Страничните ефекти от ваксината срещу COVID-19 са по-силни при жените, ето защо

Страничните ефекти от ваксината срещу COVID-19 са по-силни при жените, ето защо

Науката доказва, че мъжете са нежния пол, става ли дума за имунитет

От появата на Ковид преди повече от година се смята, че двата пола сме еднакво уязивими откъм заразяване, но последни проучвания показват, че все пак везната се накланя в полза на жените. Но, както е във физиката, всяко действие си има обратно по посока (тоест противоположно) противодействие и в пандемичната действителност то се явява под формата на това, че макар че се заразяваме по-трудно, жените изпитваме по-силни и неприятни странични ефекти от ваксините, отколкото мъжете.

via GIPHY

Например в данните, събрани от първия месец на ваксинациите срещу COVID-19, които включват ваксините Pfizer и Moderna, 79,1% от страничните ефекти на ваксината - треска, студени тръпки и главоболие, са докладвани при жени, въпреки че жените представляват само 61,2% от всички ваксинирани. Лекарите не са изненадани: "Изобщо не съм изненадан от данните, че жените изпитват по-силни странични ефекти от мъжете. Всъщност това се случва много често и в миналото и при друг тип ваксинация", казва Вивек Чериан, доктор по медицина, специалист по вътрешни болести. "Изглежда че всичко това е в съответствие с грипната ваксина и реакциите, които жените имат по принцип към ваксините“, добавя Ерика Шварц, специалист от Ню Йорк, занимаващ се с хормонозаместителна терапия.

Може ли да знаем защо се случва това? Всъщност, да. Що се отнася до имунитета на двата пола се смята, че мъжете са по-слаби в това отношение, а тъй като жените имат по-реактивна имунна система от мъжете като цяло (ние по-често страдаме от автоимунни заболявания), има резон в това отговорът на организма след ваксина срещу COVID-19 да е по-остър.

"Лекарите подозират (макар че всъщност не се знае със сигурност!), че причината вероятно е свързана с хормона естроген“, казва д-р Чериан. "Естрогенът повишава усещанията и имунния отговор, докато тестостеронът го намалява“, добавя д-р Шварц. В допълнение към влиянието на биологията и генетиката има и друг потенциален фактор: "Жените споделят повече информация за здравословното си състояние, отколкото мъжете, което също може да обясни несъответствието“, казва тя. Мъжете по статистика са по-малко склонни въобще да ходят на лекар, когато са болни. Отчетените странични реакции обикновено продължават между 12 и 24 часа и са по-изразени при втората доза ваксини Pfizer и Moderna. Това е така, защото с втората доза от всяка ваксина, тялото ни вече е започнало да развива антитела, обяснява д-р Чериан.


ОК ли е, или не е ОК да се ваксинираме, ако имаме дерма-филъри?


Бързаме да напомним, макар тази новина да е доста кофти за жените, че реално резкият биологичен отговор след ваксина може да бъде и добър знак, че тялото ни всъщност реагира както трябва: "Макар и неприятни, страничните ефекти показват, че имунната система функционира правилно. Това е нещо хубаво и абсолютно не бива да ни възпира от ваксинация“, казва д-р Чериан. "Въз основа на моя опит в лечението на пациенти с ковид на първа линия, категорично бих насърчил риска от неприятните странични ефект спрямо потенциално животозастрашаващите ефекти от действителното заразяване с вируса."

via GIPHY

Коментари: 0

За да коментираш, е необходимо да влезеш в профила си. Ако все още нямаш такъв, използвай линка "Регистрация" по-долу.