Истории от живота: Джиа Каранджи, божествено красива, напълно лишена от любов

Истории от живота: Джиа Каранджи, божествено красива, напълно лишена от любов

Звездата й изгрява рано. И залязва рано. Но именно тя е, която прокарва пътя на Наоми, Кристи, Линда, Синди и Клаудия

Детството и майката

Историята на Джиа Каранджи е типичната приказка за Пепеляшка. Вярно, без прекрасния  принц (нея по принцип не я интересуват момчета) и без хепи енд. Една от най-големите купонджийки на Ню Йорк израства в семейството на собственик на дребна верига закусвални във Филаделжия. Моделът не успява да се справи с психологическите травми, получени в детството й. На 5-годишна възраст става жертва на сексуално насилие. На 11 сърцето й е разбито от собствената й майка, която без никакви обяснения напуска семейството. Независимо че скоро възстановява контакта си с Джия, на момичето така и не е отделяно внимание. В детето расте и се развива устойчиво чувство на самота, от което така й не е съдено да се избави. И всико това при условие, че през 80-те ефектната брюнетка с италиански корени е мечтата на милиони. 

Кариерата, Ню Йорк, Вилхелмина

Първата си фотосесия Джия Каранджи прави през 1976 години, когато е на 16. Местният фотограф я моли да му позира на дансинга в близкия клуб. Следват рекламни снимки за филаделфийските вестници, което дава на момичето увереност, че моделството е нейното нещо. На 17 заминава за Ню Йорк, където късметът й се усмихва още с кацането - Джиа среща най-важния човек в живота си - моделът и агент Вилхелмина Купър. Без излишни приказки Вилхелмина взима Джиа под крилото си, макар че нейният типаж в онези години не е популярен сред издателите на модните списания и фешън марките. Всички искат да работят със синеоки блондинки, но талантът на Джия, много ярък, много самобитен, й помага да преодолее тези стереотипи за красота и да сграбчи успеха. Разбира се, не минава без малка победоносна провокация - големите брандове и списания забелязват начинаещия модел едва след като са публикувани нейни голи снимки, дело на Крис фон Уангенхайм на фона на телена ограда. Следват корици на Vogue и Cosmopolitan, снимки с Хелмут Нютън и Артър Елгорт, договори с Versace и Dior, участие в клипа на групата Atomic - Blondie.

Талант, харизма, самочувствие

Джиа Каранджи често е наричана първият супермодел - първо, заради баснословните за онези времена хонорари, второ, заради ярката й личност. А и в годините, в които й се удава да се задържи на гребена на модната вълна - границата между 70-те и 80-те години, тя работи изключително професионално - резултатите от нейните участия са на практика хипнотизиращи. За таланта и харизмата  й са готови да платят всякакви суми, а капризите й са прощавани с умиление - до ситуации, в които отдавна планиран проект с огромен бюджет се скапва в последния момент, защото госпожицата не си харесва прическата. 

Каранджи обича да казва, че занаятът й се свежда до това да забавлява, да създава настроение. "Трябва да се стараем да не се фиксираме върху една единствена емоция. Модата в емоциите преминава също като модата при дрехите. Мога да се превърна във всичко, което искат да видят очите ви. Това ми е работата." 

Анджелина Джоли, изиграла Каранджи в биографичната драма "Джиа" от 1998 година, гледа всички записи с модела, готвейки се за ролята и е изумена от енергичността на звездата. "Когато е била напълно свободна и е могла да бъде просто себе си, Джиа е била невероятна. В това е трагедията. Гледаш и си казваш: Боже, тя няма нужда от наркотици. Тя самата е наркотик". Актрисата е толкова впечатлена от героинята си, че в по-късно интервю признава, че е мечтала да бъде любовница на Джиа. 

Самота, и никой да те прегърне

Коментари: 0

За да коментираш, е необходимо да влезеш в профила си. Ако все още нямаш такъв, използвай линка "Регистрация" по-долу.