Следва

Седмичен ХОРОСКОП - 12.04 - 18.04

Принц Филип: Животът му в 99 снимки

Принц Филип, спътник на британската кралица Елизабет II, почина, съобщи Бъкингамският дворец в петък. Той беше на 99.

Celebrities преди 3 години

В изявлението от двореца се казва: "С дълбока скръб Нейното Величество Кралицата съобщава за смъртта на любимия си съпруг, Негово Кралско Височество Принц Филип, херцог на Единбург. Негово Кралско Височество почина на спокойствие тази сутрин в замъка Уиндзор. По-нататъшни съобщения ще бъдат направени след време. Кралското семейство се присъединява към хората по целия свят в траур за загубата му."

Херцогът бе приет в болница "Крал Едуард VII" в Лондон на 17 февруари, след като се почувства зле. По-късно от двореца потвърдиха, че той се лекува от инфекция. На 1 март бе преместен в болница "Свети Вартоломей", също в Лондон, където лекарите продължават да лекуват инфекцията, както и да предприемат тестове за съществуващо сърдечно заболяване. След операция на сърцето, херцогът е изписан от болница в средата на март.

Плановете за почит или събития след смъртта на Филип все още не са обявени публично и не е ясно какви събития ще могат да се проведат, предвид настоящите ограничения заради коронавируса в Обединеното кралство. Кралицата ще трябва да откаже всичките си планове.  Британският премиер Борис Джонсън отдаде почит към херцога, заявявайки, че "е спечелил привързаността на поколенията тук, в Обединеното кралство, в страните от Британската общност и по света“.

Филип, известен още с официалната си титла Херцог на Единбург, е британският съпруг с най-дълъг длъжностен стаж. Той се жени за тогавашната принцеса Елизабет през 1947 г. след ухажване, което очарова държава, която все още се разклаща от опустошенията на Втората световна война.

В своите седем десетилетия служба Филип често придружава кралицата на кралски ангажименти и провежда хиляди свои самостоятелни участия. Kралицата го нарича своя "постоянна сила и верен водач“. Херцогът е известен със забележките си, които често демонстрират неговия бърз ум, но понякога пропускат целта, понякога по впечатляващ начин. Филип продължава да прави публични изяви и през 90-те си години, като се оттегля едва през август 2017 г.

През годините подкрепя редица благотворителни събития и е свързан с около 800 организации. Той основава системата за награди на херцога на Единбург, програма за развитие на младежта, която работи в повече от 130 страни и територии по света.

След като се пенсионира, Филип прекарва голяма част от времето си в провинциалното имение на кралицата - Сандрингам. Понякога е виждан и на частни семейни събития, като сватбата на херцога и херцогинята на Съсекс и на принцеса Юджини и Джак Бруксбанк, и двете в замъка Уиндзор.

Преклонната възраст на Филип води до това здравето му да е обект на голям медиен интерес  през последните години. През декември 2019 г. е приет в болница като "предпазна мярка“ за това, което Бъкингамският дворец определя като "предварително съществуващо“ състояние. Преди това той е приеман в болница няколко пъти по различни причини, включително за смяна на тазобедрената става и за лечение на инфекции на пикочния мехур.

Херцогът е роден като принц на Гърция и Дания на гръцкия остров Корфу през 1921 г. Напуска Гърция на 18 месеца със семейството си, когато крал Константин е принуден да абдикира след бунт на гръцки военни сили. Семейството се премества първо в Париж, а по-късно, през 1928 г., в Англия.

Филип е пътуващо дете, образовано във Великобритания, Франция и Германия.

По време на Втората световна война става награден морски офицер и когато мирът се връща, се възражда по-ранноро му приятелство с Елизабет, което бързо разцъфтява в публичен романс. За да се ожени, херцогът се отказва от гръцката си титла, става британски поданик и приема фамилията Маунтбатън, получена от страна на майка му. Церемонията по брака се провежда в Уестминстърското абатство през 1947 г. Той и Елизабет имат четири деца: Чарлз, Ан, Андрю и Едуард. Почитаме паметта му с 99 кадъра, колкото е и достолепната възраст, на която той почина днес. 


Големите любовни истории: Кралица Елизабет и принц Филип


Големите любовни истории: Кралица Елизабет и принц Филип, Част 2


 

More Celebrities

Роузи Хънтингтън и Джейсън Стейтъм, фамилията и всички членове на Spice Girls на партито за ЧРД 50 на Виктория Бекъм

Celebrities преди 22 часа

На 17 април Вики Бекъм отпразнува юбилея със семейството си, но реши да не се ограничава до това и организира парти в частния клуб Осуалд ​​в Лондон, където покани куп звездни приятели.  

Салма, Франсоа-Анри и Матилд Пино - пайети и нежност на модния Олимп

Celebrities преди 19 часа

Салма Хайек, супер сексапилна, милиардерът и нейн съпруг Франсоа-Анри Пино, и доведената дъщеря, красивата Матилд, присъстваха на гала вечеря в рамките на 60-ото Биенале на съвременното изкуство във Венеция.