяващ се в задачи, възложени от и за града. 

Строителството на Nüwa по план ще започне през 2054-та - само 28 години след предложената от Илон Мъск дата за кацане на Марс. Скланяме глава пред Науката и гледаме във видеото как ще изглежда бъдещият ни дом: 

Споделете ни в анкетата долу да ви пазим ли място в совалката?

Анкета

Живот на Марс?

More from View Sofia

Go hard or go home! Страхотна Никол Кидман за Perfect

Celebrities преди 1 година

Никол Кидман, дивата на Холивуд, демонстрира явен интерес към модната индустрия. Преди седмици звездата направи манекенския си дебют на шоуто на Balenciaga в Париж, сега е героинята от корицата и модната сесия на списание Perfect.  

We Love: Лейди Гага за Dom Perignon

Celebrities преди 1 година

Lady Gaga и Dom Pérignon се обичат. Доказват го обединените ми усилия в новата рекламна кампания, която олицетворява изкуството на пърформанса. С пускането на Dom Perignon Vintage 2013, мултиталантливата Лейди Гага създава хипнотизиращо визуално изживяване, което ни оставя във възторг

More All About Life

Можем, освен да го отпразнуваме, и да се замислим: 22-ри април е Денят на Земята

All About Life преди 1 седмица

Ние вярваме, че всеки ден трябва да бъде Ден на Земята. Но на 22 април (понеделник) ще имаме възможността да се обединим и заедно да направим нещо по въпроса за климатичните промени.

Мултивитамините: да или не, кога и защо

All About Life преди 6 дни

Без съмнение най-добрият начин да си набавите необходимите хранителни вещества е балансираната диета. За съжаление не ни е лесно в съвременното общество. Имаме нужда от нещо повече от храна. Мултивитамините са една от ефективните алтернативи, признати от експертите. Но от момента, в който решите да ги консумирате, въпросите започват да възникват един по един.