Следва

Оскари 2021 - Най-красивите рокли на вечерта и 10/10 за Мария Бакалова

Новите дрехи на Парламента

С новите заплати, нещата изглеждат красиво

All fashion преди 3 години

Когато преди точно година споделихме еститическия си възторг от копринената риза на тогавашния министър на туризма - г-жа Николина Ангелкова, с етикет Dolce&Gabbana и цена от около 2000 лева, материалът ни събра 12 000 лайка в статията и над 1 500 споделяния в социалните мрежи, макар че не това беше целта. В онзи момент зоркото ни око и още по-зорко чувство за баланс бяха впечатлени от солената цена на дреха, носена от български министър, за който се знае просто, че е министър, т.е. нямаме информация за някакъв страничен семеен бизнес, който да носи допълнителни доходи.

Днес, почти година по-късно, и ден след като новите депутати в 45-ия ни парламент си самогласуваха заплати, за чиито цифри става въпрос по-надолу, оттегляме намигването си към Ангелкова. Просто вече няма да е никакъв проблем за когото и да е от народните избраници да носи свръхлуксозен текстил, от какъвто си бранд поиска и в каквото количество пожелае. Поясняваме защо сме спокойни, а именно как се формират новите депутатски заплати от този момент, защо възлизат на около 10 000 лева и отгоре и защо в крайна сметка можем да се чувстваме удовлетворени най-накрая, че хората в НС ще се обличат добре. А най-долу в статията са нашите предложения какво да си набавят депутатите с 10 000 лева от новите колекции с изработеното за този и част от следващия месец. Все пак стартът е много важен, денят се познава от сутринта и пр.

И така, заплатата на редови депутат в 45-ото НС, който няма например докторска степен или дълъг трудов стаж, скача на над 10 хиляди лева. Това става ясно от предложенията за новия правилник на Народното събрание, който онзи ден бе разгледан от ресорната комисия в парламента. При изпълнение на „специални" и допълнителни задачи, определени народни представители могат да получават до 25% над брутното им възнаграждение. Очаквано, от предложението не се разбира какви са тези задания и какво и кой ще ги окачествява като извънредни.

4884 лв. стана основната заплата на депутатите през март. Базата по закон е средното възнаграждение в страната за тримесечие. Това означава, че 25% от основната заплата са 1221 лв.или общо 6105 лв. месечно. Народните избраници получават и допълнителни бонуси - като членове на комисии, председатели на парламента, на групи и на комисии, за докторски титли и трудов стаж.

Традиционно те участват в по две комисии. За работата си във всяка им се полагат по 15% над заплатите, или допълнителни 732 лв. Така с участие в две комисии и с бонуса от 25% заплата им може да стигне 7569 лв. за месец. Към тях се прибавят и представителни разходи, на практика безотчетни и които доближават 3 000 лв. на месец.

Най-високо е възнаграждението на председателя на парламента - 55% над заплатата, или общо 7570 лв. С участие в две комисии и бонус за допълнителни задачи заплатата му стига 10 255 лв.

Народните представители от парламентарните групи и нечленуващите в група трябва да обявяват на всеки три месеца на интернет страницата на НС информация за изразходваните средства, като се посочват и получателите на парите, записа в друга разпоредба новият парламент. Признават се транспортните разходи на народен представител при пътуване с държавния и общинския вътрешноградски транспорт, железопътния, автомобилния и водния транспорт - първа класа, и спално място за цялата вътрешна транспортна мрежа. Народният представител може да приема подаръци, с условието да са протоколни и на стойност до една двайста, вместо досегашните една десета от основното му месечно възнаграждение за съответния месец.

И така, с по 10 000 лева на глава месечно или по 500 лева на ден, ако приемем, че депутатите работят като нас, останалите, а именно средно по 20 работни дни в месеца (което само приемаме, не че е точно), ето какво модно предлагаме да си купят, за да се лустрира положението според доходите и да не се излагаме пред чужденците:

Примерни предложения за господата:

Rolex, класиката Submariner - 15 000 лева, с уговорката, че ще им трябва половин допълнителен месец работа.

Tom Ford - класиката в жанра мъжко кожено яке от един от най-големите - Том Форд. Една депутатска заплата стига точно, иначе - 6 средни за София.

Eдин добър костюм за важни заседания, вечерни мероприятия и командировки, италиански, естествено, освен ако не предпочитате Desizo Monni, т.е. според нашия естетически критерий - Bottega Veneta. Комбото струва едва 5000 лева, доставката е free, така че с 10 работни дни се "скроява".

Примерни предложения за дамите:

Чифт хубави обувки на среден ток, елегантни и престижни, за едва 1/5 от заплатата на чифт. Струва си, защото се носят дълго, и двата бранда са качествени.


Маноло Бланик

или


Gucci

Поне един класен костюм, разбира се, италиански, по възможност универсален, т.е. за всеки делови и вечерен повод. С уговорката, че, макар и Fendi, костюмът струва "само" 6 хиляди и сто, двеста лева, което все пак е нищо при един добър доход.

Хубава чанта, без емблеми, да не дразнят, ама подходяща за нивото. Лично ние, представяйки си, че сме депутати, се спираме на тази дискретна, подходяща като обем и подходяща за работа в Парламента от италианската луксозна марка Loro Piana. Не е твърде скъпа, едва 8 100 лева, но какво пък, все има в какво да се вложат останалите парички.

И едно универсално предложение за лежерните дни, а именно суичър от Burberry, като всеки от новите депутати може да си купи по 5 бройки за април, защото само половината месец е де факто работен за дамите и господата в новия парламент, но пък през май спокойно може да си ги направи повече, достигайки например цифрата от 15 суичъра Burberry за приблизително 25-27 работни (парламентарно работни) дни:

за 56-те дами - например това за 1200лв бройката;

за 184-ата господа - това, за 1300лв за брой!

More All fashion