Следва

Искаме драматично и луксозно парти? Обличаме новата колекция на Saint Laurent Есен/Зима 2021/2022

Religously Fashionable: 12 пъти, в които дизайнерите се вдъхновяват директно от небесата

С пожелания за най-хубав Великден! 

Runway преди 2 години

В духа и лекотата на предстоящите Християнски празници, които, независимо дали човек е вярващ, или не, винаги докосват и пълнят света с топлина, си припомняме всички най-хубави моменти, в които гениалните дизайнери на нашето време събират модата и религията, сътворявайки нещо буквално божествено.

Jean Paul Gaultier FALL/WINTER 1993

В това, което се смята за най-скандалното му шоу, Готие се вдъхновява от еврейската култура на хасидите и организира ревю на тема "Chic Rabbis“, представяйки своя поглед върху типичния ежедневен хасидски еврейски външен вид (големи шапки, широки палта, дълги плитки), което предизвиква краен шок в средите. "Със сигурност чух неведнъж думите: "О, Боже, Готие отиде твърде далеч“, казва покойната журналистка Ингрид Сиши в документалния филм от 1994-та. 

Chanel Haute Couture SPRING/SUMMER 1994

За Haute Couture шоуто на Chanel Карл Лагерфелд погрешно декорира някои от роклите, използвайте свещени пасажи от Корана, мислейки, че са любовна поема. Грешката веднага предизвиква възмущение и протести сред ислямската общност и Карл се извинява публично и изгаря "обидните" рокли.

Atelier Versace FALL/WINTER 1997

Има причина Versace да е спонсор на изложбата "Heavenly Bodies"... луксозната марка има история в използването за католическата иконография, датираща още от незабравимата като-течна златна рокля на Джани Версаче, избродирана с византийски кръст, носена от Дебра Шоу през 1997-ма. 

Alexander McQueen SPRING/SUMMER 2000

Покойният дизайнер разчиташе на това, че от всяко шоу може да произведе спектакъл - дори и то да е пропито с религиозни мотиви. За шоуто си Пролет/Лято 2000 г. той насочва вниманието към исляма и кара моделите да се разхождат през плитък басейн с вода в бурки, съшити като бодита.

Christian Dior Haute Couture FALL/WINTER 2000

Зловещо изглеждащ свещеник може и да откри шоуто на Джон Галиано за Dior Couture Есен/Зима 2000, но религията не е основната тема. Колекцията е озаглавена "Freud or Fetish“, а дизайнерът изследва фетишизма чрез герои, облечени в скандални костюми, включително френска прислужница, булка и младоженец, кървяща Мария Антоанета и др.

Jean Paul Gaultier Couture SPRING/SUMMER 2007

Готие трансформира своя набор от модели в ангели за колекцията на бранда Пролет/Лято 2017, поставяйки грандиозен асортимент от декоративни ореоли (като този в цвят фуксия и с портрет на Дева Мария) върху всяка моделска глава. Сакралните католически изображения, класически произведения на изкуството, витражи, бродерия на Свещеното сърце, имат за цел не да обиждат, а да илюстрират красотата на вярата.

Givenchy Men's SPRING/SUMMER 2013

Три години преди това, Рикардо Тиши се обръща към католицизма като основен вдъхновител за мъжкото шоу Есен/Зима 2010-та, декорирайки вратовете на своите модели с корони от метални бодли и изписвайки по дрехите "Jesus is Lord." Има и суичъри с лика на Христовата майка.

Givenchy SPRING/SUMMER 2013

Привързаността на Тиши към религията не се ограничава само до мъжете. През същия сезон той превръща своите модели в монахини, обличайки ги по метода layering, а дрехите напомнят църковни одежди, закачливо аксесоаризирани с метален чоукър.

Dolce&Gabbana FALL 2013

Доменико Долче и Стефано Габана са вдъхновени от катедралата в градчето Монреале, която се проявява под формата на рокли, отпечатани с византийски и венециански мозайки и божествени червени рокли, украсени с броеници и корони с разпятия за аксесоар.

Christopher Kane SPRING/SUMMER 2017

Кейн поглежда към миналото за колекцията си Пролет/Лято 2017, което означава, че мислено се връща в гимназията, конкретно Тейлър Хай в Матеруел, Шотландия, а заедно с нея и към патрона на училището - Сен Терез от Лизийо. Ето я на блузата.

Guo Pei Haute Couture SPRING/SUMMER 2017

Мястото е катедрала от 18 век в Сен Гален, Швейцария, визиите - 19, всяка от тях - работена 2 години и с причина: нивото на изработка на мъниста и бродерии (в една от роклите има дори чисти златни нишки) е феноменално. Колекцията е наречена "Парад на божественото",

Valentino Haute Couture FALL/WINTER 2017

Отправната точка за Пиерпаоло Пичоли е религиозното изкуство на испанския художник Франсиско ди Зурбаран, в резултат на което моделите са наметнати със свещенически одежди, плащове с качулки и обемни силуети, точно като в картините на Зурбаран. Колкото и минимален да изглежда съставът на колекцията, всеки дизайн се отличава с отлично майсторство (изработката на една рокля отнема около 1300 часа). За финален щрих, в ръцете на моделите се виждат чантички с форма на животни, символизиращи седемте смъртни гряха.

More Runway

Седмица на модата в Париж Есен/Зима 2024: простата гениалност на Miu Miu

Runway преди 1 месец

Не знаем как, но Miuccia Prada не спира да ни учудва, впечатлява и вдъхновява с желанието си да разглоби всяка колекция и всеки тоалет, независимо дали в Prada или Miu Miu, на неговите зъбчета и компоненти.