Следва

Е, тук е божествена: Дженифър Лопес на плажа за InStyle

Помощ: Какво е "Токсична мъжественост" и как се справяме с нея във връзката?

Мъжете, който не адресират своите болки, причиняват болка на другите 

Health преди 3 години

Мъжете, тези същества, които ни влудяват и едновременно впечатляват по всякакви критерии, често са обект (което не ги оневинява) на западните и патриархални влияния, наложени след много години и посредством всякакви културни, исторически, социални, психологични случвания. Оглеждаме се и виждаме неща, които не са окей. Концепцията за мъжка енергия (която и жените носим в нездравословни количества), дефинира мъжете като по-силния, реалистичен, подреден, действен, активен и инициативен пол, но, когато говорим за това, което говорим, а именно "токсичната мъжка енергия" (toxic masculinity), всички тези хубави качества се видоизменят в противоположните и това силно влияе на здравословността на любовните ни взаимоотношения. Как ние, като жени, се справяме с това?

Шанън Чавес,  доктор по психология и сексуален терапевт от Лос Анджелис смята, че токсичната мъжественост вреди на хора от всякакъв пол. "Това е резултат от наложеното вярване, че мъжете трябва да потискат емоциите си, да действат прекалено мачовски, да бъдат агресивни и да използват насилие като начин да доказват сила", отбелязва тя. Интересно ни е много, затова разказваме откъде произхожда концепцията, нейните вредни ефекти и какво да се прави, ако когато мъжът до нас е "токсично мъжествен".

Откъде идва терминът

Колкото и изразът да се усеща като тренди фраза от последните няколко години, истината е, че терминът "токсична мъжественост" или това, което академиците предпочитат да наричат ​​"хегемонистична мъжественост", съществува от доста време. Концепцията възниква в края на 80-те години като част от митопоетичното еманципиране на мъжете през 80-те и 90-те години, отчасти реакция на феминизма. Тогава социологът Рейвин Конъл пише за това как джендър ролята произтича от отношенията и поведението на човек спрямо идентичността му и как типично мъжките идеали като социално уважение, физическа сила и сексуална сила стават токсични, когато определят стандарти, които е невъзможно да се постигнат от всеки. На свой ред момчетата и мъжете стават все по-несигурни, което ги кара да разчитат на агресивни тактики, за да се чувстват контролиращи света и живота си.

via GIPHY 

"В този ред на мисли жените се възприемат в утилитарна роля - те трябва да дават на мъжете секс, внимание и уважение - а не като пълноценни същества, които имат право да дадат или да не дадат съгласие за секс, да очакват дискусия и да се борят за справедливост", отбелязва Даниел Игън, професор по изследвания на пола, сексуалността и интерсекционалността в Ню Лондон, Кънектикът

В какво се изразява

Мъжете са подсъзнателно податливи на идеята за токсична мъжественост, ако по време на израстването им липсват мъжки модели за подражание, които да помогнат за разрушаване на стереотипите, давайки пример с действия, показвайки здравословни черти и изразяващи обич, уважение и разбиране към жената. Друг важен фактор е средата - ако младите момчета са част от култура или общност, която насърчава токсичната мъжественост, сещате се какво става... 

"Например много култури имат убеждението за агресивен мачизъм, което насърчава мъжете да бъдат горди, че са агресивни, корави и прекалено силни, за да показват емоции“, обяснява Чавес. "Тези вярвания нараняват бъдещите поколения, защото създават културни норми, които са нереалистични и вредни."

Така или иначе, лошите модели на възпитание довеждат до дългосрочни психически и емоционални предизвикателства, които се вливат в отношенията на мъжете и партньорите им по-късно в живота. Според д-р Чавес това са главните признаци на токсична мъжка енергия:

via GIPHY

- Честа поява на проблеми с психичното здраве като депресия, злоупотреба с вещества или друго отклонно поведение
- Агресивно поведение като шовинизъм
- Физическа агресия
- Сексуално насилие
- Хомофобия
- Тормоз
- Емоционално насилие
- Унизително отношение към жените, включително сексуална принуда, а именно чувството, че е тяхно право и нещо съвсем нормално да се отнасят с неуважение към жените

Някои червени флагчета

Различни предупредителни знаци ни помагат да разберем, че мъжът, с когото излизаме или дори дългогодишният ни партньор са с твърде висока доза токсична мъжественост в кръвта. Някои от най-често срещаните, според експертите:

Трудно му е да изразява емоции

Токсичната мъжественост води до потискане на неадресирани проблеми с психичното здраве, травми в ранна детска възраст, като пренебрегване, злоупотреба, изоставяне или сексуално, физическо и емоционално насилие. Пристрастяването може да върви ръка за ръка с тези проблеми. "Това е начин да се справим с потиснати емоции и непреработени травми“, казва тя.

Не приема "не" за отговор

Най-големият червен флаг би бил партньор, който ни притиска за секс, когато не сме готови или нямаме желание, според Игън. "Това може да се прояви под формата на фин натиск, който се увеличава до прояви на гняв или по-лошо“, обяснява тя. "Ако намерите партньор, който продължава да настоява да чуе „да“, независимо колко пъти сте изразили несъгласие, има проблем.“

via GIPHY 

Игън добавя, че този червен флаг за токсична мъжественост се корени в нарцисизма. "На най-екстремни нива, нарцисистите се отнасят към другите като към задължени, а не като към пълноценни личности“, отбелязва тя. "Мисля, че това е особено проблематична форма на нарцисизъм, защото тя се оправдава от доминиращата култура."

Проявя на слаб или никакъв интерес към нашите мисли и идеи

Партньор, който не се трогва от нашите интереси, желания, образователни или кариерни стремежи, най-вероятно се бори с токсична мъжественост, посочва Игън. Нарцисистите имат нужда от хората в живота си, които да отразяват това, което искат да видят - самите те. Така че всичко различно от това (напр. нашите надежди и мечти) е ненужно и интересно. А това не е окей.

Унижава те

Мъжете, засегнати от токсична мъжка енергия, биха обезценили и дори опорочили чувствата ни. "Ако желаете да споделите как се чувствате, как не ви е приятен начинът, по който се отнасят с вас, те вероятно ще омаловажават или отрекат ​​емоциите ви“, отбелязва тя. "Смятам, че това се случва най-често, когато техният възглед или тяхната визия за света е оспорена."

Как да се справим с токсичната мъжественост, ако имаме нещастието да е в нашата връзка

Независимо дали сте го изживявали на среща с "корави момчета", които искат непременно да се сбият в бара, или имате партньор, който постоянно прави сексистки "шеги", трудно е да се отрече, че последиците от токсичната мъжественост са навсякъде и често за сметка на нашите романтични и интимни стремежи. "Важно е да запомните, че има много други възможности за мъжествено изразяване, които не включват потискане на партньора“, казва Стеф Шустер, асистент по социология в Мичиганския държавен университет. "Има много примери за други видове мъжественост, които не включват самонараняване и обиждане на другите. Това не е болест или нещо, с което човек се ражда." Това е избор.

via GIPHY

Ако токсичната мъжественост запази грозния си облик във връзката ни, Шустър препоръчва да посетим терапевт за двойки, който може да помогне на нас и партньора да се справим с проблематичните вярвания и поведения. Има само едно предупреждение: "Бих обмислила внимателно дали партньорът ми е в състояние да се промени и ако не е, може би е време да изляза от тази връзка“, отбелязва тя.

Няколко признака, че партньорът ни е готов да работи по проблема и да се променя:

- Поема отговорност за своето поведение
- Търпелив е и разбира нашите възгледи и чувства, демонстрирайки съпричастност и подкрепа
- Прави първата стъпка в разпознаването на проблема и пътя за излекуване на себе си и  връзката

В крайна сметка, мъжете, които искат да се "излекуват" от токсичната мъжественост, могат да намерят начини да бъдат приведени в съответствие с мъжествеността си по здравословен начин, като например да работят усилено, да имат високи ценности, да са джентълмени, да се грижат за себе си и за другите - всички тези неща, които обичаме и по които се разтапяме, видим ли ги в мъжа отсреща.

В идеалния случай всички хора трябва да преминат през представата за мъжки и женски стереотипни черти, защото това са социални конструкции. "Всички същества притежават както мъжка, така и женска енергия, и могат да въплъщават всички характеристики на сила, активност, възпитание и емоционална интелигентност."

More Health

Детокс напитката, която топи мазнините за 14 дни

Health преди 1 месец

Търсите решение за изгаряне на мазнини и възстановяване на силуета за само 14 дни? Не търсете повече! Ето една магическа детокс напитка, която, ако включите в ежедневната си рутина, ще стимулирате метаболизма и ще постигнете целта си, ако тя е здравословно отслабване.