Следва

Гастробайпас. Положителни и отрицателни страни, мнения на пациенти

Слънце Луна. Един здравословен храм в сърцето на София

Ако поне малко се интересуваш от био хранене и био продукти, както и от природосъобразен начин на живот, то...

Food преди 14 години

Ако поне малко се интересуваш от био хранене и био продукти, както и от природосъобразен начин на живот, то няма как да не си чувал за Слънце Луна. А ако не си, сега ще поправим тази твоя грешка.

Слънце Луна
е един голям проект, който включва Хлебопекарна, Вегетариански ресторант и магазини из цяла София. Едното от тях се намира се в центъра, на най-хубавото място - на ул. Юри Венелин 1 (до ул. Шишман, 7-мо у-ще), и когато влезеш вътре, като че ли времето спира или просто забавя ход.

А ти изморен и афектиран от шума и тълпата, сядаш, за да си поемеш дъх на чаша топло кафе или ароматен чай, вкусен сандвич или щрудел, а защо не и за един бърз обяд със свежа салата и чаша вино. След това вземаш хляб за вкъщи и зареден с положителна енергия се впускаш в софийската лудница. Отново.

Там винаги си най-скъпият гост, защото целта на мястото е наистина да си отдъхнеш. Тялото ти релаксира от вредните храни с вкусните здравословни сандвичи, хлябът, изпечен с много любов на място и специалното био меню.



Умът ти се отдава на хубава литература, на която се наслаждаваш на фона на подбрана музика, селектирана от каталозите на Дюкян Меломан.



А заедно с това, в най-уютното местенце в центъра на София имаш възможността да се докоснеш, а и да притежаваш, аксесоари от рециклирани материали от Zona Urbana, дрехи, накити, както и всякакви други предмети събрани наистина от цял свят.



Тъй като интересът към мястото е наистина голям, скоро се планира то да се разрасне, като се увеличи и броят на предлаганите качествени продукти, храната ще се приготвя на място и всеки ден задължително ще има супа, която да си вземеш за вкъщи.



След време ще се организират и уъркшопове, на които ще те учат как сам да си приготвяш хляба, защото това е единствената гаранция, за да знаеш какво ядеш в момента. А докато това стане, единствено те могат да ти направят такъв хляб, без подобрители, без набухватели – истински. А защо именно такъв трябва да бъде той, ще разясни Елисавета Класанова – управител на Слънце Луна.



V. S. Много от нас вярват, че хлябът е причината за наднорменото тегло и често се отказваме от него, когато решим да се подложат на диета! Наистина ли насъщният е виновен?
Е. К. Като цяло хлябът е висококалорична храна, в това е неговата сила. Но през последните 80 години и откриването на валцовите мелници и възможността да се избелва брашното, като по този начин да се премахват всички полезни части от зърното, се получава познатият на всички ни мекичък и бял хляб. Да не говорим, че през последните години, благодарение на неразумното и алчно третиране на земята, тя ражда все по-слабо зърно. Но пък ние хората сме му намерили цаката - много мощни подобрители и консерванти. Именно от тази химия хората се подуват, напълняват и разболяват. Така че - яжте повече свежа прясна храна - предимно плодове, зеленчуци, без пакетирана храна, движете се, усмихвайте се повече и въобще в съвременния си начин на живот човек няма нужда от много храна. И много ясно - яжте предимно пълнозърнести тестени изделия.

Що е то здравословен хляб всъщност?
Здравословният хляб е пълнозърнест от чисто органично отгледано зърно, мляно на каменна мелница, замесен без подобрители и мая, а с квас - естествена ферментация - просто вода и брашно. И най-важното е да е замесен от човешка ръка с любов и внимание.

Всички тъмни хлябове ли обаче могат да се приемат за здравословни и ако не – как да ги разпознаем?
Пълнозърнестият хляб ще познаете по това, че не е мек и има плътна структура.

Много хора имат проблем с вкуса на черните, типовите и пълнозърнести видове хляб, как да ги научим да ги ценят?
За да ви хареса черният (пълнозърнест) хляб, първо трябва да опитате истински такъв, което тук в България е доста трудно. Повечето е бял с малко трици. Така че купувайте от Слънце Луна хляб или брашно и си месете вкъщи.

Започва да става все по-модерно замесването и печенето на хляб вкъщи - факт, но как гарантираме добрия му вкус и качества като от вашата фурна например?
Добре е да се меси вкъщи. Не се притеснявайте, ако от първия път не получите брилянтен резултат. Приемете го като вид терапия, забавление, използвайте въображението си, поканете приятели, споделете с тях храната си и ще бъдете изненадани от потенциала на кулинара, който дреме във вас.

Ако във виното е истината, то в хляба е…?

В хляба е животът...!

Слънце Луна
се грижи за твоя здравословен обяд или вечеря на ул. Юрий Венелин 1, близо до ул. Шишман.
 

More Food