Следва

Седмичен ХОРОСКОП - 12.04 - 18.04

Принц Филип: Животът му в 99 снимки

Принц Филип, спътник на британската кралица Елизабет II, почина, съобщи Бъкингамският дворец в петък. Той беше на 99.

Celebrities преди 2 години

В изявлението от двореца се казва: "С дълбока скръб Нейното Величество Кралицата съобщава за смъртта на любимия си съпруг, Негово Кралско Височество Принц Филип, херцог на Единбург. Негово Кралско Височество почина на спокойствие тази сутрин в замъка Уиндзор. По-нататъшни съобщения ще бъдат направени след време. Кралското семейство се присъединява към хората по целия свят в траур за загубата му."

Херцогът бе приет в болница "Крал Едуард VII" в Лондон на 17 февруари, след като се почувства зле. По-късно от двореца потвърдиха, че той се лекува от инфекция. На 1 март бе преместен в болница "Свети Вартоломей", също в Лондон, където лекарите продължават да лекуват инфекцията, както и да предприемат тестове за съществуващо сърдечно заболяване. След операция на сърцето, херцогът е изписан от болница в средата на март.

Плановете за почит или събития след смъртта на Филип все още не са обявени публично и не е ясно какви събития ще могат да се проведат, предвид настоящите ограничения заради коронавируса в Обединеното кралство. Кралицата ще трябва да откаже всичките си планове.  Британският премиер Борис Джонсън отдаде почит към херцога, заявявайки, че "е спечелил привързаността на поколенията тук, в Обединеното кралство, в страните от Британската общност и по света“.

Филип, известен още с официалната си титла Херцог на Единбург, е британският съпруг с най-дълъг длъжностен стаж. Той се жени за тогавашната принцеса Елизабет през 1947 г. след ухажване, което очарова държава, която все още се разклаща от опустошенията на Втората световна война.

В своите седем десетилетия служба Филип често придружава кралицата на кралски ангажименти и провежда хиляди свои самостоятелни участия. Kралицата го нарича своя "постоянна сила и верен водач“. Херцогът е известен със забележките си, които често демонстрират неговия бърз ум, но понякога пропускат целта, понякога по впечатляващ начин. Филип продължава да прави публични изяви и през 90-те си години, като се оттегля едва през август 2017 г.

През годините подкрепя редица благотворителни събития и е свързан с около 800 организации. Той основава системата за награди на херцога на Единбург, програма за развитие на младежта, която работи в повече от 130 страни и територии по света.

След като се пенсионира, Филип прекарва голяма част от времето си в провинциалното имение на кралицата - Сандрингам. Понякога е виждан и на частни семейни събития, като сватбата на херцога и херцогинята на Съсекс и на принцеса Юджини и Джак Бруксбанк, и двете в замъка Уиндзор.

Преклонната възраст на Филип води до това здравето му да е обект на голям медиен интерес  през последните години. През декември 2019 г. е приет в болница като "предпазна мярка“ за това, което Бъкингамският дворец определя като "предварително съществуващо“ състояние. Преди това той е приеман в болница няколко пъти по различни причини, включително за смяна на тазобедрената става и за лечение на инфекции на пикочния мехур.

Херцогът е роден като принц на Гърция и Дания на гръцкия остров Корфу през 1921 г. Напуска Гърция на 18 месеца със семейството си, когато крал Константин е принуден да абдикира след бунт на гръцки военни сили. Семейството се премества първо в Париж, а по-късно, през 1928 г., в Англия.

Филип е пътуващо дете, образовано във Великобритания, Франция и Германия.

По време на Втората световна война става награден морски офицер и когато мирът се връща, се възражда по-ранноро му приятелство с Елизабет, което бързо разцъфтява в публичен романс. За да се ожени, херцогът се отказва от гръцката си титла, става британски поданик и приема фамилията Маунтбатън, получена от страна на майка му. Церемонията по брака се провежда в Уестминстърското абатство през 1947 г. Той и Елизабет имат четири деца: Чарлз, Ан, Андрю и Едуард. Почитаме паметта му с 99 кадъра, колкото е и достолепната възраст, на която той почина днес. 


Големите любовни истории: Кралица Елизабет и принц Филип


Големите любовни истории: Кралица Елизабет и принц Филип, Част 2


 

More Celebrities