Следва

Сивата коса на Моника Белучи - хубавото си е хубаво

Погребението на принц Филип

В тесен семеен кръг

Celebrities преди 2 години

Погребението на принц Филип, покойният съпруг на британската кралица Елизабет II, започна с едноминутно мълчание по-рано днес, на интимна служба, пред едва 30 присъстващи, основно членове на семейството, в параклиса Сейнт Джордж в Уиндзор.

Филип, херцог на Единбург, почина на 99-годишна възраст на 9 април в замъка Уиндзор. Той беше най-дълго служещият консорт (съпруг на управляващ монарх) на страната и беше женен за кралицата 73 години.

С дискретната погребална служба, покойният херцог е пряко ангажиран преживе подбирайки музиката и гарантирайки, че церемонията отразява военните му принадлежности и лични интереси.

Сред присъстващите са висшите членове на кралското семейство, както и роднини и близки приятели на херцога, сред които Бернхард, принц на Баден, Пени Брабърн, графиня Маунтбатън от Бирма и принц Донат, ландграф на Хесен.

Макар че церемонията е ограничена до 30 души вътре, в съответствие с правилата за общественото здраве, повече от 700 военнослужещи оказват церемониална подкрепа навън в чест на достойната военна кариера на принц Филип. Присъстват членове на Кралския флот, Кралските морски пехотинци, Британската армия и Кралските военновъздушни сили.

Филип поддържа тесни връзки с военната общност през целия си живот, след като завършва военноморската си служба през 1953 г., включително заемайки длъжността генерал-капитан на Кралските морски пехотинци.

Преди церемонията ковчегът на херцога - покрит с личното му знаме, меча му, морската шапка и венец от цветя, положен отгоре - беше откаран в параклиса на замъка Уиндзор в шествие, водено от оркестъра на гренадирските гвардейци.

В съответствие с желанията на херцога, ковчегът беше носен от модифициран Land Rover, който той самият проектира.

Колата е следвана от шествие от членовете на семейството - принцовете Уилям и Хари, принц Чарлз, принцеса Ан, принц Андрю и принц Едуард.

Членовете на семейството, в разрез с традицията, не носят военни униформи, а дневни манта с медали и рокли.

Братята Уилям и Хари крачат разделени от първия си братовчед Питър Филипс, син на принцеса Ан, а не рамо до рамо.

Темата за облеклото се появи през последните дни, след като някои британски медии съобщиха, че принц Андрю е пожелал да носи униформа на адмирал. Андрю отстъпи от кралските си задължения през 2019 г. заради връзките си с опозорения финансист и осъден педофил Джефри Епщайн.

Някои от най-близките помощници на херцога, включително частния му секретар и служител за лична защита, също бяха в шествието.

Кралицата пристигна в параклиса отделно.

Междувременно останалата част от групата, включително Камила, херцогинята на Корнуол; Катрин, херцогинята на Кеймбридж; Принцеса Беатрис; Принцеса Юджини и други членове на семейството пристигнаха в параклиса с кола.

Съпругата на принц Хари Меган, херцогинята на Съсекс, която е бременна с второто дете на двойката, не присъства, след като нейният лекар препоръча да не пътуват в чужбина. Тя ще гледа церемонията от вкъщи.

More Celebrities

Драма и възторг: Катрин и всички други принцеси на Уелс в историята

Celebrities преди 20 часа

В историята е имало само 10 принцеси на Уелс. Въпреки че въпросните знатни дами вляха в монархията нова кръв и интелигентна различност, всички те са източник на очарование и... скандални клюки.