Следва

Филип и Елизабет: една велика любовна история в 30 кадъра

13 филма, които доказват, че Кери Мълиган е една от най-добрите актриси днес

Ако Кери Мълиган триумфира на Оскарите на 25 април с вълнуващата си, опустошителна главна роля в дебюта на Емералд Фенел “Promising Young Woman”, тя ще бетонира позициите си на една от най-брилянтните актриси в индустрията днес

Celebrities преди 3 години

През последните 16 години, 35-годишната лондончанка работи с тиха прецизност, като добавя невероятни дози дълбочина, сложност и интелигентност на всяка роля, която играе. Докато Кери все още е най-известна с това, че прави силни героини в костюмизирани лирични драми, съвременните й роли - от разхвърляна лаундж певица в “Shame” (2011) до тази последна трансформация - са свидетелство за разностранния й талант. 

Преди церемонията, поглеждаме назад към забележителната кариера на Мълиган чрез нейните 13 най-добри филма до днес.

1. „Гордост и предразсъдъци“ (2005)

Мълиган блести в първия си филм на голям екран като нетърпеливата и впечатляваща Кити Бенет, по-малка сестра на Джейн (Розамунд Пайк) и Елизабет (Кийра Найтли) в рапсодичната адаптация на Джо Райт по Джейн Остин. Отвъд нейните тръпчинки, пеперуди и пристъпи на кикот стои конфликтна тийнейджърка. Гледаме в Amazon.

2. „Съзряване“ (2009)

Големият пробив идва с филма на Лоун Шерфиг за историята на ученичка от 60-те, която си пада по мистериозен по-възрастен мъж и е пометена от свят на концерти, арт търгове и партита, който скоро се срива около нея. За ролята Кери е номинирана за Оскар за най-добра актриса. Гледаме по HBO Max.

3. „Никога не ме пускай“ (2010)

Мълиган, Кийра Найтли и Андрю Гарфийлд ни обвиват в тъжна меланхолия с ролите си на трима младежи, срещнали се в зловещ пансион в дистопичния сълзлив филм на Марк Романек. Докато научаваме за съдбите им, възникват ревност, екзистенциални въпроси и надеждата, която присъства неотменно. Гледаме в Amazon.

4. „Drive“ (2011)

Плавна и стилизирана, обляната в неон криминална сага на Николас Виндинг Рефн представя Райън Гослинг като лаконичен шофьор беглец, пленен от загадъчната си съседка, самотна майка, изиграна с трогателна нежност от Мълиган. Тяхната процъфтяваща любовна история осигурява прелестна почивка в морето от насилие. Гледаме в Amazon.

5. "Срам" (2011)

За да усетите магнетизма на Мълиган, чуийте пеенето й на „Ню Йорк, Ню Йорк” в тревожното изследване на Стив Маккуин за сексуалната зависимост и самоомразата. Като амбициозна певица и нестабилна сестра на изпълнителeн директор - мошеник, изигран от Майкъл Фасбендър, тя пристига неочаквано и миналото се връща със страшна сила, за да сложи ред в настоящето. Гледаме в Amazon.

6. „Великият Гетсби“ (2013)

С руса прическа, украсени с флапър рокли и образ на широко опулена несигурност, Мълиган въплъщава Дейзи Бюканън в бомбастичния подход на Баз Лурман към Ф.Скот Фитцджералд. Поставена на пиедестал от плейбоя на Леонардо Ди Каприо, тя остава ослепителна, несигурна, страхлива, смела, изискана и невъзпитана докрай. Гледаме в Amazon.

7. „Истинският Люин Дейвис“ (2013)

Мълиган е фолк певица, която се кара на нещастния си бивш любовник (Оскар Исак) и има всички най-забавни реплики в трогателната почит на братята Коен към музикалната сцена в Гринуич Вилидж в началото на 60-те години. Виждаме как гнявът ѝ расте и расте, но на сцената тя не е нищо по-малко от ангел. Amazon.

8. “Далеч от безумната тълпа” (2015)

Трудно е да си представим някой друг освен Мълиган да насочва силата, уравновесеността и огъня на желанието на "Bathsheba Everdene“ на Томас Харди във фундаменталната интерпретация на Томас Винтерберг. Тя трябва да избира между трима ухажори, докато управлява собствената си ферма, затова очаквайте да хвърчат искри. Изключително приятен романтичен филм с исторически привкус, в който Мълиган е всичко. Гледаме по HBO GО. 

9. „Суфражетка“ (2015)

Освен двете икони на женското избирателно движение - Мерил Стрийп в ролята на Емелин Панкхърст и Натали Прес в ролята на Емили Дейвисън, Мълиган играе универсалната жена, която е заловена да протестира и вече не е в състояние да толерира несправедливостите в живота си. Под режисурата на Сара Гаврон този филм е епичен. Къде: в Netflix.

10. „Mudbound“ (2017)

Когато една двойка (Кери Мълиган и Джейсън Кларк) се мести в провинцията Мисисипи по време на Втората световна война в живописния период на Дий Рийс, тяхното несигурно съществуване се сблъсква с това на едно чернокожо семейство, което също се бори. Филмът е пропит с мълчание, което казва много. По Netflix.

11. „Див живот“ (2018)

Трудолюбива домакиня се бори за оцеляване, след като съпругът й (Джейк Гиленхал) оставя нея и сина им (Ед Оксенбълд) да се справят сами с горските пожари в Монтана в тази зашеметяваща драма от Пол Дано. Мълиган е невороятна в главната рола, съчетаваща уязвимост и нечовешка решителност. Гледаме в Netflix.

12. „Обещаваща млада жена“ (2020)

Една от най-динамичните роли на Мълиган до момента е в тъмното, но комично изследване на Емералд Фенъл на токсичната мъжественост. След като отпада от медицинското училище, героинята на Мълиган отива на мисия да отмъсти за смъртта на най-добрата си приятелка, сплитайки изненадващи моменти на лекота с изтощителна скръб и ярост. Amazon.

13. „Разкопките“ (2021)

Филмът проследява истинската история за собственичката на земя и археолог, който открива англосаксонски погребален кораб в собствеността й. Брилянтни Мълиган и Ралф Файнс водят нишката в този очарователен размисъл на Саймън Стоун върху историята. Има много неща за възхищение - като започнем от безупречните костюми на Мълиган до нейния тихо ескалиращ образ. По Netflix.

More from View Sofia

15 години Филип Морис България, 15 стажанта: Катерина Грънчарова за идеалния офис грим и менторството като приятелство

All About Life преди 2 години

Филип Морис България e на българския пазар от 15 слънчеви обиколки. За да отбележи повода след една предизвикателна година, компанията дава възможност за старт в кариерата на 15 млади студенти, така че да се докоснат до международния бизнес и да почерпят от него най-доброто. Разказваме за лятната стажантска програма на Филип Морис България, запознавайки ви с 4 млади човека-усмивки, като започнахме с Мариана, експерт по дигитално съдържание, а днес продължаваме с:

More Celebrities

Роузи Хънтингтън и Джейсън Стейтъм, фамилията и всички членове на Spice Girls на партито за ЧРД 50 на Виктория Бекъм

Celebrities преди 21 часа

На 17 април Вики Бекъм отпразнува юбилея със семейството си, но реши да не се ограничава до това и организира парти в частния клуб Осуалд ​​в Лондон, където покани куп звездни приятели.  

Салма, Франсоа-Анри и Матилд Пино - пайети и нежност на модния Олимп

Celebrities преди 18 часа

Салма Хайек, супер сексапилна, милиардерът и нейн съпруг Франсоа-Анри Пино, и доведената дъщеря, красивата Матилд, присъстваха на гала вечеря в рамките на 60-ото Биенале на съвременното изкуство във Венеция.