Помощ: Какво е

Помощ: Какво е "Токсична мъжественост" и как се справяме с нея във връзката?

Мъжете, който не адресират своите болки, причиняват болка на другите 

Мъжете, тези същества, които ни влудяват и едновременно впечатляват по всякакви критерии, често са обект (което не ги оневинява) на западните и патриархални влияния, наложени след много години и посредством всякакви културни, исторически, социални, психологични случвания. Оглеждаме се и виждаме неща, които не са окей. Концепцията за мъжка енергия (която и жените носим в нездравословни количества), дефинира мъжете като по-силния, реалистичен, подреден, действен, активен и инициативен пол, но, когато говорим за това, което говорим, а именно "токсичната мъжка енергия" (toxic masculinity), всички тези хубави качества се видоизменят в противоположните и това силно влияе на здравословността на любовните ни взаимоотношения. Как ние, като жени, се справяме с това?

Шанън Чавес,  доктор по психология и сексуален терапевт от Лос Анджелис смята, че токсичната мъжественост вреди на хора от всякакъв пол. "Това е резултат от наложеното вярване, че мъжете трябва да потискат емоциите си, да действат прекалено мачовски, да бъдат агресивни и да използват насилие като начин да доказват сила", отбелязва тя. Интересно ни е много, затова разказваме откъде произхожда концепцията, нейните вредни ефекти и какво да се прави, ако когато мъжът до нас е "токсично мъжествен".

Откъде идва терминът

Колкото и изразът да се усеща като тренди фраза от последните няколко години, истината е, че терминът "токсична мъжественост" или това, което академиците предпочитат да наричат ​​"хегемонистична мъжественост", съществува от доста време. Концепцията възниква в края на 80-те години като част от митопоетичното еманципиране на мъжете през 80-те и 90-те години, отчасти реакция на феминизма. Тогава социологът Рейвин Конъл пише за това как джендър ролята произтича от отношенията и поведението на човек спрямо идентичността му и как типично мъжките идеали като социално уважение, физическа сила и сексуална сила стават токсични, когато определят стандарти, които е невъзможно да се постигнат от всеки. На свой ред момчетата и мъжете стават все по-несигурни, което ги кара да разчитат на агресивни тактики, за да се чувстват контролиращи света и живота си.

via GIPHY 

"В този ред на мисли жените се възприемат в утилитарна роля - те трябва да дават на мъжете секс, внимание и уважение - а не като пълноценни същества, които имат право да дадат или да не дадат съгласие за секс, да очакват дискусия и да се борят за справедливост", отбелязва Даниел Игън, професор по изследвания на пола, сексуалността и интерсекционалността в Ню Лондон, Кънектикът

В какво се изразява

Мъжете са подсъзнателно податливи на идеята за токсична мъжественост, ако по време на израстването им липсват мъжки модели за подражание, които да помогнат за разрушаване на стереотипите, давайки пример с действия, показвайки здравословни черти и изразяващи обич, уважение и разбиране към жената. Друг важен фактор е средата - ако младите момчета са част от култура или общност, която насърчава токсичната мъжественост, сещате се какво става... 

"Например много култури имат убеждението за агресивен мачизъм, което насърчава мъжете да бъдат горди, че са агресивни, корави и прекалено силни, за да показват емоции“, обяснява Чавес. "Тези вярвания нараняват бъдещите поколения, защото създават културни норми, които са нереалистични и вредни."

Така или иначе, лошите модели на възпитание довеждат до дългосрочни психически и емоционални предизвикателства, които се вливат в отношенията на мъжете и партньорите им по-късно в живота. Според д-р Чавес това са главните признаци на токсична мъжка енергия:

via GIPHY

- Честа поява на проблеми с психичното здраве като депресия, злоупотреба с вещества или друго отклонно поведение
- Агресивно поведение като шовинизъм
- Физическа агресия

Коментари: 0

За да коментираш, е необходимо да влезеш в профила си. Ако все още нямаш такъв, използвай линка "Регистрация" по-долу.