To drink or not to drink течен хлорофил?

To drink or not to drink течен хлорофил?

Всички го пият. Едни обещават, че се бори с рака, други казват да не си даваме парите на вятъра. Разказваме всичко със знак + и - за най-големия уелнес тренд на 2021-ва  

Какво е той, хлорофилът?

Хлорофилът, знаем още от 4-ти клас, е веществото, което прави растенията зелени и здрави. Той е страшно богат на витамини, антиоксиданти и има лечебни свойства. Всичко това е на 100% вярно, но само за растенията. Идеята, че човешкото тяло може да се възползва от залегналите в хлорофила позитиви, е съвсем нова и много контроверсиална. Единственият начин (особено ако сме по-смели) да разберем - е да пробваме! Можем да си набавим сравнително високи нива на хлорофил, хапвайки определени зеленчуци, но съвсем най-ефективният метод са добавките. 

Известни личности са влюбени, някои специалисти обаче получават гърчове и изпадат в паника, крещейки: "Няма смисъл!" Обясняваме си това с фактите, че няма достатъчно проучвания за хлорофилът като хранителна добавка, обещанията са смели, но потенциалните рискове доста плашещи.

Каквито и да са диалектическите линии в разговора за хлорофила, на нас ни стана интересно какъв е той като добавка и защо зелените зеленчуци не са достатъчни. Фактите сам че хлорофилът в "директна форма" не може да оцелее в храносмилателната система на човек достатъчно дълго, че да успеем да го усвоим. Хлорофилните добавки всъщност представляват хлорофилин, който съдържа мед вместо магнезий и когато се приемат дози хлорофилин, медта попада в кръвната плазма, което означава, че е настъпила абсорбция на веществото. За щастие хлорофилинът има подобни, дори почти еднакви свойства с хлорофила. 

via GIPHY

Най-често срещаните причини хората да приемат хлорофил (и респективно ние да се замислим) са: стимулиране на имунната система,  премахване на гъбични инфекции и образувания в тялото, детоксикация на кръвта, почистване на червата, намаляване на лошите телесни миризми, енергизиране на тялото, предотвратяване на рак. Резултатите от изследвания и проучвания, както казахме, са смесени и никой не гарантира, че хлорофилът може действително да подобри здравето ни по тези начини. Необходими са по-големи и по-строги проучвания, за да имаме обективна оценка на потенциалните ползи от приемането на хлорофил, но ето какво знаем засега.

Плюсове

1. Заздравяване на кожата

Хлорофилинът предразполага към намаляване на възпаленията и бактериалните нива, когато кожата е наранена или проблемна. Той може да бъде ефективен и при други кожни заболявания, като акне, разширени пори и слънчеви увреждания. За едно нещо учените са единодушни, че, ако въобще хлорофилът помага на кожата, то е под формата на локален крем.

2. Полезен за кръвта

Някои хора смятат, че течният хлорофил може да "изгражда кръв", защото подобрява качеството на червените кръвни клетки. Проучване от 2004 година твърди, че пшеничната трева, която съдържа около 70% хлорофил, намалява броя на кръвопреливанията, необходими на хора с таласемия, вид кръвно разстройство. Важно е обаче да се отбележи, че авторите на изследването не са стигнали до заключението, че хлорофилът е причината за намалената нужда от трансфузия. Д-р Крис Рейнолдс, клиничен експерт на тема пшенична трева, вярва, че ползите вероятно идват от самата житна трева, а не от хлорофила в нея. Не е ясно как пшеничната трева влияе на червените кръвни клетки, но се смята, че хлорофилът се разрушава по време на производството на екстракта.

3. Детоксикация и рак

Анкета

Хлорофил, но не от зеленчук?

Коментари: 0

За да коментираш, е необходимо да влезеш в профила си. Ако все още нямаш такъв, използвай линка "Регистрация" по-долу.