Следва

Аяна Уилямс: "Чао, мои еднометрови нокти!"

Chanel N°5 днес навършва 100: историята на една легенда

На 5 май 1921 г. се ражда Chanel N°5, един от най-известните парфюми за всички времена. Проследяваме историята на стогодишната легенда, включваща любопитни факти, тайни, щипка мистерия и всички характеристики, направили аромата емблематичен.

Body преди 3 години

Chanel N°5 навършва 100 години

На 5 май 1921 г. първият аромат на модната къща, основана от Мадам Коко е представен пред тесен кръг от хора в историческия бутик на улица „Камбон 31” в Париж. За да отпразнува този важен рожден ден, фирменият гигант вече представи видео тийзър, който обобщава в няколко минути историята на аромата и е последната глава от поредицата “Inside Chanel”. Вечният, революционният и емблематичният Chanel N°5 е един от най-известните и обичани парфюми в света - изчислено е, че от него са продадени над 80 милиона флакона до днес.

Раждането на Chanel N°5

Причините за този невероятен успех са различни, като се започне от произхода: Chanel N°5 е първият парфюм, създаден от жена за жените и преди всичко е революционен за времето си. В началото на XX век моно ароматите всъщност са най-популярни, а Габриел Шанел мечтае за парфюм, който не прилича на никой друг и който не „ухае задължително на рози или момина сълза“.

Същото тя споделя с френско-руския химик Ърнест Бо, добил известност благодарение на любовника си - херцог Димитри Павлович Романов. Също като баща си, Бо работи с парфюмерийната компания, обслужваща семейство Романови - „Rallet & Co." в Москва. За неповторимия мирис използва както всяващата страх роза, така и жасмин, ванилия, мускус, иланг-иланг и други есенции. Общо около 80 компонента.

Мечтата на мадам Коко: „Женски парфюм, а не флорален“

Разликата се крие в алдехидите. Това са изкуствени съединения с необичайна употреба в парфюмерията по това време, поради което Chanel № 5 представлява истинска революция и точната класификация на парфюма е флорален алдехид. Преди да бъде създаден този аромат само три други съдържат тези съединения. Reve d'Or и Floramye, представени през 1905 г. и Quelque Fleurs, създаден от Робер Биенайме през 1912 г. и известен като парфюмът, носен от лейди Даяна в сватбения й ден с принц Чарлз. Бо създава алдехидите C-10, C-11 и C-12 с цел да неутрализира флоралния ефект на розата и жасмина. Мадам Коко е ясна: иска „парфюм, който да ухае на жена, а не на цветя, тъй като дамите не искат да миришат на букет от рози“, както казва самата Мадмоазел през 1955 г.


29 юли, Чарлз и Даяна се женят. Непоказвани никога снимки


Магическо и съдбовно число

Името, избрано за аромата, също е семпло и иновативно, но със сигурност не е случайно. Габриел Шанел избира петата есенция от десетте предложения на Бо, но името е свързано и с петия месец от годината - май. Известна е и фразата на дизайнерката: „Представям колекцията си от дрехи на 5-ти май, петият месец от годината, затова оставяме работното име № 5, което ще му донесе късмет“.

Мистицизмът на Коко Шанел

В действителност пет е щастливото число на Шанел. Запалена по нумерологията, тя му приписва мистична стойност, дълбоко вкоренена в детството й. Израства в сиропиталище в Обазин, където местната църква е покрита със символи и цифри. Петицата често се повтаря и това винаги я омагьосва, както и много други числа, свързани с други нейни аромати, като 18 или 22.

Играта на съответствия може да продължи до безкрай: Шанел е представителка на зодия Лъв, който е петият знак на Зодиака и изглежда се е консултирала с гадателка, предсказала й, че този номер ще й донесе сполука (Четете още: Уроците на любовта: Коко Шанел, която мечтае да се омъжи и да има семейство, но остава сама... ).


Коко Шанел в началото на 50-те години

Успехът на Chanel N°5

Успехът е мигновен, независимо от факта, че в ранните години от историята на своя парфюм Габриел Шанел не предвижда каквато и да е реклама. Именно от уста на уста и заради трайния си аромат той се превръща в истински обект на желание за жените от епохата. Мизия Серт, една от най-близките приятелки на Мадмоазел, казва: „Да притежаваш парфюма е все едно да имаш печеливш билет от лотарията“.

Французойките са очаровани от трайността, която не се среща при моно ароматите. Впечатлени са от привлекателните нотки: цветята са романтични и традиционни, мускусът и жасминът са предизвикателни. Подходящата комбинация е така точна, че да бъдат забелязани. През 1986 г. те са реинтерпретирани от Жак Полж, който дава живот на по-богата и съвремененна композиция, без обаче да изменя успешната първоначална формула.


Gabrielle Chanel е първото рекламно лице на парфюма, изобразена от Франсоа Колар за Harper's Bazaar през 1938 година.

Необичаен и емблематичен флакон

Колкото революционно е съдържанието на парфюма, толкова новаторски е и дизайнът на неговия флакон. Шанел иска шишенцето да е естествено и с изчистени, почти невидими линии. Прозрачната бутилка, с препратки към зараждащия се модернизъм, остава съществено непроменена с течение на времето. Изключение прави капачката, която е модифицирана няколко пъти по размер и форма, а актуалната представлява миниатюрна репродукция, вдъхновена от облика на площад „Вандом”.

Chanel № 5 е толкова разпознаваем и емблематичен продукт, че от 1954 г. става част от постоянната колекция на „MoMА” в Ню Йорк. През 1985 г. Анди Уорхол посвещава на парфюма серия от принтове, озаглавени „Ads: Chanel”.

Chanel N°5 и Мерилин Монро, превърнала се по случайност в лице на парфюма

Коко Шанел е първото лице на парфюма, увековечено от родения в Унгария фотограф - Франсоа Колар - за „Harper's Bazaar” през 1938 г. Последвана е от много други известни личности. Мерилин Монро, която никога не е била официален посланик на модната къща, е снимана на 24 март 1955 г. в хотелска стая с шишенцето с известния аромат в ръцете си, точно в деня на премиерата на „Котка върху горещ ламаринен покрив” от Тенеси Уилямс. Малко по-рано, на въпроса на журналист с какво е облечена, когато си ляга, тя отговаря: "С две капки Chanel N°5". Актрисата и модел Сузи Паркър, която през 1958 г. перфектно се въплъщава в идеалния образ на модния гигант твърди: „Всяка жена обича Chanel № 5”.

В началото на седемдесетте години идва ред на красивия портрет на френската актриса Катрин Деньов от Ричард Аведон, а през осемдесетте - и на Карол Буке, която участва в телевизионна реклама, режисирана от Ридли Скот.


Мерилин Монро в хотел Ambassador в Ню Йорк, през 1955 г., снимана с бутилка Chanel N°5

Никол Кидман и Жизел Бюндхен, съвременните лица на Chanel N°5

Други красиви посланици на парфюма са Никол Кидман, която е лице на Chanel през 2005 г. Автор на телевизионните спотове е Баз Лурман, който режисира актрисата в „Мулен Руж” и използва същата креативна посока за реализацията на рекламата с Жизел Бюндхен.

Но именно с Брад Пит през 2012 г. легендарният аромат отбелязва поредната революция. За пръв път лице на дамски парфюм е мъж: „Където и да отида, там си и ти“, казва Пит. И може би наистина е съдбоносен аромат. Няма друг такъв парфюм като Chanel N°5.

More Body