Следва

Най-хубавото дуо на Esthederm

11 неща, които правим с косите си, а не трябва

Младостта е състояние на ума и косата 

Hair преди 2 години

Първото и единствено правило за избор на ласкателна прическа е да ни харесва. Защото уверени ли сме - греем. Ситуацията с фризурата и един от естествените ни аксесоари - косата - не е съвсем проста и "харесването" идва с много изисквания, старание, внимание и умисъл. Целта е младост - в неконвенционалния смисъл. Искаме прическата да пасва на душевното състояние, стила и амбициите ни (поздрав за Козирозите сред вас). 

 

Разбираме, запознавайки се с мнението на Роксана Пинтилие, фризьор, базиран в Ню Йорк, и Грег Карсезе, майстор в сферата на фризьорството, че пътят към хубавата коса е послан с хиляди грешки и неразбирателства. Вслушваме се в 11-те съвета на Роксана за как да бъде коста ни млада, подходяща, силна - как тя да бъде нас и ние да бъдем нея. 


10-те прически за Пролет 2021: pixie cut, бретони, френски плитки и още


Вкарвайки се в мисловната призма на стилист, имаме предвид, че най-важни са формата на лицето, дължината и текстурата на косата, естественият цвят, начина, по който третираме и сме третирали косата си. Приемете това и като знак и покана да се откажете от настоящия си фризьор/стилист, ако той не се грижи за вас като за Рапунцел (или Самсон, ако сте мъж). 

Да е твърде дълга

Дългата коса е като гравитацията; тя като издърпва, издължава лицевите черти надолу, което само по себе си не е проблем, но ако имаме доста дългa, овална или диамантна форма на лицето, това води до леко вещерско изражение. Също така, тук е моментът да споменем златното правило, че е по-добре косата да е къса, отколкото повредена (от възрастта, третиране или използване на неправилни продукти).

"Косата ни изчерпва влагата и издръжливостта си с напредването на възрастта, точно както кожата“, обяснява Касезе. "Многото, но повредена или неподдържана коса може да ви състари.“ Но ако сте благословени с красива, здрава дълга коса, обичайте я, наслаждавайте се и позволявайте на всеки да ви завиди. "Ако косата ви е здрава и в добра форма, допада ви да е дълга и това ви отива (много важно), тогава непременно я носете с гордост."

Ако искате да поддържате дълга коса, Роксана Пентиле препоръчва много редовно да се подстригват и почистват краищата (на всеки шест до осем седмици, в най-добрия случай), защото цъфтящите краища също довеждат до изтъняване и нездравословно състояние на косата. А ако искате някаква по-драстична промяна, има някои много ласкателни преки пътища, които, за жалост, често водят до следваща злополука.

Да е твърде къса

Супер накратко казано: Ако сте сигурни, че се грижите добре за нея, не е нужно да се хвърляте на пиксита или друга мега-къси фризури. Освен ако не искате, естествено. Становището на професионалистите е да се подстригваме, само ако така ще се чувстваме по-добре, а не и по причини като "нямам сила и време да я поддържам" или "преживях емоционален катарзис, време е да си отрежа косата". Така или иначе, Касезе казва: "Мисля, че всяка жена на всяка възраст трябва да се чувства силна и уверена с прическа, която я кара да се чувства добре." Консултираме се със специалист (не взимаме драстични решения сами) дали бихме се чувствали добре "на късо."


Анти-пример: Натали има напълно кръгло лице, заради което късата прическа "притъпява" чертите на лицето й


42 кадъра, доказващи чара на Pixie cut


Да е твърде тъмна

С напредването на възрастта много тъмната, боядисана коса може да изглежда твърде сурова и остра - но това не означава, че трябва да се отказваме от брюнетството. Всичко е свързано с измерението. Монотонният вид на боядисана тъмна коса - който може да изглежда необходим за пълно покриване на сивите нишки - ни състарява, защото липсват измерение и дълбочина и може да изглежда скучен и безжизнен. Квалифициран колорист знае най-добре как да се слее тъмното в сивото и да се изградят подвижни, искрящи кафяви цветове.

Keйти, извинявай, ама косата ти през 2009-та е олицетворението на нежелана статичност  

Да е твърде светла

Пинтилие казва, че като цяло, светлата коса около лицето ни, ни прави център на вниманието. Но разбира се е важно да не прекаляваме. Светлата боя не само може да "измие" тена на кожата, но и да ощети косата. Добавяме измерение с леки кичури или балеаж, за да оживим косата и да затъмним малко общия тон.

Тук (Ким Кардашян, 2015) само гримът спасява положението

Грешен cut

Дължината настрана - действителната форма също е адски важна. Косата, когато е в определена дължина, може да срине визуални всичките ни хубави черти, ако не е подстригана и стилизирана както трябва. Етажите са най-лесният начин да придадем обем и движение на косата, равната плътна черта подчертава красотата на косъма и горната част на тялото - шията, раменете, ключиците, брадичката. Това означава, че ако имаме натурално обемна коса (най-черсто така е при къдрокоските) е добре да избягваме етажите, а ако косата е рядка или не си харесваме брадичката - етажираме! И внимателно с бретоните. 

И грешни продукти 

Както винаги в грижата и красотата, първата грешка е изпробването на твърде много решения. Мислим, че косата ни е суха и логично си взимаме овлажняващи шампоан и балсам, хидратиращ серум, хиалироно крем и тоник,  възстановяващ крем. Да, ама не. Изграждането на рутина с десетки продукти просто ще тежи на косата, допринасяйки за онова гравитационно привличане, което не искаме. В случая се препоръчва ежеседмична терапия, която да достави хидратация (или каквото е нужно на косата и скалпа), без никаква доза прекомерност.

via GIPHY 

Прекалено често миене

Виновни сме. Грег Карсезе силно препоръчва да не мием косата си всеки ден. Или през ден. Или дори през два дни. Както си знаем (ама само на теория), твърде честото миене лишава косата от важните естествени масла, които тялото произвежда. Ако косата ни тенденциозно се омазнява и смачква между измиванията, опитваме хидратиращ сух шампоан или още по-трудно - пробваме да имаме търпението и нервите да я мием през 3-4 дни, за да се балансира постепенно и да се омазнява все по-рядко. Балсамът е от изключително значение тук - шампоаните понякога пре-третират косата, а балсамът я подхранва обратно.  

Грешни инструменти за стилизиране

Роксана подчертава значението на качествените "горещи инструменти" за усъвършенстване на стайлинга и предотвратяване на топлинните щети. "Използвайте професионални, най-висок клас сешоар, преса, маша и четка. В духа на шегата се сещаме за това сладурско видео.

Игнориране на топлинните щети

Във връзка с горната точка, качествените и професионални инструменти си заслужават напълно. Евтините стайлинг джаджи и липсата на защитни продукти могат да доведат до увреждане на косата, особено след последователна употреба с течение на времето. А топлинното увреждане може да увеличи увреждането краищата и косата ни да изглежда перманентно "изгоряна".

via GIPHY 

Да се притесняваме от сивото

Има страхотни причини да прегърнем среброто в косата. Мислим за "побеляването" по този начин. Пропускаме многото посещения във фризьорския салон за боядисване (добре за качеството на косата и портфейла) и пак да имаме стилна коса. Ако инвестираме в поддържането на здрава коса и правилното подстригване, тя пак ще изглежда страхотно, независимо от цвета.

"В наши дни жените, носещи гордо сивината на косата си, предизвикват революции", казва Касезе. "Възприемането, че сивата или сребърната коса ви състарява, е изключително остаряло. Ако не и с подходящите грижи и поддръжка, за да запазите естествената си коса блестяща, може цветът да изглежда много елегантно и красиво и да има много по-малко неприятности, свързани с боядисването."

Да се поддаваме на тенденции

Изводът тук е, че трябва да изберем прическа, дължина, цвят и продукти, които подхождат на лайфстайла и природните ни дадености. Възрастта не е от значение, а всичко, което правим за косата си, е инвестиция. Традиционните и класически избори винаги са правилни според топ стилистите. 

More Hair