Следва

"Тина" - лебедовата песен на иконата

Ах, защо не се омъжих за Слави Трифонов или историята на един предизвестен успех

Vox Populi

Celebrities преди 2 години

Всъщност в прелестната унгарска анимационна класика от 80-те "Семейство Мейзга", репликата е "ах, защо не се омъжих за Пища Хуфнагел", но днес, в деня след Парламентарни избори 2021, репликата звучи в главите ни видоизменена и касае Героя на деня Слави Трифонов. С 19% от вота на българите, известният музикант, тв-водещ и продуцент е втора политическа сила в Родината, като едни 5-6% го делят от първата - Герб.


Снимка: BGNES

Слави, роден на 18.10.1966 в Плевен, зодия Везни, е висок мъж - 1.98, звезда от най-висок калибър, асоцииран с множество синоними, логично вързани към името му след десетилетия върла публичност. Мутра, чалгар, фирмаджия, ексцентрик, самотник, грубиян, женкар, комплексар и пр.


Снимка: 24 часа

И все пак, от вчера, Слави Трифонов и основаната и ръководена от него партия "Има такъв народ" е "златният пръст" в българската политика. Независимо как точно ще се развият нещата в 45-ия парламент, без Слави Трифонов нищо в родната политика няма да може да бъде прокарано. Слави е ерген, има огромен талант, независимо че мнозина твърдят, че "не може да пее", че "за нищо не става", че "той е много болен", че "няма такъв народ", дето да гласува за "този".


Снимка: Николай Литов

Надскачайки всички тези определения, проследяваме историята на Слави Трифонов, защото от снощи нищо не е същото.

Наричан "учиндолския чалгар", Станислав Тодоров Трифонов е роден на 18 октомври 1966 г. в Плевен. Баща му е от Горна Митрополия, най-малък брат от трима. Майка му, Здравка, е от с. Тодорово. Кръстен е на дядо си Стойо. Слави описва рода си като дълбоко в равнината, дълбоко в селото. Като дете е самотник и признава, че не харесва детството си, защото не харесва себе си. Малкият Станислав няма приятели, най-близкият му човек е кака му Петя, 58.


Снимка: Dir.bg

Семейството е традиционно и строго, майката има водеща роля, на образованието се държи изключително много. И Слави, и Петя са отличници, младежът е отряден председател на класа. В началното училище е затворен, тормозен от връстниците си, герой в безкрайни сбивания. Чете много. В Музикалната гимназия в Плевен е предложен за комсомолски секретар, а в края на първата учебна година го пращат на пионерски лагер в Кайлъка. Въпреки че се чувства неловко, Слави решава да участва в т.нар. „вечер на таланта", където се представят различните отряди. Слави казва няколко смешки, научени наизуст от апокрифна аудиокасета на Шкумбата, записана на ролка и въртяна многократно на магнетофон Юпитер от самия него. Трифонов е изненадан от положителната реакция на лагерниците, които го викват на бис. Самият той определя случката като повратна в живота си. Завършва Музикалната гимназия с виола, а по-късно и Българска държавна консерватория в София.


Майката на Слави - Здравка

Заедно с Петър Курумбашев и Любен Дилов-син, Слави Трифонов е първият частен продуцент в БНТ. Първата му поява в телевизионното предаване Ку-ку е в скеч, пародия на хеви метъл група, сниман в Студио 4 на БНТ през 1992 г. Довежда го Влади Въргала, който го отмъква от среща с гаджето му тогава от кафенето на Сатиричния театър. Трифонов си спомня, че го окичват с топузи и едно казанче от тоалетна чиния на гърба. Трябва да свири на виола, но има и реплика: „Мразя Росица Кирилова!". Минават две години и Слави вече е достатъчно популярен, за да се ориентира изцяло към шоубизнеса в България.
На 1 април 1995 година от зала 12 на НДК на живо по Канал 1 стартира „Каналето" (своеобразното продължение на „Ку-Ку"). От лятото на 1996 година Трифонов е и копродуцент с Камен Воденичаров и Любен Дилов-син чрез фирмата им „ТриВоДи" ООД. През 1997 г.„Каналето" участва активно в протестите срещу управлението на Жан Виденов. През 1998 г. при преподписване на договора за предаването с БН,Т Камен Воденичаров се опитва да направи това не от името на „ТриВоДи" ООД, а от едноличната си фирма „Камен Во.Студио" ЕООД, което води окончателно до разпада на екипа.

Слави Трифонов продължава телевизионната си кариера с голяма част от екипа на студентските предавания през 1998 г. като продуцент и водещ на „Хъшове". Предаването е свалено от БНТ след едно-единствено излъчване на 8 февруари. След това две години се излъчва в телевизия 7 дни всяка неделя вечер, а във вторник - по стотици други кабелни телевизии в страната. Основен елемент на предаването, освен гостите, отново е острата политическа сатира, но и силното участие на групата „Ку-ку бенд", на която Слави е създател, заедно с приятелите си от детството и следването Евгени Димитров – Маестрото, Евгени Йотов и Илия Илиев – Професора. Идеолозите на „Хъшове" са сценаристите Росен Петров, Тошко Йорданов, Ивайло Вълчев, Драго Петров и Иво Сиромахов. В началото на 2000 година Трифонов и Дилов осъзнават, че "Хъшове" е изчерпано, а политическата му дейност е продължена от Движение „Гергьовден" с председател Любен Дилов-син, а останалата творческа част от екипа, ръководена от Слави Трифонов и Росен Петров, започва работа по ежедневно вечерно шоу.


Кадър от "Хъшовете"

След старта на първата частна национална телевизия в страната bTV, Слави Трифонов получава обаждане от тогавашния изпълнителен директор Светлана Василева, след което е подписан договор, а на 27 ноември 2000 г. от 22:30 часа е излъчено първото издание на първото всекидневно вечерно телевизионно шоу в България - „Шоуто на Слави". Предаването се излъчва всеки делничен ден от зала 12 на НДК, където се намират студията на частната телевизия и до днес. От момента на старта си, предаването става топ-рейтингово, като събира пред екраните между два и три милиона зрители всяка вечер.

От предаването помним коментарите на водещия върху актуални теми от деня, музикалните интерпретации на живо между водещия и „Ку-ку бенд", както и мнението по тези и други теми на многото и много разнообразни гости "на дивана" в шоуто. Гости на Трифонов в предаването с над 15-годишна история са били най-различни популярни личности. Като наследство от студентските предавания, в „Шоуто на Слави" остават силни политическа сатира и критиката.

Изпълнителен продуцент на „Шоуто на Слави" е продуцентска къща „Седем-осми" АД, в която до май 2008-ма съдружник на "дългия" е Росен Петров. Компанията продуцира основно за bTV на bTV Media Group. Освен „Шоуто на Слави" през годините „Седем-осми" реализира много други световни формати за телевизията като „Красавицата и отличникът" (The Beauty and the Geek), „Survivor BG" (Survivor), „Music Idol 1" (Idols), „Dancing Stars 2" (Dancing with the Stars), „Гласът на България" (The voice of...), „Младост 5" (Stillestraße) и други. Като част от „Шоуто на Слави" се реализират множество риалити конкурси, рубрики и други проекти, както и два минисериала – „Къде е батко?" и „Ракия Sunrise". Единственото предаване на компанията, което не се е излъчвало по bTV, е музикалното риалити шоу по собствена идея „Пей с мен", излъчило се по конкурентната Нова телевизия през пролетта на 2008 година.

На 6 май 2019 г. Слави Трифонов обявява, че последното предаване на „Шоуто на Слави" ще бъде на 31 юли 2019 г. „Седем-осми" сама отказва да поднови договора си с bTV Media Group, въпреки поканата на телевизията за преподписване на договора. В последното, 4176-о, излъчване на шоуто му, Трифонов обявява, че „от дълго време не се чувства част от медийната среда" и затова започва нов тв-проект - телевизия „Седем-осми", както и нов политически проект - „Няма такава държава".

Тв-продуктът „Седем-осми" запазва екипа на продуцентската компания на Слави. В последното предаване по bTV става ясно и че телевизия „Седем-осми" стартира след 15 септември 2019 г., а девизът е „Силата е в истината!". Впоследствие се изяснява, че новият проект ще е национална кабелна телевизия - „7/8 ТВ", която стартира на 4 ноември в 19:00 часа с 5-часова програма. Каналът наследява лиценза на регионалната ТВ „Стара Загора", придобита от Трифонов, а в ръководството ѝ са хората от управата на продуцентската компания „Седем-осми" – Евгени Димитров – Маестрото, Ася Тодорова и Диана Младенова. Цялата продукция на телевизията се произвежда от екипа на продуцентската компания на Трифонов, а той е водещ на ново ежедневно ток шоу - „Вечерното шоу на Слави Трифонов", което се излъчва всеки делник в 10 вечерта.


Снимка: 7/8 TV

Слави е дипломиран музикант-интструменталист. И все пак, именно като певец, считано от 1993 година досега, заедно с Ку-Ку бенд,успоредно на тв-кариерата си, Слави издава 22 албума и има над 300 песни. Прави множество турнета из цялата страна, както и едно в САЩ и Канада, плюс концерти в Западна Европа. Има дуетни песни, а през 2003 г. издава песента Why? с Елена Папаризу. Слави и бенда държат рекорда за посещаемост на открит концерт в страната на български изпълнител - на 25 септември 2015 година на Националния стадион „Васил Левски" те събират 70 000 души публика.

В интервю, излъчено в Шоуто 20 април 2007 г., Слави Трифонов признава, че страда от ретробулбарен неврит на лявото око. „Преди единадесет години имах сериозно засягане на лицеви нерви, вследствие на сериозен възпалителен процес. Имах зъби, които бяха много сериозно възпалени, трябваше да ги извадя, но те вече бяха дали този проблем. Единственото, което остана оттогава е, че продължавам да имам много сериозно нарушено зрение на лявото око." Поразена е централната част на зрението му, вследствие на което се натоварва периферното зрение на двете очи.

След участието на екипа на „Каналето" в протестите срещу правителството на Жан Виденов през 1997 година, дълги години Слави Трифонов изразява своята гражданска позиция относно актуални въпроси в страната чрез ефира на предаването „Шоуто на Слави".
През 2015 година става председател на Инициативен комитет за организирането на референдум за промяна на политическата система с шест въпроса. В комитета влизат още сценаристите на „Шоуто на Слави" - Тошко Хаджитодоров, Ивайло Вълчев, Филип Станев, Иво Сиромахов, Александър Вълчев, Драгомир Петров и Иван Кулеков. След сезиране на Конституционния съд от страна на президента на републиката Росен Плевнелиев и последвалото съдебно решение, въпросите за референдума са намалени наполовина, а самото допитване се произвежда на 6 ноември 2016 г.

На 29 октомври 2016 г., седмица преди провеждането на референдума, Слави прави митинг-концерт на Орлов мост и бул. „Цариградско шосе" в София. Участват членовете на Инициативния комитет, Ку-Ку бенд, балет „Магаданс", Крисия, Преслава, Криско и Миро. На въпросния концерт в подкрепа на референдума се събират над 100 хиляди души. На 30 януари 2017 година в отворено писмо до политиците, Слави дава двуседмичен срок на бъдещето 44-то Народно събрание да започне работа по приемане решенията на избирателите от референдума. На 4 май 2017 година, 15-ият ден от началото на 44-тото НС и в деня, когато Бойко Борисов се заклева като министър-председател за трети път, Слави Трифонов започва протест.

В последното телевизионно предаване на „Шоуто на Слави" на 31 юли 2019 г. Трифонов обявява политическия си проект „Няма такава държава", чиято цел е да осъществи исканията от референдума през 2016 г. Учредяването на политическа партия „Няма такава държава" (по името на едноименния албум на бенда) е на 5 октомври същата година, а в учредителната декларация на инициативния комитет за партията се предлага и пряк избор на главния прокурор, омбудсмана и засилено участие на гражданите в управлението чрез повече референдуми. Регистрацията е отказана от ВКС поради конфликт със Закона за политическите партии. След промяна на името на "Има такъв народ", партията е регистрирана официално пред пролетта на 2020-та.

До ден днешен за голямата любов на Слави е спрягана психоложката Магдалена Ангелова. Като цяло Слави пази личния си живот от камерите, единствено за Маги си спомняме, че Слави емоционално призна в ефир чувствата си. Впоследствие водещият бе в няколко поредни връзки, но за тях се знае малко, а и Слави не приема ровенето в живота му и не коментира темата по никакъв начин. Знае се само, че е ерген.


Снимка: LOVEStyle

Внушителен като ръст и доста странен като характер, Слави се забърква в куп скандали през годините. През 2003 г. Албена Вулева завежда дело в Районния съд в Балчик срещу Трифонов за нанесена, според нея, лека телесна повреда и публична обида, твърдейки, че той умишлено е излял халба бира в лицето ѝ.

През 2005 г. Слави Трифонов участва в българския национален финал за Евровизия в дует със Софи Маринова. Когато идва ред да изпълнят песента си „Единствени" обаче, двамата излизат на сцената и Трифонов обявява в емоционална реч, че се оттеглят от конкурса, защото гласуването е манипулирано чрез SIM карти за 50 хил. лева, така че да спечели група „Каффе" - в деня на финала от 12 на обяд до момента на изпълнението, за „Каффе" с Орлин Павлов са изпратени над 60 000 гласа. С 48 803 отчетени SMS-а в тяхна подкрепа, дуото губи срещу 76 590-те гласа за победителя „Каффе". Въпреки това песента се радва на голяма популярност.

През 2008 Слави Трифонов е осъден да плати 500 лева глоба за обида по адрес на Недялко Недялков, издател на вестник „Уикенд". В интервюто за вестник „24 часа" Трифонов нарича Недялков „утайка на обществото, която трябва да бъде натикана там, където ѝ е мястото". Трифонов има множество дела срещу т.нар. „жълта преса", по-голямата част от тях спечелени от него. Сумите от делата са дарени за благотворителност.

В началото на 2013 г. Слави Трифонов завежда дело срещу компанията на Магърдич и Джуди Халваджиян „Глобал вижън", продуценти на „Господари на ефира", за това, че са нарушили правата на „Седем-осми" чрез използване на откъси от „Шоуто на Слави" по неправомерен начин. През септември 2017 г. Върховният касационен съд отсъжда в полза на „Господари на ефира", постановявайки, „че използването на откъси от „Шоуто" не нарушава авторските права".

В обобщение, припомняме историята на Слави Трифонов, защото, както показа Народният вот, за "Има такъв народ" са гласували много млади хора, част от които няма как да са били свидетели на това бурно и преинтересно, над 30-годишно ярко присъствие на българската публична сцена. Любопитни сме много за начина, по който ще се развият нещата оттук нататък в парламента, защото присъствието на Слави Трифонов със сигурност няма да е безинтересно. Пожелаваме успех, ум, здраве и сила. От тях зависят страшно много неща, които се отнасят до всички ни.

More Celebrities

Зендая представи Challengers в Сидни, тоалетът - убийствено добър

Celebrities преди 17 часа

След впечатляващите предпремиерни изяви за втората част на "Дюн", Зендая започна промоционалното турне на нов филм - Challengers на Лука Гуаданино, в който играе главната роля. На червения килим в Сидни актрисата се появи с нов цвят на косата и в рокля Loewe, създадена специално за нея от дизайнера на марката Джонатан Андерсън.