Следва

Стилът на Ива Митева: Председателят на 45-ото Народно събрание

Индикациите за скорошен развод личат на снимките от тържеството

Всичко, което самите младоженци със сигурност не осъзнават, се вижда на снимките 

Love преди 2 години

Остава единствено да се разчетат скритите сигнали, за да стане ясно колко дълго и щастливо ще живеят в брака си младоженецът и булката. 

Сватбените фотографи не са обикновени трудещи се с фотоапарат. Специалисти с богат опит, те прекарват с младоженците много време, наблюдават ги в моментите, в които са заедно, обсъждайки детайлите по заснемането, следят поведението и реакциите им, и разшифроват отлично заинтересоваността и потапянето в атмосферата на най-важния ден в живота им. Дяволът, както знаем, е в детайлите, а именно тях най-добре улавя наблюдателното око на професионалиста. Без преувеличение, фотографът вижда всичко: как се държат гостите, какво чувстват съпрузите. При това, опитният майстор категорично улавя фалша - в изражението на лицата, в емоциите, в пожеланията един към друг, дори в езика на тялото. Разказваме какво се крие зад неуловимите детайли и защо е толкова важно да ги разчетем навреме. 

Абсолютна незаинтересованност у един от младоженците

Фотосесията е отдавна неразделна част от сватбения ритуал. Естествено, далеч не всички са фотогенични и далеч не всички се чувстват комфортно пред камера: мнозина от нас се уморяват от самата мисъл за позиране, и вса пак, почти не се сещаме за двойка, която не планира да запечата паметния миг поне в дузина снимки, независимо от напрежението и неудоволствието от акта. "Болшинството младоженци и булки прекрасно разбират, че за партньора им фотосесията е важно нещо и с радост се съгласяват да участват, - разказва Роб Грир, фотограф от Лос Анджелис, - но това не важи във всички случаи. Имам случай, в който младоженецът ме ангажира за сватбата си по телефона, а когато отидох в деня на церемонията, той ми представи булката, която посочи с пръст камерата ми и заяви: „Не тикай в лицето ми тази гадост!" Беше ужасно грубо. Разведоха се след три месеца. Мисля, че готовността да направиш партньора си щастлив е в основата на дългите и пълноценни  отношения. Това включва и участието във фотосесията, дори ако по принцип никак не харесвате подобни неща". 


Филип и Елизабет: една велика любовна история в 30 кадъра


Повече от 20% от гостите пропускат сватбата

Разбира се, че се случва не всички поканени да успеят да дойдат на тържеството. Но когато "процентът неявили се" съставлява не средностатистическите 10-15%, а достигне до 20-25%, това е повод за сериозен размисъл. За съжаление, имаме налице, по мнението на доста фотографи, явен признак за това, че приятелите и роднините на двойката всъщност не вярват в сериозността на отношенията между новобрачните. Американски фотографо разказва, че в кариерата си има случай на заявено заснемане на сватба с 200 гости, от които на празника се явяват една 60. Младоженците дори се обръщат към него с въпроса дали не би искал той и семейството му да вечерят с тях, защото порциите са поръчени така или иначе. Скоро след сватбата двойката се разделя. 

Имитация на чувства пред камерата

По мнението на професионалистите, опитите на единия от младоженците чрез жестове и мимики да компенсира пред камерата отсъствие на интерес от страна на другия е твърде кофти знак. Може би преди снимките бъдещите съпрузи са разгледали хиляди снимки в мрежата, представяйки си собствените сватбени кадри по начин, подобен на муудборда в Pinterest. Това не винаги е добра идея, по простата причина, че в опита да наподобят нечии пози или изражения, булката и младоженецът рискуват да изгубят главния ориентир за реални чувства - искренността. 

"За съжаление, фокусирайки се върху собственото си виждане за това какви снимки искат да получат, тези двойки не се и замислят за динамиката на собствените си отношения, - смята фотографката Гретхен Уейкмен, - в подобни случай просто им убягва естественната химия и емоционалната връзка между тях. Твърде много внимание се отделя на създаването на идеалния кадър за социалнте мрежи, което не оставя въздух да се изрази истинското чувство. Да видиш такова отсъствие на свързаност между съпрузите е много тъжно". 

Скандали на сватбата


Сватбата на принц на Люксембург Луи и Теси Антъни, 2006г.

Драмите и разправиите на сватбените партита, по мнението на фотографите-професионалисти, са категоричен сигнал за бедствие, който буквално бележи съдбата на младоженците още в деня на бракосъчетанието. Подобни проблеми обикновено възникват в случаите, когато гостите се отнасят към чувствата на младоженците без особен респект, невярвайки в намеренията им да създадат крепко семейство. При един от фотографите, булката му звъни 10 минути преди да пристигнат асистентите му, събощавайки, че церемонията се отменя. Оказва се, че неколцина от гостите завихрят такъв скандал, че повечето от останалите поканени се разотиват, а за финал се оказва, че приятел на младоженеца прави секс с приятелка на булката, съответно омъжена. С една дума - пълен хаос и мракобесие, които внушават само едно: близките ви възприемат най-важния ден в живота ви просто като повод да се позабавляват. И нищо повече. 

Разминаване по повод финансите

Според собственика на фирма за заснемане на събития в Маями - Карлос Озорио, парите са една от най-важните теми във всички отношения, и, ако бъдещите съпрузи имат разногласия по финансовите въпроси, вероятността за развод се повишава с пъти. "Не говоря с имена, но по време на презентация на работата ми, докато булката отиде до тоалетната, младоженецът се приближи до мен и ми каза: "Тази сватба ще ме разори. Бюджетът ни вече е двоен от това, което планирахме първоначално“. Двойката имаше импозантна сватба със 150 души гости. След 6 месеца се разведоха. 

Сарказъм

Ако в деня на сватбата младоженците си разменят хапливи фрази, спорят и търсят начин да доминират, това е началото на края. "Заснел съм над 1000 сватби и знам едно: ако младите се карат всеки ден, с времето нещата само ще се влошат. Някои твърдят, че просто се шегуват, но във всяка язвителна шега или саркастичен намек се съдържа доза истина. Най-ужасното, на което съм бил свидетел, беше една булка, която на висок глас твърдеше: "Писна ми да го целувам". Уж на шега, обаче пълна с претенция констатация. Мъжът тогава не каза и дума, но веднага стана ясно, че няма да ги бъде", споделя опита си Роб Грир. 

Отношения, базирани само на секс

Сексуалното привличане в двойката, разбира се, е много важно. За съжаление обаче въобще не е достатъчно, за да се създаде щастливо семейство, като примерите са стотици. "Помня една сватба на много млада и много красива двойка. Изглеждаше така, като че ли са се намерили и страшно си подхождат. Усещаше се магнетично сексуално привличане между двамата, и на мен, от професионална гледна точка, ми беше изключително интересно да следя езика на телата им, начина, по който общуват", спомня си мексиканският фотограф Сол Томарго, - В края на тържеството двамата се поинтересуваха дали не бих могъл да ги снимам и в интимна обстановка. При това, по интонацията и начина на изразяване не ставаше съвсем ясно какво точно искат - дали бих ги снимал или дали бих се присъединил към тях. Беше много странна молба и аз отказах. Година по-късно съпрузите се разделиха". 

Никакво общуване на партито

Обикновено сватбеното парти е любимата част на младоженците. Стресът от официалната церемония е стихнал, най-накрая нещата са спокойни и всеки може да се развесели, разтанцува и каквото му харесва, а младоженците да се порадват на новия си статус. Практиката обаче показва, че вещата далеч невинаги са така. 

"Ако единият от младоженците твърде увлечено общува с гостите, докато другият прекарва часове без половинката му да е до него, няма начин да става дума за щастливи отношения. В случаите, в които, прекарал часове в снимане, накрая получа само няколко съвместни кадъра на младоженците, това е ясен признак, че дълбоко в душите си те са абсолютно безразлични към този брак", разяснява фотографката Гретхен Уейкмен. Сватбата е момент на кулминация на чувствата един към друг, повратна точка, разделяща целия живот на "преди" и "след". И ако в точно този момент се насилвате да прекарате времето си заедно, значи, че е налице проблем в приоритетите, или по-лошото - в чувствата. 

More Love