Следва

Обичта на известните: Тина Кунаки и Венсан Касел

Royal family: защо Филип цял живот остана принц, а Кейт ще бъде кралица

Скачаме в мъгливата материя на британските закони и йерархията на кралските титли 

Celebrities преди 3 години

Покойният Принц Филип прекара целия си дълъг и достоен живот в подкрепа на августейшата си съпруга - Нейно Величество Кралица Елизабет II, като за никого не е тайна, че на практика той променя вярата, името и кариерните си цели в името на този толкова важен в общия смисъл брак. Двамата се женят, докато Елизабет има статута на принцеса, първа по ред в списъка за наследяване на престола след смъртта на действащия крал - нейния баща Джордж VI. В онези времена, двамата, млади, влюбени и напълно свободни, се радват на дните си както никога след това - живеят в божествена вила в Малта, наслаждавайки се на интимния си свят далеч от Обединеното Кралство. Само че таткото на Елизабет умира много по-рано, отколкото очакват всички, и на по-голямата му дъщеря се налага да седне на трона на едва 25-годишна възраст. Животът на съпруга й съответно също се променя и то завинаги. 

Още преди сватбата с принцесата-наследница, Филип се отказва от своите гръцки и датски титли, но бъдещият му свекър Джордж го удостоява с титлата херцог на Единбург. Въпреки това, на съпруга на суверена никога няма да му бъде позволено да носи титлата крал. Причината се корени в патриархалното разбиране, че по своя ранг кралят е по-висш от кралицата. Филип е задължен да остане в ролята на консорт, защото така титлата му няма как да се възприеме като по-висша от тази на съпругата му, защото тя е родена в кралското семейство, докато той се оказва в него чрез брака си (Четете още: Филип и Елизабет: една велика любовна история в 30 кадъра). 


Престолонаследничката и херцогът на Единбург по време на медения им месец в Малта, 1947; Кралското семейство се среща в Португалия след принудителна раздяла, 18 февруари 1957

Широко известно е, че кралицата е обсъждала многократно с правителството на Великобритания въпроса за титлата на мъжа си, който още от раждането си е принц, но заради свабтата жертва статута си. В крайна сметка, след 10-годишен брак, херцогът на Единбург все пак получава титлата принц, този път британски.

На 22 февруари 1957 година дворецът публикува изявление, с което съобщава следното: "Кралицата е удовлетворена от патентното писмо с Великия печат на Кралството с дата 22 февруари 1957 година, което дава на Негово Кралско Височество Херцога на Единбург [носител на ордени на Обединеното Кралство], титлата принц на Обединеното Кралство на Великобритания и Северна Ирландия". От този момент Негово Величество отново може да бъде наричан Негово Кралско Височество Принц Филип, заедно с упоменатата титла херцог на Единбург. 


Кралицата и двамата първи претенденти за престола със съпругите си - херцогинята на Корнуол, принц Филип, херцогинята на Кеймбридж, 8 декември 2016

В случая с херцозите на Кеймбридж нещата са напълно различни. Въпреки че херцогиня Катрин е част от кралското семейство единствено по силата на брака си, тя може да стане кралица, когато съпругът й заеме място на престола. Нещата отново опират до партриархалната традиция, предполагаща, че титлата крал е първостепенна. Жената на принца ще бъде конкретно кралица-консорт, освен ако междувременно парламентът не внесе поправки в сега действащия регламент.  

More Celebrities