Следва

Fashion Starter: Адисън Рей, 7 days, 7 outfits

Halston на Netflix: модната премиера, която чакаме със затаен дъх

Всичко, което знаем за документалната поредица на Райън Мърфи за легендарния дизайнер Рой Халстън

All fashion преди 2 години

Той е приятел с Анди Уорхол и Ив Сен Лоран, облича Елизабет Тейлър и кара целия свят да следва американската мода - мини сериалът, посветен на Рой Холстън, е с премиера в Netflix на 14 май. Филмът разказва историята на живота на най-известния американски дизайнер, който революционизира идеята за USA-модата през 70-те и 80-те години.

Филмът е режисиран от Даниел Минахан, продуциран от Райън Мърфи, известен със сериалите „Политик“, „Холивуд“ и „ Ratched“. Юън Макгрегър e в главната роля, партнират му Криста Родригес (Лайза Минели), Ребека Даян (Елза Перети), Жан Франко Родригес (Виктор Юго).

„Когато разбрах кой играе Рой, си помислих, че ще бъде пълен провал. Но не, Юън е много убедителен в ролята си“, признава Том Форд, приятел на дизайнера, в интервю за Vogue UK . Райън Мърфи, от друга страна, не се съмнява в актьора. „Юън наистина усети болката на Холстън и претвори изключително добре усещането от това, дизайнер да бъде разкъсван между творчеството и бизнеса“, казва продуцентът.

Той се запознава с творчеството на Рой, направил прочутата шапка "таблетка" на Джаки Кенеди, която тя носи на церемонията по заклеването на съпруга й като президент на Щатите:  и Холстън, и Мърфи са израснали в Индиана. „За мен той винаги е бил важна фигура - човек, който е достигнал невероятни висоти от нулата. Вдъхновявал ме е винаги“, казва Райън.


Рой Холстон и Лайза Минели, Ню-Йорк, 1983г.

Кариерата и успехът на Холстън са впечатляващи не само за Райън. През 70-те години този мъж е една от най-значимите фигури в американската мода: облича знаменитости, предизвиква тенденции и създава модни връзки с Китай - страна, която в онези години се възприема единствено като доставчик на евтини материи. Неговата фигура до голяма степен се свързва със Студио 54, легендарният нощен клуб в Манхатън, където супермоделите Пат Кливланд и Анджелика Хюстън, актрисите Бианка Джагър и Мариса Беренсън танцуват в негови тоалети. Halstonets е прякорът на феновете на дизайнера, чиито снимки изобилстват на първите страници на вестниците и са идеална реклама на марката. Така Холстън става олицетворение на нощния живот, изкуството и свободата на Ню Йорк по онова време.

Холстън е пионер в много аспекти на съвременния моден свят. Той е първият, който кани известни личности да се разходят по модния подиум - преди това тази роля е запазена изключително за модели. Прослушванията му са може би най-прогресивните за онова време: той облича жени от различни раси и с различни размери, а 12 афро-американски модела участват в шоуто му „Битката при Версай“ (топ американски и френски моделиери си мерят мускулите, накратко казано, сред тях Сен Лоран, Кристиян Диор, Холстън и пр.) . „Хората забравят, но именно Холстън е първият, който кани афроамерикански модели на своите шоута - преди него това е рядкост, да не кажем изключено. Истински авангард“, казва Райън Мърфи. Концепцията за първия ред също възниква благодарение на него - виждайки интереса на публиката към медийните личности, той поставя най-известните и разпознаваеми героини на първия ред.


Рой Холстън и холстонетите, Met Gala, 1981

Рой Холстън щеше да навърши 89 години на 23 април 2021 година. Умира от усложнения, свързани със СПИН през 1990 г.

„Тъжно е, че Холстън умря, може да се каже, сам. Да, семейството му беше с него, но той се чувстваше като изгнаник на този свят. Една от най-трогателните сцени на финала на сериала е последното му желание: той се вози по брега на Тихия океан в своя кабриолет Rolls-Royce. Това е първият път, в който се чувства щастлив и вдъхновен просто така, без да се налага да  отразява чувството в следваща колекция“, споделя Райън.

В чест на рождения ден на дизайнера, Netflix не само обяви датата на премиерата (14 май), но публикува и снимки на Polaroid на актьорския състав. Разглеждайки снимките и очаквайки премиерата - Холстън има всички шансове да спечели любовта на публиката, показвайки живота на дизайнера от другата страна. С любов, разбиране и поклон. 

More All fashion