Следва

Седмичен ХОРОСКОП - 03.05 - 09.05

To drink or not to drink течен хлорофил?

Всички го пият. Едни обещават, че се бори с рака, други казват да не си даваме парите на вятъра. Разказваме всичко със знак + и - за най-големия уелнес тренд на 2021-ва  

Health преди 2 години

Какво е той, хлорофилът?

Хлорофилът, знаем още от 4-ти клас, е веществото, което прави растенията зелени и здрави. Той е страшно богат на витамини, антиоксиданти и има лечебни свойства. Всичко това е на 100% вярно, но само за растенията. Идеята, че човешкото тяло може да се възползва от залегналите в хлорофила позитиви, е съвсем нова и много контроверсиална. Единственият начин (особено ако сме по-смели) да разберем - е да пробваме! Можем да си набавим сравнително високи нива на хлорофил, хапвайки определени зеленчуци, но съвсем най-ефективният метод са добавките. 

Известни личности са влюбени, някои специалисти обаче получават гърчове и изпадат в паника, крещейки: "Няма смисъл!" Обясняваме си това с фактите, че няма достатъчно проучвания за хлорофилът като хранителна добавка, обещанията са смели, но потенциалните рискове доста плашещи.

Каквито и да са диалектическите линии в разговора за хлорофила, на нас ни стана интересно какъв е той като добавка и защо зелените зеленчуци не са достатъчни. Фактите сам че хлорофилът в "директна форма" не може да оцелее в храносмилателната система на човек достатъчно дълго, че да успеем да го усвоим. Хлорофилните добавки всъщност представляват хлорофилин, който съдържа мед вместо магнезий и когато се приемат дози хлорофилин, медта попада в кръвната плазма, което означава, че е настъпила абсорбция на веществото. За щастие хлорофилинът има подобни, дори почти еднакви свойства с хлорофила. 

via GIPHY

Най-често срещаните причини хората да приемат хлорофил (и респективно ние да се замислим) са: стимулиране на имунната система,  премахване на гъбични инфекции и образувания в тялото, детоксикация на кръвта, почистване на червата, намаляване на лошите телесни миризми, енергизиране на тялото, предотвратяване на рак. Резултатите от изследвания и проучвания, както казахме, са смесени и никой не гарантира, че хлорофилът може действително да подобри здравето ни по тези начини. Необходими са по-големи и по-строги проучвания, за да имаме обективна оценка на потенциалните ползи от приемането на хлорофил, но ето какво знаем засега.

Плюсове

1. Заздравяване на кожата

Хлорофилинът предразполага към намаляване на възпаленията и бактериалните нива, когато кожата е наранена или проблемна. Той може да бъде ефективен и при други кожни заболявания, като акне, разширени пори и слънчеви увреждания. За едно нещо учените са единодушни, че, ако въобще хлорофилът помага на кожата, то е под формата на локален крем.

2. Полезен за кръвта

Някои хора смятат, че течният хлорофил може да "изгражда кръв", защото подобрява качеството на червените кръвни клетки. Проучване от 2004 година твърди, че пшеничната трева, която съдържа около 70% хлорофил, намалява броя на кръвопреливанията, необходими на хора с таласемия, вид кръвно разстройство. Важно е обаче да се отбележи, че авторите на изследването не са стигнали до заключението, че хлорофилът е причината за намалената нужда от трансфузия. Д-р Крис Рейнолдс, клиничен експерт на тема пшенична трева, вярва, че ползите вероятно идват от самата житна трева, а не от хлорофила в нея. Не е ясно как пшеничната трева влияе на червените кръвни клетки, но се смята, че хлорофилът се разрушава по време на производството на екстракта.

3. Детоксикация и рак

Проучване на животни установява, че в зависимост от дозата хлорофилът намалява честотата на чернодробните тумори с 29 до 63 процента и стомашните тумори с 24 до 45 процента.  Изследователите установяват, че приемането на перорален хлорофил ежедневно значително намалява размера на тумора при мишки, които са били трансплантирани с човешки ракови клетки от панкреас. Въпреки че резултатите от проучванията върху животни са обещаващи, наскоро учени изследват и директното влияние на хлорофила върху човешкото тяло. Малко проучване с четирима доброволци установява, че хлорофилът може да ограничи погълнатия афлатоксин, съединение, за което е известно, че причинява рак. Това е в съответствие със старо проучване от Китай, където консумацията на хлорофилин при всяко хранене води до 55% намаляване на биомаркерите на афлатоксин. Планират се и опити да се изследва как богата на хлорофил диета може да повлияе на риска от рак на дебелото черво.

4. Отслабване

Една от най-популярните претенции на суплементния хлорофил е, че помага в отслабването. В момента обаче изследванията по тази тема са много ограничени. Проучване от 2014-та включващо 38 жени, установява, че тези, които приемат зелена растителна мембрана, която включва хлорофил, веднъж дневно отслабват повече и по-бързо от другата група, която не приема добавката. Изследователите също така предполагат, че хлорофилът намалява вредните нива на холестерол. Понастоящем не е известен механизмът на тези открития и ние се въздържаме от непременна вяра в тях.

5. Естествен дезодорант

Хлорофилинът се използва от 1940-та за неутрализиране на определени миризми, но тогавашните проучванията са крайно остарели и показват смесени резултати. Последното проучване на хора с триметиламинурия, състояние, при което телесната миризма наподобява рибна, установява, че хлорофилинът значително намалява количеството на триметиламините. Що се отнася до твърденията за хлорофилин, намаляващ лошия дъх, има малко доказателства в тяхна подкрепа.

via GIPHY

Какви са рисковете?

Никой никога не е казал, че естествените хлорофил и хлорофилин са токсични, така че, ако имате притеснения в тази посока, изтриваме ги на момента. Има някои възможни странични ефекти, крайно неприятни и разколебаващи, а именно: проблеми с храносмилането, диария, оцветяване на изпражненията, което често се бърка със стомашно-чревно кървене, сърбеж или парене, когато хлорофилът се прилага локално. Същевременно особено много трябва да внимават бременни жени и кърмачки, защото няма почти никакви изследвания върху това как добавката би повлияла на бебето и/или майката. Сега е моментът да кажем най-важното нещо, засягащо приема на хлорофил, и то е: Консултирайте се с лекар - винаги, по всякакви поводи, включително нещо толкова "безопасно" на вид, колкото растителна хранителна добавка.

Как се приемат хлорофилни добавки

След като доктор потвърди, че можем и би допринесло да приемаме хлорофил, можем да го намерим в магазини за здравословни, био и натурални храни, аптеки и онлайн в сайтове за спортни и хранителни добавки. Като добавка хлорофилът се предлага в няколко различни форми: таблетки, мехлеми, спрейове и в течна форма, като цените у нас варират между 30 и 55 лева. 

Вариантите да го приемаме? Много! Някои хора включват хлорофил в диетата си, като добавят течността в рецепти за сосове, дресинги, супи, смутита, сокове. Същото важи и когато хлорофилът е на прах.

Естествената форма хлорофила някак повече блазни. Блог за здравословно хранене, който проверяваме от време на време, дава рецепта за собствен домашен хлорофил, използвайки магданоз и вода. Ясно е, че ефектите няма да са никак същите, но ще сме хиляди пъти по-спокойни със следната рецепта:

Нужни съставки: 80 грама пресен магданоз и  6 чаши вода
Метод на приготвяне: измиваме и подсушаваме листата магданоз, блендираме ги заедно с водата за няколко минути, прецеждаме и изсипваме в тенджера. На слаб огън бъркаме сместа непрекъснато, докато видим малки зелени частици на повърхността. Важно е това да става бавно. Оставяме в хладилника да се охлади и използваме както искаме... 

Всички пресни зелени растенията са потенциално надежден източник на хлорофил: метличина, зелен боб, спанак, магданоз, рукола, грах, праз. Според Орегонския държавен университет една чаша суров спанак съдържа около 24 mg хлорофил. Магданозът има около 19 mg на чаша. Други зеленчуци ще са средно 4 до 15 mg на чаша. Най-добрият източник на хлорофил са онези зеленчуци и билки, които са зелени, отвътре и отвън. Зеленчуците като броколи и аспержи могат да бъдат зелени отвън, но белезникавата им вътрешност показва по-малко количество хлорофил.

Ако категорично се откажем от хлорофила?

Пшеничната трева е най-добрата алтернативна медицина при някои конкретни състояния. Ескперимент с приемане на сок от пшенична трева установява, че тя е полезна за хора, които се нуждаят от: кръвопреливане, противоракова терапия, третиране на язви, детоксикация на черния дроб, лаксативи, третиране на кариеси, лечение на белези. Както при хлорофила, са необходими допълнителни изследвания за потенциалните ползи от приема на масло от пшеничната трева, но един сигурен плюс пред хлорофила е цената - у нас шишенце масло от пшеничена трева струва между 4 и 6 лева.

Споделете в анкетата ни бихте ли пробвали прием на хлорофил? Ние май просто ще се тъпчем със спанак цяло лято... 

Анкета

Хлорофил, но не от зеленчук?

More Health

Детокс напитката, която топи мазнините за 14 дни

Health преди 2 седмици

Търсите решение за изгаряне на мазнини и възстановяване на силуета за само 14 дни? Не търсете повече! Ето една магическа детокс напитка, която, ако включите в ежедневната си рутина, ще стимулирате метаболизма и ще постигнете целта си, ако тя е здравословно отслабване.