Следва

Пуснаха чанта-багета, кръстница е Кари Брадшоу

Michael Kors, Fall, 2021

40 години кариера в 63 тоалета

Runway преди 2 години

В свят без COVID, 40-ият юбилеен сезон на Michael Kors щеше да е най-грандиозното нещо в света на модата. Първият ред щеше да е фрашкан със звезди, а афтър партито - историческо. Вместо това, честваме важната дата пред екраните на компютрите си, преживявайки модната история чрез вечната красота и харизма на легенди като Наоми Кембъл, Хелена Кристенсен, Каролин Мърфи и Шалом Харлоу, които крачат величествено в дрехите на Корс директно върху платното на 45-а улица в Ню Йорк. Луксозната, лаконична, много елегантна мода на Майкъл Корс, изобилстваща от пайети и кашмир, дефинирана в точно 63 пълни тоалета, бе придружена по повода, вместо от шампанско, от пакет за дезинфекция на  Russ&Daughters и от лично отправено от Корс съобщение, молещо за набиране на средства за Фонда на актьорите: „Общността на Бродуей страда ужасно от спирането", призовава дизайнерът. 

Нюйоркчани имаха наистина рядката възможност да гледат шоу от този порядък на живо, буквално на улицата. Дизайнерът твърди, че по време на пандемията е започнал да търси „свързващите нишки“ в 40-те си години творчество. „Със сигурност безвремието е нещо, с което винаги сме се гордеели като бранд, то е и нещото, което, сигурен съм, клиентите ни високо ценят.“

Корс е много Ню Йорк. Облича цял сезон на Mad Men, чест посетител е на Studio 54, а колекциите му винаги са космополитни, оптимистични, непоклатимо негови. Голяма част от това, което той прави като пионер, днес приемаме за даденост. Като голи крака през зимата. Неочаквана комбинация от коктейлна рокля с инкрустирани кристали и мъжко сако. Микс от град и село. Вечерна дреха с рационализиран атлетизъм, униформен костюм с кожени каишки и подходящи токчета. „Обожавам да свързвам краищата - между богатството и блясъка и простотата и лекотата“, обобщава Корс своя подход. 

С едното око към миналото, а другото към бъдещето, дизайнерът показа в юбилейната си колекция за есента и зимата на 2021-ва селекция от 16 възродени от архива парчета, като кристалната мини-рокля от Resort колекцията през 1991 г., например. „Обичам идеята, че ако си купиш нещо наше, докато си на 20 или 30 години, след още 20 или 30 години ти пак ще носиш същата дреха, в която ще е вграден къс история“, казва Корс. 

Като се има предвид колективния ни опит от последните 15 месеца, с шоуто си на живо на 45-а улица Корс целенасочено ни връща към богатството и блясъка. „Хората ще искат да излязат, да се облекат - в някои случаи и да се преоблекат. Момичетата излизат за хамбургер с коктейлни рокли и високи токчета и това е страхотно." Дизайнерът ни облича като за ново Възраждане, а на нас ни остава само да кажем - благодарим!



Наслаждаваме се на голямото майсторство но американица, чието конструиране и шиене е величествено и остро като бръснач, независимо дали се касае за вълнено манто или чифт ръкавици. Корс очевидно вярва в безвремието, но не и в застоя. Маестрото е готов да продължи с шоуто, когато сме готови и ние. А от видяното вчера в Ню Йорк смеем да твърдим, че имаме твърдо съгласие по темата. 

More Runway

Седмица на модата в Париж Есен/Зима 2024: простата гениалност на Miu Miu

Runway преди 1 седмица

Не знаем как, но Miuccia Prada не спира да ни учудва, впечатлява и вдъхновява с желанието си да разглоби всяка колекция и всеки тоалет, независимо дали в Prada или Miu Miu, на неговите зъбчета и компоненти.