Следва

Стил урок на седмицата: спортната фриволност на най-модерната мама в Ню Йорк

Zuhair Murad, Spring 2021 Couture

Новата колекция на Zuhair Murad - Висша мода Пролет 2021 е, по собствените думи на Мурад, "най-емоционалната в целия ми живот". Причината - директният израз на любовта към родния Ливан. "Разтърсен от дълбоките чувства за тази дълбоко опустошена страна, осъзнах колко дълбоко съм свързан с тази земя, която на практика никога не съм напускал".

All fashion преди 3 години

Дизайнерът добавя, че авторската му идея през цялото време се върти около необходимостта от надежда, кристализирала тук чрез два основни символа: Жената, от една страна, и от друга - Ливанския кедър. Израз на сетивността на Зухаир са тържествените и пребогати вечерни дрехи но новата му колекция Висша мода, действително символизиращи вечност и безкрайна сила.

Кедровото дърво, например, расте на надморска височина до 3 200 мeтра, а характерната му форма, при която игличките сякаш образуват пръстени и водопади, се оказват сътворени от дизайнерския екип под формата на ултрасложни рокли в пастелни тонове (гамата е почти течна - зеленикаво, сиво, беж, розово, на ръба с млечното, и пак сиво, беж, синкаво), ушити от копринени тюл и шифон, и често придружени от величествени ръкави, подобни на пелерина, както и от нетипични шлейфове и изумителни, сякаш цъфтящи детайли, друга деликатна отправка къв богатството на флората.

При някои дизайни виждаме участието на нетипична материя като Лурекс, а сребристият финиш и богатата 3D бродерия плюс перата и огромните ръкави в ансамбли 1 и 2, съвсем директно ни внушават усещането, че се намираме в магическа лятна гора, а над нас се разлива луната в сребърната й тържественост.

Метафората добива своя върхов акорд при много бледорозовата божествена (и без съмнение много тежка) булчинска рокля, където нещата вече имат измеренията на поезия и космос, на не земно творение.

Сватбените одежди са, както обичайно, водещото в работата на Зухаир, но определено очакваме да видим някои от роклите му и на червените килими тази година - основно на Оскарите и в Кан (Фестивалът тази година ще е през юли).

More All fashion