Следва

Ринопластиката: Камелия и още 15 звездни примера, за да решим и ние

Естер Уилямс, която изобрети водоустойчивата спирала

Холивудска актриса и плувкиня от 50-те години на миналия век, невероятно красивата Естер Уилямс, поради необходимост намира начина да бъде перфектна веднага щом излезе от водата.

Face преди 2 години

Когато първите водоустойчиви спирали се появяват на рафтовете през 40-те години на миналия век, те не са предвидени да спасяват грима от случайната емоционална криза по средата на деня. Очевидно роненето на сълзи, без да се разваля макиажа е допълнително предимство, но в действителност те са създадени за плуване. След първите болезнени опити, базирани на терпентин, немската козметична компания „Leichner” създава формулата за течен, черен "уплътнител" за мигли, наречен Wimperlack в сътрудничество със съзтезателката по плуване и актриса Естер Уилямс, известна тогава като русалката с ослепителната усмивка. Освен, че революционизира козметичния пазар, американската актриса популяризира и плуването като развлечение, от една страна с постиженията си като плувкиня номер едно във водния спектакъл „Aquacade” в Сан Франциско и от друга - като холивудска звезда, с участията си в много успешни филми като „Русалка за милион долара” от 1952 г.

Благодарение на своята харизма и изключителните й атлетически умения (само след две години тренировки тя се класира за Олимпийските игри през 1940 г., впоследствие отменени заради войната), Естер Уилямс създава изцяло свой, нов филмов жанр, аква-мюзикълът, който комбинира характеристиките на традиционния мюзикъл с романтичните комедии и синхронното плуване. Този спектакъл разказва истории за утопични светове, с изкуствени и едновременно безупречени сценографии, които са още по-вълшебни, благодарение на пресатурираните цветове на трицветната система Техниколор. Техниките, използвани на сушата, не са приложими за басейна, така че всеки филм от този нов жанр представлява предизвикателство и провокира традиционните холивудски продукции.


От силикона до Wi-Fi: 7 жени учени, чиито изобретения промениха света завинаги


От операторите, на които им се налага да снимат под вода, до дизайнерите на костюми, размишляващи относно материалите и аксесоарите - всеки избор се преразглежда обстойно, поради необикновените обстоятелства. Представянето на фантастичната идея за плуването, не като спортна или олимпийска дисциплина,  е специфичното предизвикателство и търсене на студиото MGM, което се спира на 20-годишната Естер Уилямс. В разгара на успеха си в мюзикъла „Къпещата се красавица“ (1944), тя се превръща в бляскаво момиче с непреходно сияние, с цял pin-up бански костюм от ликра, стягащ талията й като корсет.

След опасни каскади в басейна и грациозни загребвания, тя излиза от водата перфектно гримирана и сресана, благодарение на новата й спирала и екстеншъни в косата. Цялото й тяло е покрито изобилно от слоеве водоустойчив грим, създаден специално за нея. Традиционният фон дьо тен на Max Factor е на восъчна основа, наречена Pancake, който по това време е холивудският стандарт за перфектни лица. Когато Естер иска да спести време, си позволява най-много да сложи шапка за коса, разбира се, строго модна.

От днешна гледна точка се забелязва известна агресивност в шаблонната и изкуствена елегантност на Естер Уилямс. Личният й живот е леко объркан. Омъжва се четири пъти. По съвет на Кари Грант експериментира с ЛСД, за да се бори с депресията, но отстрани тя изглежда безупречно. Усмивката никога не спира да озарява лицето й през двадесетгодишната й кариера, косата й никога не изглежда не на място, дори когато всичко останало около нея се срива. Фина, но същевременно мускулеста, Естер е идеална да пресъздаде на екрана силата и превъзходството на Америка след Втората световна война. Филмите й трябва да са били много убедителни, тъй като през 50-те години в САЩ има бум в изграждането на частни басейни. Благодарение на Естер Уилямс, плуването в задния двор се превръща в новия символ на статут в предградията.

Спортист и актриса, pin-up момиче и каскадьор, Естер Уилямс е изиграла много роли в кариерата си и също толкова много са нейните иновации. За да й се отблагодарим, че улесни живота ни с водоустойчивата спирала, най-малкото, което можем да направим е да преоткрием и преоценим аква мюзикала и да се потопим в магията на Техниколор.

More Face