Следва

Ча-ча-ча!

Капсулен гардероб - златната формула от майсторката по темата Миша Нону

Тя е дизайнер със звучното име Миша Нону. Следим съветите й за капсулен гардероб, защото са точни, ценни и лесни. С тях дните, в които нямаме „нищо за носене“, ще останат в миналото

All fashion преди 2 години

Ако често ви се случва да отворите гардероба си, препълнен с дрехи, и да решите, че „няма какво да облечете“, не сте сами. Понякога, колкото повече възможности имаме, толкова по-сложно и объркващо може да бъде да изберем перфектното облекло. Един трик, в който много модни професионалисти се кълнат, е изграждането на гардероб с базисни, качествени неща, често интелигентна инвестиция, така че наличното в дрешника да е оформено перфектно, без да се налага да подскачаме около най-новата тенденция „It“.

И все пак, въпреки че капсулните гардероби определено са по-интелигентният и по-устойчив подход, създаването на такъв изглежда по-лесно да се каже, отколкото направи. Как да започнем? В кои дрехи да инвестираме? Кои да оставим?

За да отговорим на всички тези въпроси, днес ползваме експертизата на дизайнера Миша Нону, която подготвя подобен изключително полезен гардероб само с осем части. Тя е жената, за да ви ориентираме, като сътрудничи на Меган Маркъл за нейната колекция Smart Works през 2019 г. Миша споделя съветите си за шопинг, чрез който да стесним избора си, с което се лишаваме от спорното удоволствие, да бъдем затрупани от нехаресвани дрехи всеки път, когато тръгнем да се обличаме. 


Меган Маркъл пуска капсулна колекция с добре познат моден бранд


Какво представлява въпросният капсулен гардероб и защо е добре да се ориентираме към такъв?

"Капсулният гардероб е лаконична, добре подбрана селекция от вечни дрехи. Тя може да варира от човек на човек в зависимост от различния начин на живот, но най-добрите находки са тези, които могат да се носят по време на работа, по време на коктейлните часове и да се обличат през уикенда. Рационализирането на гардероба рационализира живота ви. С капсулен гардероб никога не се чувствате така, сякаш нямате "какво да облечете". Важно е да знаете, че притежавате само дрехи, които могат лесно да се комбинират и винаги да изглеждат шик. Освен това е чудесно за околната среда, както и за портфейла, да купувате по-добри неща и да ги носите по-дълго."


Миша Нону; снимка: архив на дизайнера 

Какви дрехи се препоръчва да добавите към капсулния гардероб?

"Първо и най-важно, твърдо вярвам, че всяка жена трябва да притежава перфектната бяла риза. Моята риза Husband (185 долара; mishanonoo.com ) е точно това. Тя е създадена като най-добрия градивен елемент на капсулния гардероб. След това намерете своя перфектен силует поли и панталони, които ви стават, стоят ви добре и ви харесват. Придържайте се към неутрални цветове като черно, бяло и морско синьо. Те са професионални и винаги стилни. За небрежен външен вид намерете перфектната тениска и я купете в няколко цвята, за да комбинирате с любимия деним."

Трябва ли да удвоим някои елементи?

"Абсолютно! След като разберете своите "основни", прекарайте известно време като обръщате внимание на това, към което най-много посягате. Не купувайте три панталона само с предчувствието, че бихте ги носили постоянно - може да се изненадате! Но след време, ако забележите, че на практика живеете в тази перфектна бяла риза, запасете се! Нашите клиенти са направили абсолютно същото, така че дори започнахме да предлагаме мулти-пакети от нашите най-продавани неща."

Сменяте ли дизайна в собствената ви модна линия, за да го осъвремените и направите по-модерен, независимо че става дума за устойчива мода?

„Слушаме активно нашите клиенти, за да разберем техните променящи се нужди, но стилове като Florence Blazer Dress ($ 450 mishanonoo.com ), панталони Kiki ($ 250 mishanonoo.com ) и панталони Ivy ($ 250 mishanonoo.com ) или ризата Husband ( $ 185; mishanonoo.com) не са се променили - свидетелство за класическия им вид. Ако забележим, чe клиентите не са привлечени от дадени стилове по някаква причина, можем лесно да се приспособим, благодарение на производствения ни модел "при поискване". Когато направите поръчка на Миша Нону, вашето облекло е индивидуално изрязано и ушито, което означава, че нямаме складова наличност, която обезателно трябва да продадем. Всичко е устойчиво и ни позволява да променяме или сменяме дизайна въз основа на обратна връзка от потребителите. Но ние не обръщаме много внимание на тенденциите.


Миша Нону и Меган Маркъл празнуват пускането на капсулната колекция Smart Works

Някакви съвети за това колко често трябва да заместваме капсулните артикули в гардероба си?

"Това зависи изцяло от това колко ги носите. Вероятно няма да се наложи да сменяте добре направен дъждобран в продължение на години, дори десетилетия! Но любимата ви бяла тениска, която носите постоянно, може да бъде износена след няколко години. Ако ви тормози нещо подобно на стърчащ конец или скъсване, търсете опции за поправка. Не считайте, че нещо е за „изхвърляне“, защото със сигурност местният шивач може да ви помогне да го направите като ново. Когато почувствате, че дрехата наистина е невъзможна за спасяване, погледнете за някоя програма за рециклиране на тъкани, за да се запази материала извън сметището."

Как да изберем какво от наличното да оставим и какво да правите с излишъка?

"Един от любимите ми съвети е да закачите всички закачалки в гардероба си една зад друга, и ако нещо все още виси там, съвсем накрая, след шест месеца, например, вероятно е време да се махне. Ако нещо не е подходящо за много ситуации или не се комбинира лесно с това, което имате в гардероба си, не би било подходящо за капсулен гардероб. Излишъкът може да бъде дарен, което е отлична идея. Освен това, днес има огромно разнообразие от сайтове за препродажба като TheRealReal или Vestaire Collective, които помагат да се даде нов живот на необличаната от нас мода."

Приемаме, че вече имаме капсулен гардероб, как да го ползваме оптимално?

"Наслояването е чудесен начин да извлечете максимума от капсулния гардероб. Харесвам поло под мъжка риза, и двете прибрани в нашата пола Austen ($ 250 mishanonoo.com) и хубав чорапогащник. Това са универсални елементи за шикозен външен вид, удобен за променливите дни. Махнете чорапите и полото и ще имате изящен външен вид за по-топлото  време."



Най-добрите комбинации с панталон?

"Панталоните изглеждат страхотно с вталена тениска и чифт маратонки. За по-хладни дни може да се добави суичър с кръгло деколте като Sunday Sweatshirt ($ 155; mishanonoo.com ) за спокоен външен вид."

Вярвате ли в безсезонения стил?

"Освен горното облекло, моите дрехи обикновено остават едни и същи през цялата година. Бъдещето на модата се движи към безсезонен календар и потребителите все повече се уморяват от идеята нещо да е "толкова миналогодишно". Живеейки в Ню Йорк, времето преминава от една крайност в друга. Тук ще ми трябва кашмирен пуловер и ленена рокля, но не много освен това."

Чувствате ли същото по отношение на аксесоарите и ползвате ли ги за надграждане на дрехите?

"Абсолютно обожавам аксесоарите и вярвам, че те са от съществено значение за поддържането на любовта към вашия стилен капсулен гардероб. Толкова много, че създадох нов модел Husband риза с марка аксесоари от марката в Ню Йорк Fry Powers. Те придават много цвят и дават нов живот на класическата дреха, която вече е в гардероба ви. Бижутата, чантите и обувките са толкова лесен начин да добавите нотка индивидуалност към облеклото или просто да освежите някои дрехи."

More All fashion

Страст и обожание: шоуто на Saint Laurent в Париж

All fashion преди 3 дни

По време на своето шоу Есен/Зима 2024/25, празнуващо прозрачните силуети, така скъпи на самия Ив Сен Лоран, творческият директор на модната къща Антъни Вакарело отдаде почит на гения на Ив с още един феноменален детайл - известната брошка със сърце, превърната в огърлица.