"Тина" - лебедовата песен на иконата

Новият документален филм на HBO - „Тина“, е лебедовата песен на иконата за нейните фенове. По повод премиерата на лентата, припомняме най-невероятните моменти в ослепителната кариера на Тина, продължила над шест десетилетия. 

Тя „момичето от памучните платнации“, както сама се описва, израснало в Нътбуш, Тенеси, Ана Мей Бълок, по-известна като Тина Търнър, ще стане един от най-продаваните артисти за всички времена, с 200 милиона продадени албума. Новият документален филм на HBO, "Тина",  от Даниел Линдзи и Ти Джей Мартин, носителите на „Оскар“ режисьори на „Непобедените“ от 2011 г., описва нейната история чрез архивни кадри и интервюта с онези, които я познават, и ярко пресъздава света на Търнър, разказан трогателно, с уважение и неистова любов.  

Въпреки всички шансове за провал, звездата навигира своето издигане през много мрачни и бурни времена. В продължение на две десетилетия, след като се срещат през 1956 г., на сцената Тина зашеметява в дует със съпруга си, музикантът Айк Търнър, като пуска хит след хит, включително Proud Mary (1971) и Nutbush City Limits (1973). Когато остават сами обаче, Айк подлага Тина на физическо и емоционално насилие, което започва в началото на 60-те години и завършва на Деня на независимостта през 1976 г., когато тя избягва от хотелската стая в Далас, докато Айк спи. В джоба си е с 36 цента. 


Тина Търнър и Айк Търнър

С излизането на What’s Love Got To Do With It през 1984г. идва прераждането, не завръщането, на Търнър. „Това беше дебютът на Тина - обяснява самата тя във филма, - това беше първият ми албум.“ Тя носи накъсани рокли, косата й е рошава и нахално къса, и има огромна мечта: „Да бъда първата певица от Black rock’n’roll, която продава като The Rolling Stones“. Дамата го прави - пее пред 180-хилядна публика, изиграва неотстъпчивата леля в блокбъстъра Mad Max Beyond Thunderdome (1985); издава мемоарите си I, Tina: My Life Story (1986), обогатява филмовата си биография и осъществява девет самостоятелни турнета.

Въпреки че Търнър си взема довиждане с публиката на един последен жив концерт през 2009-та, когато е на 69, способността й да омагьосва света не отслабва. Откакто се оттегля в Швейцария с втория си съпруг Ервин Бах, музикален директор, за когото се омъжва през 2013 г., тя публикува друга своя автобиография My Love Story (2018), гледа с радост мюзикъла, посветен на живота й - Tina: The Tina Turner Musica, представен в Лондон и Ню Йорк, и взима  „Грами“ за цялостно творчество. 


Тина Търнър, 2009г.

Филмът "Тина" е лебедовата песен на 81-годишната икона, с която тя благодари на важните хора в живота си, както и на феновете, разбира се. Ето и спомените на част от хората в живота й, които ще видим в лентата: 

Донатела Версаче

„С брат ми Джани облякохме Тина, когато тя пя в Милано през май 1997 г. Направихме мини-рокля в стил бельо, изработена от кристална мрежа, много къса. Когато я видя, тя каза: „По-късо!“ Докато обличаше роклята и се гледаше в огледалото, в нагласата й настъпи внезапна промяна. Лъвицата излезе напред. Тина наистина разбира и е в състояние да използва силата на дрехите. Зад кулисите, преди представлението, тя танцува с Джани. Беше вълшебно, никога няма да забравя този момент. На сцената енергията й беше невероятна!“

Лионел Ричи

Коментари: 0

За да коментираш, е необходимо да влезеш в профила си. Ако все още нямаш такъв, използвай линка "Регистрация" по-долу.