Chanel N°5 днес навършва 100: историята на една легенда

Chanel N°5 днес навършва 100: историята на една легенда

На 5 май 1921 г. се ражда Chanel N°5, един от най-известните парфюми за всички времена. Проследяваме историята на стогодишната легенда, включваща любопитни факти, тайни, щипка мистерия и всички характеристики, направили аромата емблематичен.

Chanel N°5 навършва 100 години

На 5 май 1921 г. първият аромат на модната къща, основана от Мадам Коко е представен пред тесен кръг от хора в историческия бутик на улица „Камбон 31” в Париж. За да отпразнува този важен рожден ден, фирменият гигант вече представи видео тийзър, който обобщава в няколко минути историята на аромата и е последната глава от поредицата “Inside Chanel”. Вечният, революционният и емблематичният Chanel N°5 е един от най-известните и обичани парфюми в света - изчислено е, че от него са продадени над 80 милиона флакона до днес.

Раждането на Chanel N°5

Причините за този невероятен успех са различни, като се започне от произхода: Chanel N°5 е първият парфюм, създаден от жена за жените и преди всичко е революционен за времето си. В началото на XX век моно ароматите всъщност са най-популярни, а Габриел Шанел мечтае за парфюм, който не прилича на никой друг и който не „ухае задължително на рози или момина сълза“.

Същото тя споделя с френско-руския химик Ърнест Бо, добил известност благодарение на любовника си - херцог Димитри Павлович Романов. Също като баща си, Бо работи с парфюмерийната компания, обслужваща семейство Романови - „Rallet & Co." в Москва. За неповторимия мирис използва както всяващата страх роза, така и жасмин, ванилия, мускус, иланг-иланг и други есенции. Общо около 80 компонента.

Мечтата на мадам Коко: „Женски парфюм, а не флорален“

Разликата се крие в алдехидите. Това са изкуствени съединения с необичайна употреба в парфюмерията по това време, поради което Chanel № 5 представлява истинска революция и точната класификация на парфюма е флорален алдехид. Преди да бъде създаден този аромат само три други съдържат тези съединения. Reve d'Or и Floramye, представени през 1905 г. и Quelque Fleurs, създаден от Робер Биенайме през 1912 г. и известен като парфюмът, носен от лейди Даяна в сватбения й ден с принц Чарлз. Бо създава алдехидите C-10, C-11 и C-12 с цел да неутрализира флоралния ефект на розата и жасмина. Мадам Коко е ясна: иска „парфюм, който да ухае на жена, а не на цветя, тъй като дамите не искат да миришат на букет от рози“, както казва самата Мадмоазел през 1955 г.


29 юли, Чарлз и Даяна се женят. Непоказвани никога снимки


Магическо и съдбовно число

Коментари: 0

За да коментираш, е необходимо да влезеш в профила си. Ако все още нямаш такъв, използвай линка "Регистрация" по-долу.