Следва

Lunchtime Shopping: рокля с гол корем като на Оскарите, но по-бюджетна

Фелипе Оливейра Баптиста out от Kenzo

Дизайнерът остана на ръководна позиция в модната къща само две години 

 

All fashion преди 2 години

Португалският дизайнер Фелипе Оливейра Баптиста оставя позицията на креативен директор на Kenzo. Новината е от днес. Парижкият бранд, от 1993 година собственост на конгломерата LVMH, е решил да не продължи договора си с дизайнера, действието на който изтича на 30 юни. Длъжността бе заемана от Баптиста от юли 2019 година.


Какво ново: първата рекламна кампания на Фелипе Оливейра Баптиста за KENZO


"За мен беше чест да работа в тази изключителна модна къща и с наследството на Кензо Такада, - каза дизайнерът в изявление по-рано днес. - Благодаря на екипа за майсторството и предаността им". 

Преди Kenzo, в периода 2010-2018, Баптиста заема аналогичен пост в Lacoste. Кариерата му започва в края на 90-те след като се дипломира в Кингстънския университет. В самото начало дизайнерът работи в MaxMara и Cerruti, както и с Кристоф Лемер. През 2003-та Баптиста получава две престижни модни награди - от Фестивала на модата и фотографията в Йер, както и приза Andam/LVMH.

Дебютната му ready-to-wear колекция е показана на Седмицата на модата в Париж през 2009 година. Сред проектите на Баптиста са колаборации с Uniqlo, Nike и VANS.

В Kenzo дизайнерът пристига още докато основателят на бранда, Кензо Такада, е жив (Такада почина през есента на миналата година). Фелипе Оливейра Баптиста успя да направи всичко на всичко три колекции за Къщата, но така и не намери общ език с ръководството. Именно Фелипе върна Kenzo в графиците на дамската Модна седмица в Париж - ревюто на пролетно-лятната колекция за 2021-ва се проведе няколко седмици след кончината на Кензо Такада. Скоро след това излезе капсулна колекция на Баптиста, посветена на наследството на Такада и Ямамото, която той започва да готви много преди тъжното събитие. 

Генералният директор на Kenzo, Силвия Колин, също благодари на дизайнера за работата му. Както съобщава WWD, скоро ще стане известно името на новия креативен директор, като по всичко личи, че брандът е твърдо решен да смени посоката.  

More All fashion