Следва

Около света: колекцията на Balenciaga Pre-Fall 2021

Розовата сватбена одежда на Грейс Кели - неизвестна, но божествена

На 19 април 1956 г. холивудската красавица Грейс Кели се омъжва за принц Рение III от Монако

All fashion преди 2 години

Оттогава са изминали повече от 60 години, но изумителното сватбено одеяние на принцесата на Монако все още се възприема като едно от най-красивите в историята (Четете още: Сватбената рокля-катастрофа на Принцеса Даяна). Става дума за сватбената рокля със стол яка, изящно дантелено наметало и разкошна пола от копринена тафта, украсена с десетки ръчно пришити перли и шлейф, дълъг десет метра. Автор на легендарната рокля е дизайнерката Хелън Роуз, а самата сватба е наблюдавана от над 30 милиона зрители по целия свят. 


Истинската история зад сватбените одежди на Грейс Кели и библията в ръката й


Малко хора обаче знаят, че ден преди великолепното тържество, Грейс Кели облича друга сватбена рокля, проектирана от същата Хелън Роуз. За сватбената церемония в тронната зала на двореца в Монако, холивудската актриса избира елегантен ансамбъл от тафта в прашно розов нюанс. Сватбената рокля е покрита изцяло с белгийска дантела с изображения на рози и се състои от пола с миди дължина и втален жакет със заоблена яка и миниатюрна връзчица. Комплектът допълват сатенена шапка-жулиетка и чифт бели ръкавици.

След като подписването приключва, Грейс Кели още веднъж сменя сдържания си елегантен тоалет, отново с рокля с миди дължина, след което тя и съпругът й се отправят на  пресконференция. Ден по-късно бившата актриса се появява на сватбената церемония в приказната рокля с дълъг шлейф (снимката най-горе), която изтрива от паметта на потколенията всички предишни тоалети на принцесата на Монако. Затова припомнянето на това по-малко известно изящество ни се струва задължително, насладете се на изконната дамска елегантност от 50-те на миналия век. Дали нещичко от това ще се върне някога... 


90 years of Grace: цитираме Принцесата на Монако


More All fashion

Страст и обожание: шоуто на Saint Laurent в Париж

All fashion преди 3 дни

По време на своето шоу Есен/Зима 2024/25, празнуващо прозрачните силуети, така скъпи на самия Ив Сен Лоран, творческият директор на модната къща Антъни Вакарело отдаде почит на гения на Ив с още един феноменален детайл - известната брошка със сърце, превърната в огърлица.