Следва

Първият роман на Йордан Радичков и единственото произведение с криминална тематика на автора

11 филма с Глен Клоуз за гледане преди Оскарите

Невероятно, но факт, ТЯ все още няма Оскар! 

Movies & TV преди 3 години

74-годишната актриса е легенда, родена в Кънектикът, с цели осем номинации за най-голямата награда в киното. Изброяваме: „Светът според Гарп“ (1982), „Големият студ“ (1983), „The natural“ (1984), „Фатално привличане“ (1987), „Опасни връзки“ (1988) , „Алберт Нобс“ (2011), „Съпругата“ (2017) и „Hillbilly Elegy“ (2020). Независимо от това, тя остава най-номинираният жив актьор без статуетка. Изумително е, взимайки предвид нейния принос към театъра и киното през последните четири десетилетия.

Клоуз дебютира на сцената през 1974 г., преди да премине безпроблемно на екрана и бързо да се утвърди като безстрашен изпълнител с ненадминат диапазон, играейки от злодей на Дисни до корсетен аристократ. Глен е ненадмината в това да уплътни образа, да му придаде финес и динамика, и на практика да го направи незабравим. 


13 филма, които доказват, че Кери Мълиган е една от най-добрите актриси днес


Преди Оскарите на 25 април, където тази дългогодишна несправедливост би могла да бъде поправена, ако госпожа Клоуз си тръгне с наградата за най-добра поддържаща актриса за хамелеонската си роля в Hillbilly Elegy, отдаваме почит на тази изключителна кариера, припомняйки заглавията с участието на Глен Клоуз, които обезателно да преговорим: 

1. Светът според Гарп (1982)

Въпреки че е само с четири години по-възрастна от своя екранен партньор Робин Уилямс, Клоуз дебютира на големия екран като неговата причудлива самотна майка - феминистка, в причудливата история за Джордж Рой Хил Тя е възхитително груба и тихо героична, и краде всяка сцена с безупречната си комичност. В Amazon.

2. Големият студ (1983)

Комедията на Лорънс Касдан с остър сценарий е белязана от трагедия - група приятели от колежа се събират за погребение и си припомнят пламенния идеализъм на младостта си. Заедно с Кевин Клайн, Клоуз е техният трогателен домакин, чието чувство за загуба изглежда поразително. Amazon.

3. Естественото (1984)

Обляна в слънчева светлина и в бяло, Клоуз е невероятна гледка, когато се появява на трибуните на бейзболен мач, за да гледа как отдавна изгубената й любов (Робърт Редфорд) играе в чутовната спортна сага на Бари Левинсън. Клоуз е изтъкана от нежност тук, смирена, влюбена и предана. Прекрасна. Гледаме по HBO Max.

4. Фатално привличане (1987)

В емблематичната си роля на Алекс Форест, опустошително секси редакторка, която спи с женен мъж (Майкъл Дъглас), след което отказва да бъде игнорирана, Клоуз играе невероятно. Именно нейната мощна комбинация от харизма, крехкост и отчаяние прави трилъра на Адриан Лайн толкова успешен. Amazon.

5. Опасни връзки (1988)

Този ни е любимият, правим уговорката. Измамна благородничка (Клоуз) измисля план за опозоряване на враговете си с помощта на бивш любовник (Джон Малкович) в очарователната Франция от 18-ти век. В лентата на Стивън Фриърс тя е завладяващо хладнокръвна, от радостната суета на началния кадър на филма до безумния му финал. По HBO Max.

6. 101 далматинци (1996)

Приемайки маниакалното крякане, екстравагантни кожени пелерини и нокти, подобни на животински, Клоуз се превръща в ужасяващата модна икона Круела де Вил в чудесни филм за всички. Припомняме, че става дума за заговор за кражба на кученца за направата на палто. Персонажът вдъхновява поколения костюми за Хелоуин, гледаме в Amazon.

7. Лъвът през зимата (2003)

Играейки страстната Елеонора от Аквитания, опозиция на конфликтния крал на Патрик Стюарт Хенри II в дръзката интерпретация на Андрей Кончаловски на борбата за власт през 12-ти век, Клоуз излага целия си талант на показ. Има отровни страсти, огнени монолози и моменти на изкусно манипулиране. Вижте трейлъра тук.

8. Щети (от 2007 до 2012 г.)

Пет сезона, две награди „Еми“ и „Златен глобус“ - безмилостният адвокат с алфа-характер Пати Хюс все още е едно от най-сложните актьорски творения в киноисторията. Къде гледаме: Hulu.

9. Алберт Нобс (2011)

Клоуз е почти неразпознаваема като титулярен иконом на хотел от 19-ти век в Дъблин в този дълбоко трогателен филм на режисьора Родриго Гарсия. Със сдържаност и загадъчен блясък в очите тя играе жена, маскирала се като мъж, за да избяга от ужасяващото си минало. В Amazon.

10. Съпругата (2017)

След десетилетия живот в сянката на арогантния си съпруг-писател (Джонатан Прайс), който трябва да получи Нобелова награда за литература, подкрепящата му съпруга (Клоуз) слага край на връзката. Режисьор на драмата е Бьорн Рунге, а Клоуз е толкова силна, енигматична и взривоопасна в ролята си, че просто се покланяме. В Amazon.

11. Hillbilly Elegy (2020)

Докато мелодрамата на Рон Хауърд е обект на противоречиви критики, Клоуз справедливо е хвалена за ролята на Мамау, ексцентричен матриарх, който се стреми да държи внука си (Габриел Басо) пълтно в релсите. Ако Оскарът й избяга отново тази година, със сигурност е време да й връчи почетна награда през 2022 година. Гледаме в Netflix.

More Movies & TV