Филип и Елизабет: една велика любовна история в 30 кадъра

Филип и Елизабет: една велика любовна история в 30 кадъра

На 20 ноември 1997 г., в деня на 50-годишнината от сватбата си, кралица Елизабет произнася реч пред Тони Блеър и десетки уважавани гости в Лондонската банкетна къща

Речта е, както обикновено, кратка и лаконична. Кралицата благодари на премиера за домакинството на тържествата и изразява признание пред нацията като цяло за подкрепата по време на управлението й. Но в края на речта, Елизабет говори за съпруга си, принц Филип, с дълбока и нехарактерна емоция: „Той е човек, който не приема лесно комплиментите, но той просто е моята сила и моята опора през всичките тези години - казва тя. - Аз и цялото му семейство, и тази и много други страни, му дължим дълг, по-голям, отколкото той някога би искал, или някога ще разберем.“ Двадесет и четири години по-късно, кралското семейство съобщи, че принц Филип е починал спокойно на 99-годишна възраст сутринта на 9 април в замъка Уиндзор.


Принц Филип: Животът му в 99 снимкиПринцеса Елизабет и принц Филип, херцог на Единбург в Бъкингамския дворец малко преди сватбата им през 1947г.

Връзката на кралица Елизабет и принц Филип е любов, уважение и дълготрайно възхищение (Четете още: Големите любовни истории: Кралица Елизабет и принц Филип). За пръв път се срещат в Британския кралски военноморски колеж през 1939 г., където 18-годишният кадет Филип е представен на 13-годишната принцеса Елизабет от Англия, докато тя обикаля терена. Оттогава, твърди се, младият Филип не помисля за никой друг. Двамата си пращат писма през годините на Вторатата световна война. След завръщането на Филип от  тихоокеанската му служба през 1946 г. връзката му с Елизабет процъфтява. Предполага се, че той й предлага брак този юни същата година в Балморал. „Бях пощаден във войната и видях победа, получих шанс да си почина и да се пренастроя, да се влюбя напълно и безрезервно, така че днес личните и дори световните неприятности изглеждат малки и дребни“, пише той в писмо от тази година.

Въпреки собствената му титла, първоначално към него има известна съпротива относно брака с короната. Мнозина смятат, че Филип е прекалено груб, прекалено неполиран, твърде германец, прекалено грък, също... не-англичанин, за да се ожени за принцеса Елизабет. Но Елизабет е настоятелна. Официално съобщение е направено през юли 1947 г., в него е вписано новото фамилно име на Филип: Маунтбатън. Месеци по-късно принца се отказва от правото си на гръцкия и датския трон.


Принц Филип, 99, и как трудното детство бележи живота на съпруга на Елизабет II


През ноември двамата се женят пред 2000 души в Уестминстърското абатство. "Чудя се дали Филип знае с какво се захваща", чут е крал Джордж VI, бащата на Елизабет, да казва на гост. „Един ден Лилибет ще бъде кралица, а той ще бъде съпруг. Това е много по-трудно, отколкото да си крал, но мисля, че точно той е човекът за тази работа."

Принц Филип несъмнено смята, че има повече време, преди съпругата му да стане кралица и той да я придружи. Младата двойка живее няколко години в Малта, където е ситуиран по служба Филип. Раждат се две от децата им - Чарлз и Ан. Но крал Джордж се разболява и умира през 1952 г. Филип съобщава новината на жена си - само пет години след като се оженили, те вече са най-известните хора в света. На коронясването на кралицата през 1953 г. той коленичи пред нея и се заклева да бъде „главният мъж в живота й“.

За Филип това е по-лесно да се каже, отколкото да се направи. Сметките от 50-те и 60-те години показват Филип като човек, склонен към афери и изпълнен с гняв. Като мъж, който не е сигурен нито в мястото, нито в ролята на живота си. Но в крайна сметка той намира своя път, създавайки собственото си наследство, докато твърдо подкрепя жена си. Оказва се, че крал Джордж е бил прав: той наистина е човекът за тази работа. 

По-долу е животът на кралица Елизабет и принц Филип в снимки, от сватбата им в Уестминстърското абатство до идиличните им уикенди в Балморал и последния рожден ден на херцога в Уиндзор.


Първата официална снимка след съобщението за годежа на тогавашна принцеса Елизабет и лейтенант Филип Маунтбатън, направена на 10 юли 1947 г.

Коментари: 0

За да коментираш, е необходимо да влезеш в профила си. Ако все още нямаш такъв, използвай линка "Регистрация" по-долу.