Следва

Джина Торес – новата звезда в сериала 911:Тексас

Страничните ефекти от ваксината срещу COVID-19 са по-силни при жените, ето защо

Науката доказва, че мъжете са нежния пол, става ли дума за имунитет

Health преди 3 години

От появата на Ковид преди повече от година се смята, че двата пола сме еднакво уязивими откъм заразяване, но последни проучвания показват, че все пак везната се накланя в полза на жените. Но, както е във физиката, всяко действие си има обратно по посока (тоест противоположно) противодействие и в пандемичната действителност то се явява под формата на това, че макар че се заразяваме по-трудно, жените изпитваме по-силни и неприятни странични ефекти от ваксините, отколкото мъжете.

via GIPHY

Например в данните, събрани от първия месец на ваксинациите срещу COVID-19, които включват ваксините Pfizer и Moderna, 79,1% от страничните ефекти на ваксината - треска, студени тръпки и главоболие, са докладвани при жени, въпреки че жените представляват само 61,2% от всички ваксинирани. Лекарите не са изненадани: "Изобщо не съм изненадан от данните, че жените изпитват по-силни странични ефекти от мъжете. Всъщност това се случва много често и в миналото и при друг тип ваксинация", казва Вивек Чериан, доктор по медицина, специалист по вътрешни болести. "Изглежда че всичко това е в съответствие с грипната ваксина и реакциите, които жените имат по принцип към ваксините“, добавя Ерика Шварц, специалист от Ню Йорк, занимаващ се с хормонозаместителна терапия.

Може ли да знаем защо се случва това? Всъщност, да. Що се отнася до имунитета на двата пола се смята, че мъжете са по-слаби в това отношение, а тъй като жените имат по-реактивна имунна система от мъжете като цяло (ние по-често страдаме от автоимунни заболявания), има резон в това отговорът на организма след ваксина срещу COVID-19 да е по-остър.

"Лекарите подозират (макар че всъщност не се знае със сигурност!), че причината вероятно е свързана с хормона естроген“, казва д-р Чериан. "Естрогенът повишава усещанията и имунния отговор, докато тестостеронът го намалява“, добавя д-р Шварц. В допълнение към влиянието на биологията и генетиката има и друг потенциален фактор: "Жените споделят повече информация за здравословното си състояние, отколкото мъжете, което също може да обясни несъответствието“, казва тя. Мъжете по статистика са по-малко склонни въобще да ходят на лекар, когато са болни. Отчетените странични реакции обикновено продължават между 12 и 24 часа и са по-изразени при втората доза ваксини Pfizer и Moderna. Това е така, защото с втората доза от всяка ваксина, тялото ни вече е започнало да развива антитела, обяснява д-р Чериан.


ОК ли е, или не е ОК да се ваксинираме, ако имаме дерма-филъри?


Бързаме да напомним, макар тази новина да е доста кофти за жените, че реално резкият биологичен отговор след ваксина може да бъде и добър знак, че тялото ни всъщност реагира както трябва: "Макар и неприятни, страничните ефекти показват, че имунната система функционира правилно. Това е нещо хубаво и абсолютно не бива да ни възпира от ваксинация“, казва д-р Чериан. "Въз основа на моя опит в лечението на пациенти с ковид на първа линия, категорично бих насърчил риска от неприятните странични ефект спрямо потенциално животозастрашаващите ефекти от действителното заразяване с вируса."

via GIPHY

More Health

Детокс напитката, която топи мазнините за 14 дни

Health преди 1 месец

Търсите решение за изгаряне на мазнини и възстановяване на силуета за само 14 дни? Не търсете повече! Ето една магическа детокс напитка, която, ако включите в ежедневната си рутина, ще стимулирате метаболизма и ще постигнете целта си, ако тя е здравословно отслабване.