Следва

Кая Гербер за розовата коса, ниацинамида и защо е обсебена от кристали

"Тина" - лебедовата песен на иконата

Новият документален филм на HBO - „Тина“, е лебедовата песен на иконата за нейните фенове. По повод премиерата на лентата, припомняме най-невероятните моменти в ослепителната кариера на Тина, продължила над шест десетилетия. 

Celebrities преди 3 години

Тя „момичето от памучните платнации“, както сама се описва, израснало в Нътбуш, Тенеси, Ана Мей Бълок, по-известна като Тина Търнър, ще стане един от най-продаваните артисти за всички времена, с 200 милиона продадени албума. Новият документален филм на HBO, "Тина",  от Даниел Линдзи и Ти Джей Мартин, носителите на „Оскар“ режисьори на „Непобедените“ от 2011 г., описва нейната история чрез архивни кадри и интервюта с онези, които я познават, и ярко пресъздава света на Търнър, разказан трогателно, с уважение и неистова любов.  

Въпреки всички шансове за провал, звездата навигира своето издигане през много мрачни и бурни времена. В продължение на две десетилетия, след като се срещат през 1956 г., на сцената Тина зашеметява в дует със съпруга си, музикантът Айк Търнър, като пуска хит след хит, включително Proud Mary (1971) и Nutbush City Limits (1973). Когато остават сами обаче, Айк подлага Тина на физическо и емоционално насилие, което започва в началото на 60-те години и завършва на Деня на независимостта през 1976 г., когато тя избягва от хотелската стая в Далас, докато Айк спи. В джоба си е с 36 цента. 


Тина Търнър и Айк Търнър

С излизането на What’s Love Got To Do With It през 1984г. идва прераждането, не завръщането, на Търнър. „Това беше дебютът на Тина - обяснява самата тя във филма, - това беше първият ми албум.“ Тя носи накъсани рокли, косата й е рошава и нахално къса, и има огромна мечта: „Да бъда първата певица от Black rock’n’roll, която продава като The Rolling Stones“. Дамата го прави - пее пред 180-хилядна публика, изиграва неотстъпчивата леля в блокбъстъра Mad Max Beyond Thunderdome (1985); издава мемоарите си I, Tina: My Life Story (1986), обогатява филмовата си биография и осъществява девет самостоятелни турнета.

Въпреки че Търнър си взема довиждане с публиката на един последен жив концерт през 2009-та, когато е на 69, способността й да омагьосва света не отслабва. Откакто се оттегля в Швейцария с втория си съпруг Ервин Бах, музикален директор, за когото се омъжва през 2013 г., тя публикува друга своя автобиография My Love Story (2018), гледа с радост мюзикъла, посветен на живота й - Tina: The Tina Turner Musica, представен в Лондон и Ню Йорк, и взима  „Грами“ за цялостно творчество. 


Тина Търнър, 2009г.

Филмът "Тина" е лебедовата песен на 81-годишната икона, с която тя благодари на важните хора в живота си, както и на феновете, разбира се. Ето и спомените на част от хората в живота й, които ще видим в лентата: 

Донатела Версаче

„С брат ми Джани облякохме Тина, когато тя пя в Милано през май 1997 г. Направихме мини-рокля в стил бельо, изработена от кристална мрежа, много къса. Когато я видя, тя каза: „По-късо!“ Докато обличаше роклята и се гледаше в огледалото, в нагласата й настъпи внезапна промяна. Лъвицата излезе напред. Тина наистина разбира и е в състояние да използва силата на дрехите. Зад кулисите, преди представлението, тя танцува с Джани. Беше вълшебно, никога няма да забравя този момент. На сцената енергията й беше невероятна!“

Лионел Ричи

„Когато мисля за моята скъпа приятелка Тина, мисля за решителност, сила и невероятна работна етика. Има изпълнители, има певци и има артисти. Тина е и трите.

Тина издаваше новия си албум „Частна танцьорка“ и наскоро беше преживяла ужасен развод, когато се съгласи да участва в световното ми турне Can't Slow Down през 1984 г. Спомням си как влизаше на репетиция - много тихо, почти срамежливо, с тази невероятна усмивка и индивидуалност. Тогава музиката избухна и тя се превърна в Тина Търнър! До точката, в която аз вече нямах значение - просто седях и гледах какво прави тя.

Да съм фен на Тина е едното нещо, да бъда на сцената с нея беше най-невероятното усещане в целия ми живот. Нямаше скучен момент, всичко беше огън. Това, което обичам в Тина е, че тя ви хипнотизира с пеенето, представянето си, енергията си. Когато беше мой ред да й пея, тя ми говореше през цялото време, не можех да се съсредоточа върху това, което правя. Тя непрекъснато повтаряше: „Дай ми го, Лайънел! Дай ми го!, насърчавайки ме до точката, в която бях като: Ако просто спреш да говориш, може би ще успея да се концентрирам [смее се]. 

От момента, в който тя излезе на сцената с мен, когато тъкмо беше започнала самостоятелната си кариера, през записването на We Are The World (1985), до момента, в който ме взе на турнето си „24/7“ [2000], след като си бях взел почивка, ние сме споделяли исторически, изключителни моменти, които никога няма да забравя. Моята приятелка е звезда и жива легенда - единствен по рода си дух, който светът е благословен да има."

Джорджо Армани

"Връзката между мен и Тина е отдавнашна и с течение на годините взаимното уважение се разрасна в красиво приятелство. Тя беше до мен в продължение на някои от най-важните етапи в професионалния и личния ми живот, например когато бях удостоен с най-високата награда на Франция - Légion d’Honneur, през 2008 г.

Бях поласкан, когато Тина ме помоли да проектирам сватбената й рокля през 2013 г., която тя облече с нейния невероятен експлозивен чар. Гледах я на живо в Лондон през 2009 г.- гласът й е перфектната комбинация от харизма, магнетизъм и сила, точно като самата нея.

Това, на което се възхищавам най-много, е нейната неудържима енергия, упоритостта, която  проявява през годините, и начинът й да се развива, оставайки вечно млада. Всеки път, когато сме заедно, осъзнавам, когато я погледна, че времето наистина не означава нищо за нея."

Гейл Кинг

"За пръв път срещнах Тина през 1996 г. зад кулисите на турнето й  Wildest Dreams и бях в страхопочитание. Тя беше всичко, което можете да очаквате: великолепна, мила и много лоша (в хубавия, секси смисъл на думата). Познавах житейската й история и се удивлявах, че тази жена не се е предала. Радва ме да знам, че е обичана навсякъде от много години. И докато тя вече не излиза на сцената, тези от нас, които я обожават, все още сме тук и я приветстваме." 

Кийт Ричардс

"Запознах се с Тина през 1964 г. Ние [The Rolling Stones] тъкмо започвахме турнето си във Великобритания. Зад кулисите се отвори врата на съблекалнята и точно пред очите ни се появи Тина Търнър. След като преодолях първоначалния шок, срещнах красива, грациозна дама, пълна с топлина, чар и хумор. Оттам насетне тя беше като по-голямата ни сестра. Спомням си, че тя каза на Мик [Джагър] да сложи малко ментол на гърдите си, защото гласът му беше малко дрезгав. След това работихме много пъти заедно. Тина зашеметяваше публиката всяка вечер и все още го прави. Каква жена!" 

Боб Маки

"Започнах работа с Тина малко след развода й с Айк. Тя се връщаше в шоубизнеса - в нейните шоута в Лас Вегас я виждаме да сменя тоалетите си по десет пъти и да пее по телевизията с Шер. Всъщност им направих еднакви рокли с пайети. Двете бяха облечени абсолютно еднакво - беше жестоко! Тялото и краката на Тина са невероятни, така че би било скучно да я сложите във вечерна рокля. Тя пазаруваше от някои от по-евтините бутици в Париж, носеше ми рокли оттам и ми казваше: "Направи ме да изглеждам като пещернячка!"

Години по-късно, за нейното 50-годишно турне през 2008 г., пак я обличах. Посетих я в дома й в Швейцария. Когато пристигнах, тя точно разказваше на градинаря как точно иска да се правят нещата, беше невероятен перфекционист. Във въпросната къща видях сценичните й костюми - съвършено запазени и отлично организирани в един от гаражите й. 

Представете си Тина, навършила 70, която по време на представленията си се издига  високо над публиката чрез механична ръка, която наричахме „нокът“, в убийствено високи обувки Louboutin и без предпазен колан. Тя знае точно коя е и какво цели да покаже на сцената. Жената наистина е сила на природата и аз я обожавам."

Род Стюарт

"Никога не бях имал възможността да вокализирам с някоко, с чиято музика съм израсъл. За съжаление всички се бяха предали - Сам Кук, Отис Рединг, Мъди Уотърс. И все пак мечтата ми се сбъдна - аз, през 1990-те, вървя по претъпкан булевард в Ница, пея It Takes Two за реклама на Pepsi, а до мен и с мен е богинята Тина Търнър. Беше убийствено преживяване, а и двамата имахме почти еднакви прически!

Тина може да е пяла с Бауи и Джагър, но един от любимите ми спомени е чистата, искряща магия, когато заедно пяхме Hot Legs в The Forum в Лос Анджелис през 1981 г. Каква легенда. Какъв вокалист. Абсолютното олицетворение на сексуалността...". 

"Tina" е с планирана премиера през юни. По HBO.

More Celebrities

Бианка Ченсори облечена, първа поява след нападението в Дисниленд

Celebrities преди 1 ден

Кание Уест и Бианка Ченсори направиха първата си публична поява след нападението над Бианка в Дисниленд. Двойката беше забелязана в Лос Анджелис в необичаен за тях вид: първо, Бианка е в солидно облекло, ако изключим къси велосипедни шорти, второ, Кание, отговарящ на образа на жена си, е в светли дрехи, въпреки че обикновено носи черно.