Следва

Капсулен гардероб - златната формула от майсторката по темата Миша Нону

Stella McCartney Fall 2021, READY-TO-WEAR

Силно и ярко 

Runway преди 3 години

Колекцията на Стела Маккартни за Есента на 2021-ва е заснета изцяло в Tate Modern. Лондонската галерия е безлюдна поради пандемията, съответно Стела има златния шанс да подчини иконичното пространство на творческата си концепция. "Само аз, сама в Тейт, гледам Лихтенщайн, Делоне, Легерите", казва дизайнерът. "Беше невероятно. Чувствах щастие от факта, че съм жива." Цялата колекция е пропита от подобни чувства, в нея се усеща нещо повече от Joie de Vivre след финалния акорд. Във време, в което голяма част от колегите на госпожа Маккартни преосмислят модата си, като я режат (можем да кажем и свиват, реципрочно на тоталното свиване около нас), Маккартни увеличава силата на звука докрай. Самата тя определя подхода си този път като „екстремен“.

За да разберем емоционалната стойност на трипи техниките, смелите цветове, кривите стойки и кибер текстурите в колекцията, трябва да разберем трансформацията, през която преминава самата Маккартни. Преди пандемията тя откупи компанията си от конгломерата Керинг, влезе в ново партньорство с LVMH и се озова в центъра на глобалната климатична революция като водещ фактор в индустрията. "Бизнесът преминава през преход, който е във всеки мой дъх. Всички тези промени, заедно с промените във времето на COVID, се оказаха момент на прозрение, - казва тя. - Днес усещам марката си преродена.“

Във фокуса на това прераждане са устойчивите реформи в модната индустрия. Ценностите на марката, ориентирани изцяло към екологичност и устойчивост, и известни допреди като „каузите на Стела“, днес са каузите на всички. В този контекст, днес дизайнът на Маккартни блести по различен начин. „Прекрасно е да бъдете попитани отново за колекцията ви“, възкликва Стела в разгара на пресконференцията по повод колекцията, след половин час разговори за самия дизайн, намеквайки за годините интервюта, насочени към устойчивостта.


Гъба>крава: Стела Макартни и компания изобретиха "кожа" от мицел


И все пак е много важно за пореден път да се подчертае процентът на устойчиви материали в работата й за Есента на 2021 - 77%, плюс най-съвременните технологии за преработка и веган технологии. Не те са, разбира се, факторът, накарал дъщеря й, тийнейджърката Бейли, да поиска 3D плетените сини пуловери и худита с текстура на пуканки („Казах, че не са евтини, а ти си само 14"). Или страхотните мозаечни панталони, изработени от изкуствена кожа, бродирана върху тюл. Радостта от модата и връщането към дързостта, младежката енергия и остроумието, които катапултираха Макартни в модната слава преди много години, преливат в тази страхотна колекция. 

"В младостта има много безстрашие. С напредването на възрастта се чувствате по-малко свободни", разсъждава Стела. „Тази марка е млада в много аспекти - основно в убедеността, че  не стигаме до нищо по конвенционалния начин. Иска ми се духът на това, в което вярвам, да се усеща и в модата.“ Тези дрехи са много лични за Стела Маккартни, но са заредени с вида енергия, от която всички имаме огромна нужда в този момент. Разглеждаме в галерията!

More Runway

Седмица на модата в Париж Есен/Зима 2024: простата гениалност на Miu Miu

Runway преди 2 седмици

Не знаем как, но Miuccia Prada не спира да ни учудва, впечатлява и вдъхновява с желанието си да разглоби всяка колекция и всеки тоалет, независимо дали в Prada или Miu Miu, на неговите зъбчета и компоненти.