Следва

Обичта на известните: Холи Бери в прозрачно червено и новото гадже

Истории от живота: Вивиан Уестууд, ЧРД 80, Кралице на пънка

Разкошната 80-годишна девойка има невероятен живот 

Celebrities преди 3 години

Разказваме за живота, постиженията, изборите и всички неща, които една жена - британка, майка, гениален дизайнер, иноватор, пънкар, забележителна персона, преживява за осем десетилетия. "Модата омагьосва живота, прекрасно е да правиш нещо за другите", казва лейди Уестууд, а ние сваляме шапки пред нея за всичките пъти, в които омагьосва живота и света ни. Това, разбира се, би било невъзможно, ако Историята на живота й не беше магична и завладяваща...

Годината е 1941-ва, мястото - Дербишир, Англия. Вивиан се ражда в семейството на Гордън и Дора Суайър, съвсем обикновени хора, но стихийността на личността й е сякаш предопределена, освен от факта, че Слънцето тогава е в Овен, още от това, че Вив е дете на Втората световна война.


Вивиан Уестууд, 1945

През 1958-ма фамилия Суайър заживява в Мидълсекс, където 17-годишното момиче изучава бижутерийния занаят в Университета на Уестминстър, тогава наречен "Harrow Art School". Спомняйки си тези години, Вивиан казва: "Нямах представа как момиче като мен от работническата класа може да изкарва прехраната си с изкуство." Не знаем дали непременно тези мисли действат деструктивно, но известно време тя не работи по изящната специалност, която изучава, а става учител в начален курс. Единствената й връзка с бижутерството е малка сергия на Портобело Роуд, където продава по малко, изработени от нея, аксесоари.


15-годишната Вивиан

През 1962-ра Вивиан среща Дерек Уестууд, за когото се омъжва същата година и, естествено, дизайнерските нюх и възможности проблясват във формата на ръчнонаправена булчинска рокля. Година по-късно се ражда първият й син - Бенджамин (Бен) Уестууд. Бракът на Вивиан и Дерек приключва скоропостижно, когато няколко години по-късно младата дама среща Малкълм Макларън, от когото също има син - Джоузеф Кор, роден 1967-ма. 


Вивиан, Бен и Джоузеф

По това време Малкълм става мениджър на Sex Pistols, които са едни от първите, осмелили се да носят дизайните на Вивиан.


Вивиан и Малкълм. Тя е със скандалната блуза, която прави за Sex Pistols - надписът е God Save the Queen, а горната устна на кралицата е прободена с безопасна игла


Sex Pistols във Vivienne Westwood


1973

Уестууд е смятана за "архитекта" на модерната пънк (а по-късно и ню уейв) култура. Пънкът като феномен в модата се заражда през 70-те години, а за Вивиан е това, в което открива абсолютните послания, естетика, внушения и възможности: "Бях повече от вманиачена по пънка, търсех дали някой може да постави спица в системата по някакъв начин." Хипи движението все още е еманация на модния облик на Лондон в края на 60-те години, но това грам не вдъхновява Вивиан и Малкълм, които работят все повече съвместно; те се интересуват повече от бунта и по-специално бунта чрез облеклото, музиката и всички явления от 50-те години. Тогава двамата притежават и менажират магазин, кръстен Let it Rock, който се превръща в средище на лондонското пънк общество. Към 1972-ра, интересите на дизайнерката се насочват към байкърско облекло, дизайни с ципове и от кожа, също тениски с провокативни послания, като принт свастика и голи гърди, заради които после са преследвани заради "неспазване на закона за нецензура". Тяхната реакция е да преобразят магазина и да създават още по-hard дрехи.

1974 г. магазинът е преименуван на SEX - различен от всичко останало в британската столица и въобще в Англия. Лозунгът е "rubberwear for the office". Чаровен, но недолюбван розов знак с името на магазина вади очите на всички в Челси по това време. Дрехите са невероятно секси, главно купувани от проститутки и хора, които смеят да алиенират от статуквото. Шипове, латекс, колани, вериги върху обувки и дрехи са кошмарът на средностатистическия англичанин и сладостта за Вивиан и Малкълм. 

През 1976 година песента на Sex Pistols "God Save the Queen" става най-слушаното парче в Кралството, но BBC отказват ефирно време на групата. Магазинът на Вивиан и Малкълм отваря отново, а естетиката на бранда преминава от циповете и провокативните принтове към неясно изразен сексуален моден фетишизъм с естетически DIY привкус. Медиите наричат този стил ‘Punk Rock’. Раздялата на Sex Pistols и потъването на пънка в масовия поток разочарова сериозно Вивиан Уестууд и през 1980-ма магазинът е преоборудван и преименуван на Worlds End, което име се използва и до днес.

През 1981 г. Вивиан лансира колекцията "Pirate" с първо за нея runway шоу. Дрехите имат романтичен облик, те са като исторически атлас, който избухва на модната сцена в Лондон и осигурява мястото на тази колекция в историята. Pirates е историческо изследване на роклите - вдъхновението идва от индианските племена и пиратските панталони, тип шалвари, което е в пълен контраст и дори конфликт с хипстърската мода. Това е върхов и важен момент от кариерата на Вивиан, в който тя разработва техники за етническо изрязване, които се основават на правоъгълни форми. Същевременно се отегчава от пънк-рок сцената и философията, която става неминуемо ексцесивна и прекалена. Това преобръща и емоционалният свят на Вивиан и тя започва чрез различни корекции и фитинги да достига до цялостно завършено облекло от правилната материя; дрехите винаги са в динамика с тялото, всичко е примесено с исторически случвания и факти, а не с бруталността на настоящето. 

В следващи колекции нещата стават все по-извратени и скандализиращи, но по много моден, много естетичен маниер. Например, за пръв път при Вивиан Уестууд, бельото, по-точно сутиенът, е самостоятелна дреха, вдъхновение за което са перуанските жени, носещи шапки, поли и превръзки вместо горни дрехи. В личен план това можем да свържем с раздялата й с Малкълм, за която тя говори обрано и без подробности. Единственото, което знаем е, че той започва да ревнува от успеха и прогреса й, подценявайки делата й с думи като: "Тя е просто шивачка" и "Тя нямаше да е дизайнер, ако не бях аз..."


Малкълм Макларън

В колекцията Punkature от 1983, настроението е като от Blade Runner и пустинния пейзаж. Това звучи окей на първо чуване, но този път проблемен е платът: рециклирани боклуци. Година по-късно Вивиан лансира Witches, след посещение в Ню Йорк, където среща Кийт Харинг, чието изкуство й прилича на магически знаци и йероглифи. Затова колекцията е обърната към хип-хоп културата, бели маратонки с три езика, заострени шапки Chico Marx. Отново шаш! 

Още и още подобни креации излизат под ръцете на майсторката на различния, тотален, граничещ с притеснителното стил. Винаги дрехите и моделите са секси, объркващи, многокомпонентни, подчертаващи извивките и най-вече бедрата на женското тяло. През този период героите на Вивиан се променят от пънкари в "Tatler“ момичета - жени, облечени в дрехи, които пародират висшата класа. Случайна среща вдъхновява една от най-важните и влиятелни нейни колекции, колекцията Harris Tweed за Есен/Зима 1987. "Цялата ми идея за тази колекция беше открадната от малко момиченце, което видях един ден. Не би могла да е на повече от 14. Имаше малък кок, яке Harris Tweed, чанта и чифт балетни обувки. Изглеждаше толкова готина и сдържана, просто стоейки." Така се ражда умопомрачителната колекция Harris Tweed, която подражава на подредения и строен детски вид на това момиченце, вдъхновението е кралското семейство, британските тъкани, особено вълната, която се свързва с униформите на империята, също черно кадифе, корсети тип 18-ти век и всичко това скроено в революционните, безузмно модерни two-piece комплекти. 

През 90-те Вивиан вярва, че модата е комбинация и обмен на идеи между Франция и Англия: "От английска страна имаме шивашко майсторсто и лесно постижим чар, а от френска - тази солидност на дизайна и пропорциите, които произтичат от това, че никога не сме удовлетворени, защото винаги може да се направим нещо, за да стане по-добро и по-изискано.“ Това вярване олицетвоеяват колекциите Grand Hotel, SS 1993 и Anglomania, AW 1993-94. По време на ревюто на последната се случва иконичното падане на Наоми Кембъл от sky-high токове Vivienne Westwood. 

В началото на века тя се обръща към по-асексуални модели и въобще философия, изследвайки натуралната динамика на платовете, материите и кройката, третирайки ги като нещо живо. Интересни неща се случват в живота й - печели награди, безпрецедентно ценена и призната е, посещава английската кралица, без да носи бельо... 


Заглавие на The Guardian

В момента е върл застъпник на устойчивата мода. Категорично смятаме, че екото в момента е нейният пънк - организира събития и кампании, протестира на улиците наравно с "обикновените хора", политически ангажирана и осъзната е. Същевременно е един от най-високоплатените модни дизайнери в историята с богатство на стойност над 50 милиона долара. Щастливо влюбена в 25 години по-млад мъж от нея - Андреас Кронталер, с когото са прекрасни, продължаваща да бъде Майката на пънка, жената, изваяла перления чоукър, завладявала модата по най-безстрашния начин, който сме виждали.

Обичаме те, Вивиан! ЧРД! 

More Celebrities

Тенис мода номер 4 от Зендая, този път в бяло

Celebrities преди 15 часа

Тенис модното турне на Зендая вече е към своя край. Признаваме се, никога не сме се радвали толкова на буквалната мода. Стилът на актрисата, вдъхновен от тениса, за премиерата на предстоящия филм Challengers, обаче, определено е нещо много специално. През уикенда видяхме разнообразие от бели тенис визии в Милано, следващи показаното в Сидни, Париж, Рим и други столици, така че се гмурваме в приказния стилов свят на талантливата актриса, създаден от стилиста Лоу Роуч (Law Roach), за пореден път.