Следва

Десислава Радева приета в тежко състояние в болница

Филип и Елизабет: една велика любовна история в 30 кадъра

На 20 ноември 1997 г., в деня на 50-годишнината от сватбата си, кралица Елизабет произнася реч пред Тони Блеър и десетки уважавани гости в Лондонската банкетна къща

Celebrities преди 2 години

Речта е, както обикновено, кратка и лаконична. Кралицата благодари на премиера за домакинството на тържествата и изразява признание пред нацията като цяло за подкрепата по време на управлението й. Но в края на речта, Елизабет говори за съпруга си, принц Филип, с дълбока и нехарактерна емоция: „Той е човек, който не приема лесно комплиментите, но той просто е моята сила и моята опора през всичките тези години - казва тя. - Аз и цялото му семейство, и тази и много други страни, му дължим дълг, по-голям, отколкото той някога би искал, или някога ще разберем.“ Двадесет и четири години по-късно, кралското семейство съобщи, че принц Филип е починал спокойно на 99-годишна възраст сутринта на 9 април в замъка Уиндзор.


Принц Филип: Животът му в 99 снимки



Принцеса Елизабет и принц Филип, херцог на Единбург в Бъкингамския дворец малко преди сватбата им през 1947г.

Връзката на кралица Елизабет и принц Филип е любов, уважение и дълготрайно възхищение (Четете още: Големите любовни истории: Кралица Елизабет и принц Филип). За пръв път се срещат в Британския кралски военноморски колеж през 1939 г., където 18-годишният кадет Филип е представен на 13-годишната принцеса Елизабет от Англия, докато тя обикаля терена. Оттогава, твърди се, младият Филип не помисля за никой друг. Двамата си пращат писма през годините на Вторатата световна война. След завръщането на Филип от  тихоокеанската му служба през 1946 г. връзката му с Елизабет процъфтява. Предполага се, че той й предлага брак този юни същата година в Балморал. „Бях пощаден във войната и видях победа, получих шанс да си почина и да се пренастроя, да се влюбя напълно и безрезервно, така че днес личните и дори световните неприятности изглеждат малки и дребни“, пише той в писмо от тази година.

Въпреки собствената му титла, първоначално към него има известна съпротива относно брака с короната. Мнозина смятат, че Филип е прекалено груб, прекалено неполиран, твърде германец, прекалено грък, също... не-англичанин, за да се ожени за принцеса Елизабет. Но Елизабет е настоятелна. Официално съобщение е направено през юли 1947 г., в него е вписано новото фамилно име на Филип: Маунтбатън. Месеци по-късно принца се отказва от правото си на гръцкия и датския трон.


Принц Филип, 99, и как трудното детство бележи живота на съпруга на Елизабет II


През ноември двамата се женят пред 2000 души в Уестминстърското абатство. "Чудя се дали Филип знае с какво се захваща", чут е крал Джордж VI, бащата на Елизабет, да казва на гост. „Един ден Лилибет ще бъде кралица, а той ще бъде съпруг. Това е много по-трудно, отколкото да си крал, но мисля, че точно той е човекът за тази работа."

Принц Филип несъмнено смята, че има повече време, преди съпругата му да стане кралица и той да я придружи. Младата двойка живее няколко години в Малта, където е ситуиран по служба Филип. Раждат се две от децата им - Чарлз и Ан. Но крал Джордж се разболява и умира през 1952 г. Филип съобщава новината на жена си - само пет години след като се оженили, те вече са най-известните хора в света. На коронясването на кралицата през 1953 г. той коленичи пред нея и се заклева да бъде „главният мъж в живота й“.

За Филип това е по-лесно да се каже, отколкото да се направи. Сметките от 50-те и 60-те години показват Филип като човек, склонен към афери и изпълнен с гняв. Като мъж, който не е сигурен нито в мястото, нито в ролята на живота си. Но в крайна сметка той намира своя път, създавайки собственото си наследство, докато твърдо подкрепя жена си. Оказва се, че крал Джордж е бил прав: той наистина е човекът за тази работа. 

По-долу е животът на кралица Елизабет и принц Филип в снимки, от сватбата им в Уестминстърското абатство до идиличните им уикенди в Балморал и последния рожден ден на херцога в Уиндзор.


Първата официална снимка след съобщението за годежа на тогавашна принцеса Елизабет и лейтенант Филип Маунтбатън, направена на 10 юли 1947 г.


Херцогът на Единбург празнува своята последна ергенска нощ с военноморски колеги в навечерието на сватбата си с Елизабет през ноември 1947 г.


Тогавашната принцеса Елизабет и херцогът на Единбург в Уестминстърското абатство в деня на сватбата им, 20 ноември 1947 г.


Принцеса Елизабет и принц Филип, херцог на Единбург, в Бъкингамския дворец след сватбата им на 20 ноември 1947 г.


Принцеса Елизабет и херцогът на Единбург в Малта, където живеят след сватбата, докато Филип е в Кралския флот


Принцеса Елизабет и херцогът на Единбург на кръщенето на принцеса Ан през октомври 1950 г.


Принцеса Елизабет, херцогът на Единбург, и две от техните деца, принц Чарлз и принцеса Ан, август 1951 г.


Принцеса Елизабет и херцогът на Единбург присъстват на мач по поло в Ниери в Кения на 3 февруари 1952 г. - дни преди смъртта на бащата на Елизабет, крал Джордж VI, събитие, което ще промени живота им завинаги.


Кралица Елизабет и херцогът на Единбург махат на тълпите от балкона в Бъкингамския дворец след коронясването й през юни 1953 г.


Кралица Елизабет и принц Филип позират с принцеса Маргарет и кралицата майка, облечени в пълни регалии, в Тронната зала на Бъкингамския дворец


Елизабет и принц Филип в южната част на Тихия океан на път за Фиджи през декември 1953 г.


Кралицата и съпругът й си говорят по време на мача му по поло през юни 1956 г. Херцогът е бил запален играч на поло през по-голямата част от живота си.


Кралското семейство в Балморал през септември 1960г.


Кралица Елизабет и принц Филип в Делхи по време на държавно посещение в Индия през януари 1961 г.


Кралица Елизабет и принц Филип махат, докато напускат Ливърпул, след като присъстват на леденото шоу Снежанка и седемте джуджета през май 1961 г.


По време на кралско посещение през февруари 1966 г. кралица Елизабет и принц Филип махат от кабриолет с отворен покрив в Насау, Бахами.


Кралица Елизабет и принц Филип наблюдават състезатели по бадминтонните конски изпитания в Глостършир от Land Rover през 1968г.


Кралица Елизабет и принц Филип летят обратно от посещение в Йоркшир през 1969 г. Тази снимка е направена по време на снимките на тогавашния новаторски документален филм „Кралското семейство“.


Кралица Елизабет и принц Филип в Балморал през 1972г.


Кралица Елизабет и херцогът на Единбург се отпускат в Балморал през 1976г., с корги, седналo до краката им


Кралица Елизабет и принц Филип на балкона в Бъкингамския дворец след сватбата на принцеса Даяна и принц Чарлз от юли 1981г.


Кралица Елизабет и принц Филип в Сандрингам на 30-годишнината от нейното управление през 1982г.


Кралицата и принц Филип позират за портрет в Зелената стая на замъка Уиндзор, за да отбележат своята 40-годишнина


Принц Филип държи ръката на кралица Елизабет по време на държавното откриване на парламента


Кралица Елизабет и принц Филип се смеят по време на шествието за годишната церемония по жартиера в Уиндзор


Кралица Елизабет и принц Филип отдават почит на служба за принцеса Даяна в Chapel Royale през септември 1997 г. Държавното й погребение беше на следващия ден


Кралица Елизабет и принц Филип посещават Broadlands, бившия дом на любимия чичо на Филип Луис Маунтбатън на 20 ноември 2007 г. Шестдесет години преди това двойката е ходила на меден месец там след сватбата си


Принц Филип, кралица Елизабет и цялото разширено семейство Уиндзор махат на тълпите от балкона на Бъкингамския дворец в сватбения ден на принц Уилям и Кейт Мидълтън през април 2011г.


Кралица Елизабет и принц Филип гледат Меган Маркъл и принц Хари в техния сватбен ден през май 2018г.


Официален портрет на кралица Елизабет и принц Филип в чест на 99-ия рожден ден на херцога

More from View Sofia

Кой кой е в d:istinkt, Агенцията на годината: Слав Соколов

All About Life преди 1 година

View Sofia пристъпва в царство d:istinkt, PR агенция на годината според BAPRA Bright Awards 2022. С тях се работи леко, с удоволствие и споделен нюх, задружно, креативно и много модерно. Зад розово-лилавата компания стои палитра от уникални личности, с които се запознаваме отблизо и с които трудно се разделяме. Те са the d:istinkt creators - всеки от тях създава част от комуникационните продукти, носители на редица световни награди. Следва професионално-лична среща Първа...

Ашли Греъм разказа за кошмарното домашно раждане на близнаците си

Celebrities преди 1 година

Истината е, че става въпрос за огромен риск. Дали ще го поемеш, е въпрос на личен избор, разбира се. Но ето поредния пример, че не всичко с ражданията у дома е прецизирано и всъщност "няма страшно". Моделът Ашли Греъм сподели в емоционален разказ от първо лице, че раждането й не е минало никак гладко. Напротив, настъпили са сериозни усложнения след появата на бял свят на нейните прекрасни Роман и Малакай.  

More Celebrities

Драма и възторг: Катрин и всички други принцеси на Уелс в историята

Celebrities преди 1 час

В историята е имало само 10 принцеси на Уелс. Въпреки че въпросните знатни дами вляха в монархията нова кръв и интелигентна различност, всички те са източник на очарование и... скандални клюки.