Следва

Фелипе Оливейра Баптиста out от Kenzo

С какво ще запомним Албер Елбаз

Неочаквано, по непотвърдена информация от Ковид, на 25 април 2021, неделя, си отиде легендарният дизайнер Албер Елбаз  

All fashion преди 2 години

Чакахме с нетърпение завръщането му, бяхме толкова щастливи, че Албер Елбаз най-накрая лансира своя марка, че ни върна вярата в спокойната, носима, но едновременно сантиментално любима и много ефектна мода със своята AZ Factory. Гледахме дрехите му с възторг - толкова непосилно негови, невъзможни за кражба или копиране... безкрайно страдаме от загубата на този гений на модата. Изненадани, объркани и тъжни сме, не се бяхме разбрали така, мосю Елбаз. В края на лукбука на първата му собствена колекция, AZ Factory, има надпис "Следва продължение". Продължение обаче няма да има. Поглеждайки назад, изведнъж осъзнаваме, че затихващото I love you! в края на видеото, посветено на въпросната първа и вече последна негова колекция, звучи като прощално ехо.

Като цяло за Алберт любовта беше толкова необходим инструмент в работата му, колкото ножиците и въображението, а нарисуваното на ръка сърце на практика се превърна в негово лично лого. Това беше истинска любов, която други дизайнери често се опитват, но не могат  да симулират, нито със сантиментална музика, нито с розови листенца, падащи от тавана. Любовта, която всички изпитваха на ревютата на Lanvin, дори в рева на техно-музика до оглушаване, дори в аскетичния интериор на индустриална зона... Изглежда така, сякаш Албер Елбаз през целия си живот се ръководи от правилото на добрия еврейски шивач: „Роклята трябва да бъде ушита, така че момичето да се омъжи щастливо“.

Няма съмнение, че омъжените щастливо в роклите му, не могат да бъдат преброени. Албер Елбаз, припомняме, е забелязан за пръв път през 1996 г., когато връща живота в почти забравената модна къща на Ги Ларош и го прави така, че всички започват да говорят за нея отново. 


Шоуто на Ги Ларош Есен/Зима 1999 г.

Колекциите му за Ларош са толкова добри, че Ив Сен Лоран и Пиер Берже го канят да стане главен дизайнер на Ив Сен Лоран.


Шоуто на Yves Saint Laurent Есен/Зима 1999г.

Изглежда обаче, че в присъствието на великия майстор Сен Лоран, Албер Елбаз се чувства прекалено ограничен, съответно нещата не се получават. Истинската дълготрайна любов Албер открива в лицето на Ланвен. В продължение на цели 14 години - от 2001 до 2015, той е творчески директор на Lanvin, и това са най-плодотворните и най-щастливи години в кариерата, а може би и в живота му.


PFW: Lanvin пролет/лято 2016 - Последната колекция на Албер Елбаз



Lanvin Пролет/Лято 2003

Цял Париж се стича на ревютата на Lanvin, цяла Франция носи Lanvin, бутикът в Saint-Honoré е претъпкан с клиенти (които често срещат там самия дизайнер, дошъл лично да направи пробата на поредната булчинска рокля), а поредици престижни социални събития се превръщат в парад на неговите изумителни рокли и украшения.  


Шоуто на Lanvin Есен/Зима 2007

В онова прекрасно време беше трудно да се намери дори едно модно момиче, което да няма чифт балеринки Lanvin. След раздялата, белязана със скандал, Албер Елбаз говори за нея като за разлъка след любовна драма и я преживява по същия начин - сам, със сълзи в очите и душа, пропита от отчаяние. За него това не е е просто раздяла с модната къща, а раздяла с модата като цяло.


Последното шоу на Албер за Lanvin, 2015 г.

Ето защо на очарователния моден интелектуалец и бохем му беше толкова трудно да се върне и да започне отначало. През петте години, в които Албер не беше "на мода", светът се промени много, а извънредно умният Елбаз отлично разбира разликата между сърцата в Instagram и сърцето, рисувано щедро от него на ръка, с молив или с червило.

Той прекрасно знае, че е невъзможно да влезе отново в същата модна река, която някога го е изхвърлила на брега, и човек трябва да се движи само напред. Дори успява да измисли всичко - „проекти“ вместо колекции, нов начин на живот между zoom и реална комуникация, обличане във висша мода за две минути, фактът, че днес модата не просто трябва да отразява времето, с което винаги се е занимавала, но и да го формира и насочва, така че сърцето от Instagram никога да не замести това, което бие в гърдите, излъчва истинска любов и понякога боли ужасно много.


Албер Елбаз на The Fashion Awards, 2019

Случи се така, че Албер Елбаз се завърна в модата, само за да ни остави завещанието си, за да отвори вратата, в която други ще влязат по-късно. Но, ако бихме могли да го върнем с милион нарисувани сърца, бихме направили толкова много от тях, че би било достатъчно не за един, а за хиляда живота. Поклон, Маестро, много ще ни липсвате! 

More All fashion