Следва

Halston на Netflix: модната премиера, която чакаме със затаен дъх

Burberry, Fall 2021, READY-TO-WEAR

Палитрата ми бежова, настроението ми кафяво

Runway преди 2 години

Изключително силна колекция за Burberry Есен/Зима 2021 от дизайн-шефа Рикардо Тиши. Всички кодове на британската марка са тук, наред с много ново, много интересно и много спокойно надграждане - точно подходът, който пасва на момента, в който се намираме.

На гърба на тениската, в която се появи Рикардо Тиши, за да направи виртуалния си поклон след шоуто, четем думите: Не вярвайте на всичко, което мислите. Думите обобщават колекцията, движена по-скоро от инстинкт, отколкото от някакъв закостенял метод. Откакто Тиши се появи в Бърбъри преди близо три години, той константно опитва да интерпретира и празнува британското, което, преведено на техния език от чужденец, определено се чете по-добре от самите британци. Във видео разговор от езерото Комо, където е на гости на майка си, Тиши посочва любовта си към британската ексцентричност като източник на вдъхновение. И все пак, шоуто, показано този път от господин Тиши, внушава отдалечаване от англофилския подход за сметка на онова, в което дизайнерът е най-силен - личната интерпретация. „Дълбоко преосмисляне", така описва той пандемичния си опит. „Имах време да се позабавя. Модният бизнес е много бърз, а Бърбъри е огромна компания. Казах си: „Добре, спри." В резултат, вместо да пренасити показаното с множество атрактивни за пазара категории дамски и мъжки дрехи, Тиши представя фокусирана дамска колекция, фокусирана около собствения му чувствен, леко стерилен, и все пак достатъчно жизнеспособен блясък, който бележи цялата му кариера. „Бавно изградихме идентичността, докато разбера, че тази идентичност е най-силна в рамките на лейбъла", споделя Тиши, визирайки мандата си в Модната къща. „Това е най-свободната колекция, която съм правил в Burberry." Авторът изразява свободата чрез препратки към дрехите, носени в самото начало на марката, по-точно в края на миналия век. „Вглеждайки се назад в историята, открих, че костюмите, правени тогава, са сякаш „проектиран от деца", с известен наивитет, но много нежни, чувствени и емоционални. Лекотата и универсалността в тези дрехи (в епоха, в която идеята за пълен с дрехи гардероб изглежда абсурдна), вдъхновяват сега рокли, конструирани сякаш от квадратчета, съшити заедно, които могат да бъдат де- и реконструирани от потребителя, както пожелае. Усеща се белегът на занаятчийство, във версиите на така характерните за британската къща пелерини, чрез астрономическите мотиви, както и изобилната изкуствена кожа - заявка за силната ориентация към природното и щадящото от страна на TiscI.

Пост-пандемичният начин на мислене на креативния директор на Бърбъри се въплащава в натуралистичните послания от края на 19-ти и началото на 20-ти век - време, в което инстинктът и прищявката са поставени над рационализма и материализма, когато художниците усещат зова на дивата природа и се опитват да се депрограмират от правилата на социума.

Звучи ли ви познато? Преди шоуто Бърбъри пусна видео с британски екип от жени, които размишляват за значението на женствеността в този момент. Връзката с колекцията е напълно праволинейна: става въпрос за тържество на идентичността. „Колекцията е много секси, мисля, но без да е вулгарна. Женствеността е нещо, което много исках да постигна в Burberry. Когато пристигнах, а и десетилетия преди това, Бърбъри бе подчертано мъжка компания", казва Тиши, позовавайки се на стиловите кодове, вкоренени в идеята на модната къща. Автентичността е от ключово значение, е ако за Burberry тя означава мъжките дрехи, които клиентелата вероятно очаква, за Тиши това е чувственият, леко атлетичен дамски блясък, в който той е майстор. Колекцията Есен/Зима 2021 показа прекрасно, че двата подхода могат да съществуват едновременно и да партнират добре. Както казва Рикардо Тиши: „Имам чувството, че започвам да се разпознавам в Burberry."

More Runway

Седмица на модата в Париж Есен/Зима 2024: простата гениалност на Miu Miu

Runway преди 1 месец

Не знаем как, но Miuccia Prada не спира да ни учудва, впечатлява и вдъхновява с желанието си да разглоби всяка колекция и всеки тоалет, независимо дали в Prada или Miu Miu, на неговите зъбчета и компоненти.