Следва

Силата на баланса: 12 страхотни жени от зодия Везни, знакът на Венера

Истории от живота: Джиа Каранджи, божествено красива, напълно лишена от любов

Звездата й изгрява рано. И залязва рано. Но именно тя е, която прокарва пътя на Наоми, Кристи, Линда, Синди и Клаудия

Celebrities преди 2 години

Детството и майката

Историята на Джиа Каранджи е типичната приказка за Пепеляшка. Вярно, без прекрасния  принц (нея по принцип не я интересуват момчета) и без хепи енд. Една от най-големите купонджийки на Ню Йорк израства в семейството на собственик на дребна верига закусвални във Филаделжия. Моделът не успява да се справи с психологическите травми, получени в детството й. На 5-годишна възраст става жертва на сексуално насилие. На 11 сърцето й е разбито от собствената й майка, която без никакви обяснения напуска семейството. Независимо че скоро възстановява контакта си с Джия, на момичето така и не е отделяно внимание. В детето расте и се развива устойчиво чувство на самота, от което така й не е съдено да се избави. И всико това при условие, че през 80-те ефектната брюнетка с италиански корени е мечтата на милиони. 

Кариерата, Ню Йорк, Вилхелмина

Първата си фотосесия Джия Каранджи прави през 1976 години, когато е на 16. Местният фотограф я моли да му позира на дансинга в близкия клуб. Следват рекламни снимки за филаделфийските вестници, което дава на момичето увереност, че моделството е нейното нещо. На 17 заминава за Ню Йорк, където късметът й се усмихва още с кацането - Джиа среща най-важния човек в живота си - моделът и агент Вилхелмина Купър. Без излишни приказки Вилхелмина взима Джиа под крилото си, макар че нейният типаж в онези години не е популярен сред издателите на модните списания и фешън марките. Всички искат да работят със синеоки блондинки, но талантът на Джия, много ярък, много самобитен, й помага да преодолее тези стереотипи за красота и да сграбчи успеха. Разбира се, не минава без малка победоносна провокация - големите брандове и списания забелязват начинаещия модел едва след като са публикувани нейни голи снимки, дело на Крис фон Уангенхайм на фона на телена ограда. Следват корици на Vogue и Cosmopolitan, снимки с Хелмут Нютън и Артър Елгорт, договори с Versace и Dior, участие в клипа на групата Atomic - Blondie.

Талант, харизма, самочувствие

Джиа Каранджи често е наричана първият супермодел - първо, заради баснословните за онези времена хонорари, второ, заради ярката й личност. А и в годините, в които й се удава да се задържи на гребена на модната вълна - границата между 70-те и 80-те години, тя работи изключително професионално - резултатите от нейните участия са на практика хипнотизиращи. За таланта и харизмата  й са готови да платят всякакви суми, а капризите й са прощавани с умиление - до ситуации, в които отдавна планиран проект с огромен бюджет се скапва в последния момент, защото госпожицата не си харесва прическата. 

Каранджи обича да казва, че занаятът й се свежда до това да забавлява, да създава настроение. "Трябва да се стараем да не се фиксираме върху една единствена емоция. Модата в емоциите преминава също като модата при дрехите. Мога да се превърна във всичко, което искат да видят очите ви. Това ми е работата." 

Анджелина Джоли, изиграла Каранджи в биографичната драма "Джиа" от 1998 година, гледа всички записи с модела, готвейки се за ролята и е изумена от енергичността на звездата. "Когато е била напълно свободна и е могла да бъде просто себе си, Джиа е била невероятна. В това е трагедията. Гледаш и си казваш: Боже, тя няма нужда от наркотици. Тя самата е наркотик". Актрисата е толкова впечатлена от героинята си, че в по-късно интервю признава, че е мечтала да бъде любовница на Джиа. 

Самота, и никой да те прегърне

Отстрани изглежда, че всичко в живота на красавицата е съвършено. Красива, с тълпи фенове, солидна сметка в банката. Но в действителност, всички тези привилегии се превръщат в проклятие. Каранджи има трудности в общуването, много трудно се доверява на хората - вечно си мисли, че им е необходима или за пари, или за секс. Въпреки това тя не пропуска възможност да си потърси партньор - често е забелязвана в гей-клуба DCA. Моделът не крие предпочтанията си и открито признава, че е лесбийка. Няколко пъти е в сериозна връзка, но така и не открива любов, която да й даде опора и смисъл в живота. Приятелите на Джиа също се броят на пръстите на едната ръка - основно модели и визажисти. Понякога момичето отива в домовете им след работа, просто за да бъде прегърната. Но времето си прекарва основно, когато не е на купон в Студио 54, разбира се, сама в апартамента си. Брат й Майкъл споделя по-късно в интервю, че смята за най-голямата грешка в живота на семейството си това, че никой не е заминал за Ню Йорк заедно с Джиа.

Оказала се тет-а-тет със стреса и самотата, Каранджи опитва бягство чрез наркотиците. В онези времена доста са моделите, които взимат, но само на партита. Джиа също започва с кокаин преди танците, за да стигне дотам да си бие хероин в почивките по време на снимки. Ситуацията окончателно излиза от контрол през 1980 година, когато умира Вилхелмина Купър, втората майка на Джиа. Фотографите и редакторите знаят за проблемите на Каранджи, но в началото си дават вид, че всичко е ок - в кадрите тя, както и преди, изглежда фантастично.  Само че общественото недоволство расте стремително. Джиа все по-често се държи непредсказуемо. Например, казва на Ричард Аведън, че отива до будката за цигари и изобщо не се връща. Или надрусана, заспива директно пред камерата. В резултат на проблемите й се налага да смени агенцията си, да направи няколко паузи в графика си, дори да лежи в болница - ефектите са временни. През 1983 година Каранджи е принудена окончателно да спре работа. 

Спускане

Скъсвайки с моделството, Джиа се мести в Атлантик Сити - обявява банкрут, живее с помощи за безработни и се дрогира с гаджето си Рошел. Семействоот не издържа и я принуждава отново да се запише в програма за рехабилитация. Без резултат. Само шест месеца след курса Каранджи се настанява в едно от предградията на Филаделфия, намира си работа като продавачка на дънки и... увеличава дозата. Падането е мъчително и окончателно. След една година постъпва в болница с пневмония и в ужасно състояние. Става ясно, че е живяла на улицата, спала е под дъжда, проституирала е, неколкократно е изнасилвана и бита. Има СПИН. Тогава за болестта се знае малко - медицинските сестри дезинфекцират телефона, след като пациенът го е ползвал, а обикновените хора се боят като от чума от спинозните хора. Семейството на Каранджи щателно крие от всички диагнозата на бившия модел. Парадоксално, но състоянието й, критично на практика, й помага да получи това, към което отчаяно се стреми през целия си живот - грижата и вниманието на майка си. Кейтлин Каранджи не се отделя от дъщеря си в последните месеци от живота й, като не разрешава на никой друг да влиза в стаята й. Джиа умира на 18 ноември 1986 година, навършила 26. 

Малко преди да почине, Каранджи чува как една медицинска сестра разказва на друга, че местен фотограф иска да снима дъщеря й. "Не се съгласявайте. Дажо ако тя много иска, не разрешавайте. Аз бях модел. Не желаете същото за детето си, нали", казва Джиа. 

More Celebrities